Toto je základný recept na palacinky, ktorý sa musí vydariť každému začiatočníkovi! Palacinky sa nelepia, sú tenké, hebké a bledučké s krásnymi "mapami". Dajú sa jesť naslano aj nasladko, pretože do nich nejde cukor. Ak ich budete robiť na kvalitnej liatinovej panvici, palacinky budú krásne chrumkavé a dobre prepečené ako z francúzskej creperie.

Ja osobne už robím palacinky rodine aspoň raz do týždňa. Často aj z menšieho množstva, len toľko koľko je práve treba, aby sa akurát zjedli. Keď už má človek totiž v oku tú správnu konzistenciu, potom sa určite vydaria.
Používam tiež rôzne druhy múk, kľudne aj celý pomer múky celozrnnej (najlepšie špaldovú). Niekedy pridám ovsenné vločky, alebo semienka, vanilkový extrakt.
Skúšala som aj recepty na palacinky bez mlieka, vajec a oleja a dá sa to tiež, len nečakajte rovnako "palacinkový" výsledok. Sú hutnejšie, tuhšie, nie tak krehké. Palacinky z bezlepkovej múky zasa treba veľmi pomaly piecť pri nízkej teplote.

Ako tuk môžete použiť olej, ale ja odporúčam prepustené maslo, ktoré dá palacinkám výnimočnú chuť a vôňu.

Pri palacinkách je dôležité mať na pamäti:

  • cesto by malo mať izbovú teplotu, nechajte ho chvíľu uležať
  • ak sa palacinky lámu, je potrebné pridať múku
  • ak sú moc tuhé, pridávame mlieko
  • palacinky je treba smažiť na rozpálenej panvičke na stredne veľkom plameni
  • palacinku obraciame, až keď je prvá strana celá matná
Palacinky

Suroviny

 

500

g múka hladká

1

l mlieko

2

ks vajce

100

ml maslo prepustené

štipka

soľ

Do múky pridáme soľ, vajce, maslo a pomaly postupne pridávame mlieko. Najlepšie je použiť na miešanie metličku. Ak by boli hrudky, prešľaháme cesto ešte tyčovým mixérom. Cesto tak bude krásne prešľahané a dostane sa do neho vzduch, takže palacinky budú nadýchané.

Rozpálime poriadne panvičku a na strednom plameni smažíme palacinky. Na panvičku dáme trochu masla väčšinou len na začiatku, inak stačí maslo v ceste.

Hotové palacinky skladáme na seba, ostanú teplé a pekne vláčne. Podávame na sladko, alebo na slano. Bryndza, syr, údený losos, špenát... Alebo nutella, med, a samozrejme nesmrteľná kombinácia: džem, šľahačka a granko :)

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil jerica
~ 01.11.2013 - 21:34
to fakt je na "zožerinkanie" u nás palacinky vždy majú úspech , tvoje sú krásne , až sa mi žiada si ich hneď spraviť :-)
Zobraziť profil emko
~ 07.11.2013 - 09:58
dakujem :) ja robim palacinky niekolkokrat do tyzdna, hlavne kvoli malemu...a vzdy pridam daco speci, nech mame zmenu... ovsene vlocky, postruhane oriesky a tak..
Zobraziť profil edelweiss
~ 10.04.2016 - 22:14
my doma najnovsie pridavame do cesta struhane jablka
Zobraziť profil emko
~ 11.04.2016 - 08:02
fiha, to ma este nenapadlo, skusim... tiez som chcela vyskusat pridat tvaroh, ale to by sa asi skor hodilo na lievanecky