Špaldový koláč s cottage

emko ~ 28. apríl 2015 - 11:31

Zdravšia verzia klasických koláčov. Cesto je výborné, koláč šťavnatý, nie príliš sladký a na prvý pohľad je k nerozoznaniu od obľúbených tvarohových bélešov.

Suroviny
Cesto:
 
 
80
g
100
ml
1
PL
 
štipka
Plnka:
 
 
1
PL
50
g
Posýpka:
 
 
1
PL
1
PL
Kategórie

Do vlažného mlieka rozmrvíme droždie a urobíme kvások. Do misky dáme múku, rozpustené maslo, štipku soli, med, žĺtok (nemusí byť) a prilejeme kvások. Vypracujeme vláčne jemné cesto. Ak je riedke, pridajte po lyžici múku. Na prípravu cesta sa dá samozrejme použiť aj pekárnička. Cesto zakryjeme čistou utierkou a necháme ho na teplom mieste vykysnúť.

Dva kelímky cottage vymiešame v druhej miske s žĺtkom, pridáme polievkovú lyžicu pudingového prášku a osladíme medom. Pridáme aj hrozienka, alebo brusnice. Vyzerá to byť riedke, ale pri pečení stuhne vďaka pudingovému prášku, ktorý sa v teple uvarí.

Pripravíme si tiež posýpku - drobenku z múky studeného masla a medu. Rozmrvíme všetko dokopy a dáme na chvíľku do chladničky.

Vykysnuté cesto rozvaľkáme asi na 1 cm, položíme ho na plech na papier, alebo podložku, upravíme a plnku rozvrstvíme po celom obvode. 1 cm od okrajov necháme cesto prázdne. Posypeme pripravenou posýpkou a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 170 asi 35 minút, kým koláč zvrchu nezozlátne.

Dobrú chuť :-)

Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj