Domáce hranolky s domácou cesnakovo-petržlenovou majonézou si robíme doma aspoň raz týždenne. Hlavne odkedy používame na prípravu hranoliek fritézu Airfryer od Philipsu. Na normálnej panvici boli totiž hranolky väčšinou premastené, v rúre vysušené a takto sú takmer bez tuku, chrumkavé zvonku a mäkučké vnútri. Môj malý syn zje vždy sám plný tanier hranoliek a ja skáčem ako blcha, že som do neho dostala aspoň trocha zdravo pripravenej zeleniny.

Čo sa domácej majonézy týka, neverím rečiam, že je to nezdravé jedlo. Pripravujem ju z čerstvých farmárskych vajíčok a s kvalitným olivovým olejom. Výborne sa hodí okrem hranoliek tiež k rybe, do šalátov, alebo sendvičov.

Domáce hranolky a majonéza

Suroviny

 

Zemiaky očistíme, nakrájame na hranolky a necháme pol hodiny v studenej vode namočené, aby z nich vyšiel prebytočný škrob. Potom ich poriadne pomocou utierky vysušíme a zmiešame s trochou oleja a štipkou tymiánu. Fantastické sú aj hranolky s chilli. Rada tiež pridávam mletý kmín alebo rozmarín. Záleží, k akému jedlu ich podávam. Stačí sa s nimi rukami pomazliť a pohladkať každú hranolku, aby ju jemne obalil olej.

Hranolky fritujeme za občasného miešania asi 20 minút do zlatista a chrumkava. Na záver osolíme.

Na majonézu oddelíme žĺtka, jemne osolíme a okoreníme. Potom pomaly, najprv po kvapkách, neskôr rýchlejšie zašľahávame olej. Množstvo sa nedá určiť presne, záleží to od veľkosti použitých vajíčok a tiež od konzistencie majonézy akú máte radi. Či "omáčkoidnejšiu", alebo hustú olejovú. Dôverujte svoju inštinktu :) Na záver prišľaháme citrónovú šťavu.

Primiešame nadrobno nasekanú petržlenovú vňať a pretlačený cesnak. Dosolíme a okoreníme podľa chuti.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Táňa
~ 12.05.2014 - 18:55
Toto sú najchutnejšie hranolky, ktoré som v mojom živote jedla. Neviem, či je to tou nádobou v ktorej ich pripravuješ, ale sú neodolateľné... kiež by som ich teraz tu mala :-)
Zobraziť profil emko
~ 12.05.2014 - 19:00
Kedykolvek mami, maly Adko si ich vyzaduje kazdy den..tak to striedam trosku, ale hranolky su u nas teraz furt :)
Zobraziť profil coolpix
~ 14.05.2014 - 18:44
Presne po tomto super fritaku tuzim aj ja...nemam ziadny, lebo ked si predstavim tych 5 litrov oleja, co by som do neho mala dat, je mi zle.
Zobraziť profil emko
~ 14.05.2014 - 19:13
pre mna sa oplati...uz je zase zapnuty :) prave su tam hranolky (zas) a hned dalej mam pripravene marinovane kuracie stehna... nic nesmrdi, nemusim u toho stat, len to tam dat a pohodka..uz sa tesim na vysledok :)