Zdravšia verzia klasických koláčov. Cesto je výborné, koláč šťavnatý, nie príliš sladký a na prvý pohľad je k nerozoznaniu od obľúbených tvarohových bélešov.

Špaldový koláč s cottage

Suroviny

 

Cesto:

80

g maslo

100

ml mlieko

1

ks vaječný žĺtok

1

PL med

15

g droždie čerstvé
štipka soľ

300

g múka špaldová hladká

Plnka:

2

ks syr cottage

1

ks vaječný žĺtok

1

PL puding vanilkový

1

PL med

50

g hrozienka

Posýpka:

3

PL múka špaldová hladká

1

PL med

1

PL maslo

Do vlažného mlieka rozmrvíme droždie a urobíme kvások. Do misky dáme múku, rozpustené maslo, štipku soli, med, žĺtok (nemusí byť) a prilejeme kvások. Vypracujeme vláčne jemné cesto. Ak je riedke, pridajte po lyžici múku. Na prípravu cesta sa dá samozrejme použiť aj pekárnička. Cesto zakryjeme čistou utierkou a necháme ho na teplom mieste vykysnúť.

Dva kelímky cottage vymiešame v druhej miske s žĺtkom, pridáme polievkovú lyžicu pudingového prášku a osladíme medom. Pridáme aj hrozienka, alebo brusnice. Vyzerá to byť riedke, ale pri pečení stuhne vďaka pudingovému prášku, ktorý sa v teple uvarí.

Pripravíme si tiež posýpku - drobenku z múky studeného masla a medu. Rozmrvíme všetko dokopy a dáme na chvíľku do chladničky.

Vykysnuté cesto rozvaľkáme asi na 1 cm, položíme ho na plech na papier, alebo podložku, upravíme a plnku rozvrstvíme po celom obvode. 1 cm od okrajov necháme cesto prázdne. Posypeme pripravenou posýpkou a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 170 asi 35 minút, kým koláč zvrchu nezozlátne.

Dobrú chuť :-)

Hodnotenie

Kategórie

Zdieľaj



Pridaj sa