Guláš a jeho najlepšie variácie

Kto by nemal rád domáci, poctivý guláš! Pokrm pôvodom z Maďarska, aj keď každá krajina, ktorá ho prevzala, si ho prispôsobila k svojmu. Tak asi aj každá domácnosť má svoj obľúbený recept. Keďže sa varí vo väčšom množstve a dlho, je to výborný recept na stmelenie rodiny okolo jedného stola. Alebo v lete zobrať kotlík na chatu a variť ho do noci pod hviezdami. Tu je výber našich obľúbených variácií.

  • Dôležité je zapamätať si, že maďarský guláš sa nezahusťuje ani múkou, ani zemiakmi či chlebom. Ako docielite hustý maďarský guláš plný intenzívnej chute sa dozviete v tomto recepte.

  • Tento staročeský guláš je s čiernym pivom a slivkovým lekvárom a podáva sa zvyčajne s knedlíkmi a orosenou dvanástkou!

  • Jednoduchý a lacný guláš, aj keď trochu ošidený, ale oveľa rýchlejší, než guláš klasický. Náhradou za mäso sú v ňom použité zemiaky a kus lepšej točenej salámy, klobásy, či špekáčikov.

  • Pozor! Tento fazuľový guláš s mletým hovädzím mäsom je pekne štipľavý - s feferónmi, alebo chilli papričkami... Takže podávať s čerstvým chrumkavým chlebíkom, bagetou, alebo ryžou.

  • Tento guláš je z bravčového pliecka. Podáva sa s cestovinou, zemiakmi, haluškami alebo knedľou.

  • Takýto fajnový guláš z vykosteného morčacieho stehna tiež nemá chybu. Nepodáva sa tradične s knedľou, ale so zemiakovou kašou a dusenou karotkou.

  • Nie, toto nie je moderné jedlo z mexickej kuchyne, ale klasická slovenská či česká nostalgická hotovka.

  • Guláš z jeleňa sa nevarí len tak hocikedy. Ak nemáte muža vášnivého poľovníka, potom je príprava tejto lahôdky skôr česť a vyžaduje si špeciálnu úpravu.

  • Karlovarský guláš sa pripravuje z predného hovädzieho mäsa, podáva sa s knedľou, maslovými haluškami alebo cestovinami. Špecifický je pridanou smotanou.

  • Segedínsky guláš sa varí z pekného prerasteného bôčika, alebo z kolena. Chuť gulášu dáva hlavne kvalitná, najlepšie domáca kvasená kapusta. Ak nebude chutná kapusta, nebude dobrý ani váš segedín. A to by bola večná škoda.

  • Je to náš rodinný recept, ktorý do tohto výberu jednoznačne patrí, lebo sme si ho zamilovali viaceré generácie. Smotanový kel spolu s čerstvým chlebom ako príloha ku gulášu. Jednoduché, obyčajné jedlo... ale tak dobré!

  • Toto síce nie je guláš, ale hustá desiatová gulášová polievka, ku ktorej stačí kus chleba. Zohreje a zasýti, musíte skúsiť!

Zdielaj