Chipsy z manioku majú podobnú konzistenciu ako zemiakové chipsy. Zároveň však majú až o 30% nižší obsah tuku. Maniokové chipsy sa už občas objavujú v špecializovaných predajniach a dokonca s rôznymi príchuťami. Ak sa však dostanete k čerstvému manioku, môžete skúsiť jednoduchú prípravu exotických chipsov doma.

Maniokové chipsy (cassava chips)

Suroviny

Hľuzu manioku ošúpeme, odrežeme konce a maniok nakrájame na veľmi tenké plátky. Najlepšie je použiť krájač zeleniny s tenkým nástavcom.

Nakrájané plátky manioku vložíme ihneď do studenej vody a necháme namočené 45 minút.

Potom plátky prepláchneme a na utierke necháme osušiť tak, aby sme ich do horúceho oleja nevkladali vlhké.

V hlbokej panvici alebo vo fritovacom hrnci rozpálime olej. Plátky manioku postupne vkladáme do oleja a prudko vysmážame. Je nutné, aby boli plátky pri smažení celé ponorené v oleji.

Usmažené chipsy rýchlo vyberáme pomocou dierkovanej naberačky a na papierových obrúskoch ich zbavíme prebytočného oleja. Nezjednené chipsy je možné uchovávať vo vzduchotesnej nádobe až niekoľko týždňov. Najlepšie sú však čerstvé. Pred podávaním chipsy osolíme, prípadne dokoreníme podľa chuti.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa