Výborný tradičný dezert s nádychom nostalgie. Lievance ma vždy vrátia do detstva a k spomienkam na babičku. Vôňa a chuť lievancov dostane každého. A potom sú tu tie nezabudnuteľné momenty doma v kuchyni, keď maminka ledva stíha smažiť lievance, pretože ich malí nezbedníci kradnú z taniera ešte horúce :)

Lievance sú veľmi vďačným a variabilným jedlom. Môžeme ich natrieť slivkovým lekvárom a posypať škoricovým cukrom. Výborné sú lievance s čučoriedkami, tvarohom a smotanou. Variácií na lievance je však oveľa viac.

Lievance

Suroviny

 

400

g múka hladká

600

ml mlieko

1

ks vajce

20

g droždie čerstvé

40

g cukor
štipka soľ

V hrnčeku pripravíme kvások z 1 dl vlažného mlieka, lyžice múky, štipky cukru a necelej pol kocky droždia. Do misky dáme preosiatu múku, vykysnutý kvások, jedno vajíčko, zbytok cukru, štipku soli a zbytok vlažného mlieka. Premiešame a vypracujeme redšie cesto. Zakryjeme ho utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť. Niekedy stačí 15-20 minút. Cesto na lievance rýchlo rastie, hádže bubliny.

Rozpálime panvicu, potrieme ju len jemne olejom a naberačkou nalievame po troške lievancové cesto. Cesto berieme len zvrchu misky, aby sme mali lievance nadýchané a jemné. Smažíme pomaly, aby sa lievance nespálili.

Keď sú lievance z jednej strany usmažené, obracačkou ich otočíme smažiť z druhej strany. Usmažené lievance ukladáme na seba, aby rýchlo nevychladli.

Lievance sú hotové, chýba už len ozdoba. Dobrú chuť!

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil remperitka
~ 30.07.2013 - 19:16

presne na lievance som dnes mala chuť , tak aspoň slintať budem pri fotke keď už som bola lenivá si ich urobiť

Zobraziť profil EviCZka
~ 30.07.2013 - 21:11

Taky bych si dneska dala :)

Zobraziť profil binary
~ 18.10.2013 - 12:31

lievance boli skvele ranajky.. priatel ma zboznuje :) diky

Zobraziť profil hviezdička
~ 25.03.2014 - 12:25

robila som to včera na večeru nemam formu na lievance tak sme to mali tak skor "palacinkove" ale super boli

Zobraziť profil Silvia Sisa
~ 06.05.2015 - 10:59

z času na čas ich robievam a vylepšujem ich postrúhaným jablkom,( ak sú malé aj 2 -3) a pridám aj trošku ml. škorice, tá lievance krásne prevonia

Zobraziť profil zutu
~ 12.05.2016 - 17:02

Chcem vyskusat lievance, ale doma nema ziadne cerstve drozdie, len susene. Viete mi poradit ako sa pracuje so susenym drozdim? Pridam take iste mnozstvo suseneho ako cerstveho alebo menej ci viac? dakujem

Zobraziť profil emko
~ 13.05.2016 - 11:03

Ahoj :)
Základný pomer je: 1 kocka (42g) čerstvého droždia = 2 polievkové lyžice sušeného
Teda v tomto prípade pridaj 1 lyžicu sušeného, tak, že ho priamo premiešaš s ostatnými surovinami, takže nemusíš robiť kvások. Jediné, na čo si trocha dávaj pozor, je aby sa droždie nedostalo príliš do styku so soľou, ktorá inhibuje kvasný proces. Takže radšej najprv dôkladne rozmiešaj múku so soľou, potom pridaj droždie a cukor, zamiešaj, potom pridaj vajíčko a mlieko :)

Zobraziť profil zutu
~ 15.05.2016 - 11:49

dakujem velmi pekne, vyskusam coskoro :-)

Zobraziť profil janka864
~ 02.09.2016 - 12:30

Neviete mi poradit kolko lievancov asi výde z tejto dávky? :)

Zobraziť profil emko
~ 05.09.2016 - 08:21

Nabudúce to skúsim spočítať, ale odhadom, 4 ľudia sa z tejto dávky plnohodnotne najedia :)