Palacinky

emko ~ 10. apríl 2016 - 7:19

Toto je základný recept na palacinky, ktorý sa musí vydariť každému začiatočníkovi! Palacinky sa nelepia, sú tenké, hebké a bledučké s krásnymi "mapami". Dajú sa jesť naslano aj nasladko, pretože do nich nejde cukor. Ak ich budete robiť na kvalitnej liatinovej panvici, palacinky budú krásne chrumkavé a dobre prepečené ako z francúzskej creperie.

Ja osobne už robím palacinky rodine aspoň raz do týždňa. Často aj z menšieho množstva, len toľko koľko je práve treba, aby sa akurát zjedli. Keď už má človek totiž v oku tú správnu konzistenciu, potom sa určite vydaria.
Používam tiež rôzne druhy múk, kľudne aj celý pomer múky celozrnnej (najlepšie špaldovú). Niekedy pridám ovsenné vločky, alebo semienka, vanilkový extrakt.
Skúšala som aj recepty na palacinky bez mlieka, vajec a oleja a dá sa to tiež, len nečakajte rovnako "palacinkový" výsledok. Sú hutnejšie, tuhšie, nie tak krehké. Palacinky z bezlepkovej múky zasa treba veľmi pomaly piecť pri nízkej teplote.

Ako tuk môžete použiť olej, ale ja odporúčam prepustené maslo, ktoré dá palacinkám výnimočnú chuť a vôňu.

Pri palacinkách je dôležité mať na pamäti:

  • cesto by malo mať izbovú teplotu, nechajte ho chvíľu uležať
  • ak sa palacinky lámu, je potrebné pridať múku
  • ak sú moc tuhé, pridávame mlieko
  • palacinky je treba smažiť na rozpálenej panvičke na stredne veľkom plameni
  • palacinku obraciame, až keď je prvá strana celá matná
Suroviny
1
l
2
ks
štipka
 
Sezóna

Do múky pridáme soľ, vajce, maslo a pomaly postupne pridávame mlieko. Najlepšie je použiť na miešanie metličku. Ak by boli hrudky, prešľaháme cesto ešte tyčovým mixérom. Cesto tak bude krásne prešľahané a dostane sa do neho vzduch, takže palacinky budú nadýchané.

Rozpálime poriadne panvičku a na strednom plameni smažíme palacinky. Na panvičku dáme trochu masla väčšinou len na začiatku, inak stačí maslo v ceste.

Hotové palacinky skladáme na seba, ostanú teplé a pekne vláčne. Podávame na sladko, alebo na slano. Bryndza, syr, údený losos, špenát... Alebo nutella, med, a samozrejme nesmrteľná kombinácia: džem, šľahačka a granko :)

Komentáre

panstefan ~ 13. júl 2024 - 13:26

...no, "Palacinky"!... základný kameň gastronómie

... keď privriem oči, na čiernej, vnútornej strane viečok sa mi objavy vysoké štvormiestne číslo...to je počet koľko som ich deťom a teraz už aj vnučkam v živote urobil ...no občas si aj zaimprovizujem

... nedávno som nám urobil "naslano" s kôprom... výborne, trochu hrubšie...a náplň bola mierne, na cesnaku opražena strúhana mrkva, cuketa a kúsok diétnej Liptovskej salámy... výborne pasovalo k balkonovemu posedeniu s manželkou, kamarátkou a vínom 

Pozdravujem

 

1

sisulienka ~ 31. júl 2020 - 11:40

Palacinky milujem, najviac s tvarohovou plnkou, ktorá je z poctivého tvarohu, vanilkového cukru a citrónovej kôry. Mama všetky prísady na cesto dala do mixéra, aby malo cesto správnu hustotu a "liala" jednu palaicnku za druhou. Vždy vravela, že musia byť priesvitné a veru boli. Natierali sme ich všetkými marmeládami a lekvármi, ktoré sme doma mali a pekne pozatáčané poprášili sladkým "snehom". Poznala som iba sladkú variantu, až mi raz jedno dieťa predstavilo kečupové palacinky...a potom ďaľšie dieťa oškvarkové a ďaľšie syrové a nutelové...a potom mi jedna francúzska mademoiselle predstavila Crêpe Suzette. A bolo. Nepresvedčili ma. Mamine tvarohové sú nenahraditeľné!

0

jerica ~ 1. november 2013 - 10:34

to fakt je na "zožerinkanie" u nás palacinky vždy majú úspech , tvoje sú krásne , až sa mi žiada si ich hneď spraviť :-)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj