- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Výborný tradičný dezert s nádychom nostalgie. Lievance ma vždy vrátia do detstva a k spomienkam na babičku. Vôňa a chuť lievancov dostane každého. A potom sú tu tie nezabudnuteľné momenty doma v kuchyni, keď maminka ledva stíha smažiť lievance, pretože ich malí nezbedníci kradnú z taniera ešte horúce :)
Lievance sú veľmi vďačným a variabilným jedlom. Môžeme ich natrieť slivkovým lekvárom a posypať škoricovým cukrom. Výborné sú lievance s čučoriedkami, tvarohom a smotanou. Variácií na lievance je však oveľa viac.
V hrnčeku pripravíme kvások z 1 dl vlažného mlieka, lyžice múky, štipky cukru a necelej pol kocky droždia. Do misky dáme preosiatu múku, vykysnutý kvások, jedno vajíčko, zbytok cukru, štipku soli a zbytok vlažného mlieka. Premiešame a vypracujeme redšie cesto. Zakryjeme ho utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť. Niekedy stačí 15-20 minút. Cesto na lievance rýchlo rastie, hádže bubliny.
Komentáre
Katja_a ~ 28. máj 2020 - 5:35
prosí Vás môžem dať zamiešať a vykysnúť do pekárničky? Ďakujem
emko ~ 30. máj 2020 - 11:48
In reply to prosí Vás môžem dať zamiešať by Katja_a
Ahoj, môžeš, ale možno je to aj zbytočné. Vykysne ti to v pohode aj tak a nemusíš zapínať pekárničku :)
janka864 ~ 2. september 2016 - 14:30
Neviete mi poradit kolko lievancov asi výde z tejto dávky? :)
emko ~ 5. september 2016 - 10:21
In reply to Neviete mi poradit kolko ich by janka864
Nabudúce to skúsim spočítať, ale odhadom, 4 ľudia sa z tejto dávky plnohodnotne najedia :)
zutu ~ 12. máj 2016 - 7:02
Chcem vyskusat lievance, ale doma nema ziadne cerstve drozdie, len susene. Viete mi poradit ako sa pracuje so susenym drozdim? Pridam take iste mnozstvo suseneho ako cerstveho alebo menej ci viac? dakujem
emko ~ 13. máj 2016 - 13:03
In reply to Pani Tanicka, chcem vyskusat by zutu
Ahoj :)
Základný pomer je: 1 kocka (42g) čerstvého droždia = 2 polievkové lyžice sušeného
Teda v tomto prípade pridaj 1 lyžicu sušeného, tak, že ho priamo premiešaš s ostatnými surovinami, takže nemusíš robiť kvások. Jediné, na čo si trocha dávaj pozor, je aby sa droždie nedostalo príliš do styku so soľou, ktorá inhibuje kvasný proces. Takže radšej najprv dôkladne rozmiešaj múku so soľou, potom pridaj droždie a cukor, zamiešaj, potom pridaj vajíčko a mlieko :)
zutu ~ 15. máj 2016 - 13:49
In reply to Ahoj :) by emko
dakujem velmi pekne, vyskusam coskoro :-)
Silvia Sisa ~ 6. máj 2015 - 12:59
z času na čas ich robievam a vylepšujem ich postrúhaným jablkom,( ak sú malé aj 2 -3) a pridám aj trošku ml. škorice, tá lievance krásne prevonia
hviezdička ~ 25. marec 2014 - 13:25
robila som to včera na večeru nemam formu na lievance tak sme to mali tak skor "palacinkove" ale super boli
binary ~ 18. október 2013 - 14:31
lievance boli skvele ranajky.. priatel ma zboznuje :) diky
EviCZka ~ 30. júl 2013 - 11:11
Taky bych si dneska dala :)
remperitka ~ 30. júl 2013 - 9:16
presne na lievance som dnes mala chuť , tak aspoň slintať budem pri fotke keď už som bola lenivá si ich urobiť