emko

ornament

Helenské kokosové rohlíčky

Helenské kokosové rohlíčky

Helenské rohlíčky sú tradičné koláčiky.

Cesto je bezvaječné, kysnuté, mäkké, dobre sa s ním pracuje, vôbec nelepí. Helenské rohlíčky sa najčastejšie plnia kokosom, alebo kakaom. Nepotierajú sa plnkou, ale sa posýpajú. Upečené helenské rohlíčky sa horúce potierajú cukrovým rozvarom.

Z tejto dávky sa pripraví 32 kusov (na dva plechy).

Medové rezy

Medové rezy

Medové rezy. Rezy s vôňou maminej kuchyne.
Milujem tieto staré klasické recepty, pretože sú poctivé a pozostávajú z jednoduchých surovín. Jediné, čo sa medovým rezom dá vytknúť je, že musíme čakať do druhého dňa, aby pekne odležali a zvláčneli. Ale kto si počká, ten sa dočká :-)

Hubová držková

Hubová držková

Hubová držková je skvelá alternatíva pre tých, čo držky zrovna nemusia. Vačšinou robím túto polievku z hlivy, ale tentokrát som dostala darom úžasnú baraniu hlavu a musím povedať, že táto držková bola neodolateľná! Kúsky baranej hlavy sa pridávajú do polievky až nakoniec. Takže držia pekne konzistenciu, nie sú mazlavé, ale krásne chrumkavé.

Králik na čierno

Králik na čierno

Toto je recept 3 v 1. Králika v čiernej omáčke, zemiakové knedlíčky a perník na strúhanie. Klasický recept staročeskej kuchyne, ktorá je podľa mňa jedna z najchutnejších.

Základom tohto receptu sú domáce suroviny. Recept sa pripravuje z divokého poľného zajaca. Čierna omáčka má charakteristickú chuť a vôňu a je jednoducho úžasná. Verím, že si tento recept zamilujete :)

Škubánky s makom

Škubánky s makom

Škubánky sú tradičné české zemiakové jedlo, kedysi jednoduchých ľudí, ktoré sa podáva na sladko s makom, tvarohom, alebo strúhaným perníkom. Alebo na slano so slaninkou, cibuľou, či s údeným mäsom.