Milovníkov zdravej stravy asi tento recept nenadchne, ale tak ich škoda. Pretože urobiť taký fajný, voňavý, šťavnatý bôčik s chrumkavou kožou je viac než len dobrý nápad. To už ani nehovorím, ako famózne chutí výpek a hlavne pečený cesnak v ňom. Už len krajec chleba k tomu, kyslú uhorku, alebo čalamádu :)

Moja mama toto jedlo milovala a vždy sa prejedla :) Takže opatrne, všetkého s mierou a hlavne neládovať sa bôčikom na noc! Každopádne, raz za čas takáto dobrota, aj keď mastnejšia, príde vhod. Kĺby predsa treba premastiť :)

Takže šup šup k svojmu mäsiarovi, kúpiť fakt krásne prerastený bôčik a rozvoňať kuchyňu pomalým pečením tejto delikatesy.

Pečený bôčik

Suroviny

 

1500

g bravčový bôčik

40

g soľ

100

g cibuľa

100

g cesnak

5

g rasca celá

Kožu na bôčiku krížom ponarezujeme a celý kus bôčika poriadne nasolíme. Posypeme štipkou rasce, aby krásne voňal a podlejeme trochou vody. Dáme piecť na 130 stupňov neprikryté asi dve hodiny kožou dole. Potom bôčik obrátime, pridáme k nemu 4 menšie cibule prekrojené na polovice a celé strúčiky cesnaku. Cesnakom nešetriť, pretože ten je z celého pekáča najlepší. Teplotu môžeme zvýšiť na 150 stupňov a za občasného podlievania vlastným výpekom pečieme ešte aspoň hodinu, kým bôčik nezozlátne a koža neschrumkavie. Mäsom už nehýbeme, pretože je krehké, tuk vypečený a bôčik by sa mohol rozsýpať.

Pečený bôčik môžeme podávať s kapustou, alebo so špenátom a knedlíkom. Alebo len tak s čerstvým chlebom a niečím fajne kyslým, čalamádou, alebo uhorkou. Dobrú chuť!

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil serpico
~ 01.03.2014 - 19:40

foto...ROZPRÁVKA !!!
...ja sa z bôčika idem vždy "zjančiť" !!!

Zobraziť profil jerica
~ 01.03.2014 - 23:37

soda bikarbona to istí , keď vidím tvoje "dielo" soda nesoda, hneď by som si prisadla , milujem trasúce, prerastené ! hlavne ked je tak krásne upečené ako tvoje dielo, s chlebom a hoc aj s cviklou s chrenom :-)

Zobraziť profil nyja
~ 02.03.2014 - 11:17

Nenormálne fotky!!! Myslím tým, že sú hriešne zvodné... Musím prestať na ne čumeť, lebo sa zbláznim. Úžasne upečený bôčik...