Recept, ktorý u nás v rodine varí už štvrtá generácia. Naučila ma ho variť moja maminka. Ani neviem či je to kelový prívarok, skôr kel na smotane, alebo smotanový kel, ktorý sa v našej rodine vždy podáva s gulášom a čerstvým chlebom. Také jednoduché obyčajné jedlo, ale tak dobré.

Ďalšie inšpirácie na vynikajúce variácie gulášu nájdete v našom špeciálnom gulášovom výbere :)

Kel a guláš

Suroviny

 

1000

g kel

20

g soľ

2

ks list bobkový

100

g maslo

80

g múka hladká

400

ml mlieko

200

ml smotana na varenie

2

strúčiky cesnak

podľa potreby

cukor mletý (práškový)

Umytý čerstvý kel nakrájame na tenké rezančeky a dáme do hrnca variť s vodou (asi 3 dcl) so soľou a bobkovým listom.

Voda sa skoro všetka odparí, podľa potreby dolejeme. Pred dovarením necháme v hrnci aspoň deci. Z masla a múky usmažíme svetlú zápražku do ktorej dáme po vypnutí prevoňať čerstvý pretlačený cesnak. Premiešame, zalejeme studeným mliekom a pridáme "do kelu". Povaríme a zjemníme smotanou. Podľa chuti dosolíme a dochutíme cukrom.

Ešte treba uvariť nejaký fajnový hovädzí, alebo bravčový guláš...

K tejto fantastickej omáčke sa hodí aj tzv. "slepý guláš" (zo špekáčikov). Niekomu zase stačí len vajíčko, niekomu varené mäsko z polievky, alebo fašírka, ale niet nad kombináciu "Kel a guláš".

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil honestka
~ 28.07.2013 - 20:40
Nase oblubene jedlo. Presne ako ty, do smotany rozbijem 3 vajicka, vylejem a necham prejst len do prveho bublania. Potom tu dostat tmavo zeleny kuceravy kel a ten robim na prirodno len na masle a cesnaku a pridam bylinky. tiez je vynikajuci a ten mozem len tak bez nicoho. Ja mozem kel tiez asi na vsetky sposoby, na ktore su vyskusane recepty. Palcok hore!
Zobraziť profil edelweiss
~ 09.04.2016 - 11:58
mnam! tiez milujem kel, ale davno som nemal. idem to zmenit.