Fazuľová polievka, akokoľvek sa môže zdať obyčajná, má podľa mňa veľké čaro. Niečo na nej jednoducho je. Poriadne zasýti, vyvoláva spomienky na detstvo a nestojí veľa.
Naša babka ju varila v obrovskom hrnci, pretože dobrej fazuľovej polievky sa nedá zjesť málo.
Úžasná je zahorácka fazuľová polievka so slížami. Ale z bielych fazulí je výborná polievka so smotanou, údeným, jemne dochutená cukrom a octom.
Preto mám v špajzke vždy po ruke biele fazule v konzerve. Potom kedykoľvek do pol hodinky mám hotovú voňavú, sýtu polievku, ktorá s krajcom chleba zahreje každé bruško.
Rozpis je na 8 porcií.

Biela fazuľová polievka

Suroviny

Údené mäso nakrájame na malé kúsky a dáme variť do asi 2 litrov studenej vody spoly s dvomi bobkovými listami.

Kým voda zovrie, očistíme a na krájame na malé kúsky aj zemiaky. Pridáme ich do polievky a varíme asi 10 minút.

Do polievky pridáme fazuľu z konzervy. V miske si dôkladne premiešame múku so smotanou a vlejeme do polievky. Varíme ďalších 10 minút.

Varenie je u konca, je čas na záverečné doladenie polievky. Cukor a ocot pridávame opatrne. Každý má rád iný pomer kyslosti a sladkosti. Radšej po troškách postupne, než polievku pokaziť unáhleným preoctovaním. Soľ pridáme podľa potreby, záleží ako slané bolo údené mäso.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa