Morčací guláš

emko ~ 6. november 2014 - 11:20

Morčacie mäso je dosť málo využívané v našej kuchyni, ale taký fajnový guláš v vykosteného morčacieho stehna nemá chybu. Nepodávame ho s tradične s knedľou, ale so zemiakovou kašou a dusenou karotkou.

Ďalšie inšpirácie na vynikajúce variácie gulášu nájdete v našom špeciálnom gulášovom výbere :)

Na polovici oleja osmažíme nasekanú cibuľu do zlatista. Pridáme na väčšie kocky pokrájané vykostené morčacie stehno a poriadne prudko orestujeme.

Pridáme pretlak, rascu, soľ, premiešame a ešte spolu orestujeme. Potom pridáme mletú papriku, premiešame a podlejeme vodou. Len toľko, aby sa mäso dusilo pod pokrievkou. Občas podľa potreby podlejeme vodou a premiešame.

Keď je mäso mäkké, v menšom hrnci urobíme z druhej časti oleja a múky zápražku. Zalejeme ju studenou vodou, premiešame a pridáme ku gulášu spolu s rozotretým cesnakom. Na miernom ohni prevaríme aspoň dvadsať minút.

Celkom nakoniec pridáme majoránku rozdrvenú v dlaniach a už len krátko prevaríme.

Komentáre

Nelisa ~ 30. január 2014 - 11:56

mäsko z morky je u nás veľmi obľúbené, už sme z morčacieho stehna robili guláš aj v kotlíku. A bol skvelý!

0

Mary ~ 30. január 2014 - 12:45

U nas sa pouziva namiesto bravcoveho...pekny recept

0

serpico ~ 25. máj 2014 - 9:49

...dnes pani serpicová ukuchtila jedinečnú papu...hlboko musím veru v pamäti začrieť, aby som sa páru dopátral...a pridávam i foto, keď bolo "hotovo" na pekáči (morku,i zajačiky, mi dodáva jedna pani z neďalekej dedinky )

0

Tuška ~ 14. september 2014 - 3:20

Dnešný nedeľný obed bol vynikajúci. Určite bude repete. Ďakujem. Idem skúsiť foto.

0

eri368 ~ 27. október 2015 - 9:12

Vyskúšané a vynikajúce! Konečne viem, čo zo stehnom z morky - aj keď vykostenie ma skoro stálo nervy :o)

0

zutu ~ 20. jún 2016 - 10:35

Zaujimalo ako robite dusenu karotku a tiez recept na Vasu zemiakovu kasu :-) dakujem

0

emko ~ 23. jún 2016 - 10:55

In reply to by zutu

Karotku podus so štipkou soli pod pokličkou na miernom plameni do mäkka, len minimálne podliatu vodou, alebo s maslom. Môžeš tiež skúsiť glazovanú zeleninku: https://bonvivani.sk/recepty/glazovana-zelenina
A na dobrú zemiakovú kašu treba hlavne dobré zemiaky. Kúp pevné lojovité, alebo aj červené sú fajn. Očisti, nakrájaj na menšie kúsky a zalej vodou len aby boli ledva zakryté. Uvar osolené pod pokrievkou do mäkka. Na konci si zohrej v hrnčeku tučné mlieko s maslo, alebo aj šľahačku a pridaj do scedených zemiakov, rozmixuj tyčovým mixérom do konzistencie, akú máš rada :)

0

Katus ~ 13. február 2020 - 10:03

Dakujem za recept. Pre nas bolo maso prilis slane, ale inak velmi chutne, tak ako vsetky Vase recepty, ktore som skusala. Nabuduce dam polovicu soli a, ak bude treba, dosolim nakoniec.

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj