Tatry, Alpy, Himaláje či iné veľhory...to je jedno akými horami je koláč v ktorej domácnosti nazvaný. Vždy je chutný a bleskovo zjedený. Občas nám z hmoty vyrastú skutočné veľhory, inokedy len malé pohorie. Všetko závisí od kvality spracovaného odpaľovaného cesta, teploty rúry na pečenie a akosti vajec. Tentokrát som volila karamelovú variantu pre moju susedu, karamelomaniačku, ktorá keď si kúpi karamelové salko, vyjedá ho veľkou lyžicou tajne, aby ju jej deti nenačapali.

Krémeš Tatry

Suroviny

 

Cesto:

6

ks vajce

150

g múka hladká

125

g stužený pokrmový tuk

250

ml voda
štipka soľ

Krém:

300

g cukor kryštál

150

ml voda

80

g puding vanilkový

500

ml mlieko

250

g maslo

750

ml smotana na šľahanie

50

g orechy vlašské

Odpaľované cesto nie je zložité, len treba vedieť ako na to. Do hrnca dáme variť vodu so soľou a pridáme tuk.

Do vriacej vody dáme naraz všetku múku a varechou miešame asi tri minúty - odpaľujeme. Doporučujem skontrolovať hustotu, lebo mám skúsenosti, že každá múka je iná. Ak je cesto príliš riedke a mastné, prisypte ešte múku a odpaľujte ďalej...miešajte rýchlo, aby sa vám nenarobili z múky hrudky. Použite kvalitnejší hrniec, kde sa vám cesto nepripáli.

Odpálené cesto preložte do misky a nechajte voľne vychladnúť.

V hrnci pripravte z cukru karamel a pridajte doňho vodu, aby sa rozpustil.

V pohári rozmiešajte pudingový prášok s mliekom, prilejte do tekutého horúceho karamelu a pri neustálom miešaní uvarte hustý puding. Ten nechajte vychladnúť.

Do cesta postupne prišľahávajte po jednom celé vajcia.

Vznikne vám lepivá hmota - dobré znamenie, že je cesto v poriadku.

Hmotu rozdeľte na dva diely a každú časť stierkou rozotrite na vymastený plytký veľký plech. Ide to dosť ťažko, ale ide to. Treba cesto pritláčať o plech a pomaličky rozotierať.

Plech vložte do horúcej rúry na 200 stupňov, zatvorte a nechajte asi 15 minút piecť. Rúru pri pečení neotvárajte!

Oba upečené pláty nechajte vychladnúť.

Na jeden naneste karamelový krém, ktorý pripravíte tak, že do vychladnutého karamelového pudingu prišľaháte maslo a vmiešate mleté orechy.

Na krém naneste vyšľahanú tuhú šľahačku.

Zakryte druhým plátom cesta a dajte stuhnúť do chladničky, aby sa zákusok lepšie krájal.

Hotový nakrájajte na štvorce a pocukrujte...aby vyzeral ako zasnežené vrcholky Tatier.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil klaura
~ 25.07.2013 - 22:10

toto je krásny zákusok ... mám naň aj recept, len odvaha na odpaľované cesto mi akosi chýba ... možno podľa tvojho návodu by som aj skúsila ... :))))))

Zobraziť profil Táňa
~ 25.07.2013 - 22:28

Netreba sa toho báť. Cesto je ako lepidlo a keď ho v ruke stlačíš, nesmie z neho tiecť tuk...musí lepiť. Radšej o niečo viac múky, lebo každá je iná.