Ťahanú štrúdľu podľa tohto jednoduchého receptu robievam veľmi rada. Kedysi som si myslela, že to nikdy nezvládnem, že to je ťažké, že ťahanie štrúdle zvládnu len skúsené gazdinky. Skúšala som rôzne cestá, ale vždy som sa vrátila k tomuto osvedčenému starému dobrému lacnému receptu.

Dávam sem recept na cesto, plnku použite svoju obľúbenú.

Ťahaná štrúdľa

Suroviny

 

Cesto:

250

g múka hladká

štipka

soľ

50

ml olej

125

ml voda

Hladkú múku treba použiť čo najjemnejšiu, tá obsahuje lepok a cesto sa netrhá. Takže som zvolila špeciálku, alebo ako ju voláme dvojnulku. Vodu na cesto treba mať vlažnú, ale nie horúcu. Cesto robievam v robote, ide to rýchlo a nemusím pol hodiny hniesť. Do robota nasypeme múku so soľou, prilejeme pol deci oleja, zapneme ho a prilievame vlažnú vodu.

Je to raz-dva hotové. Ručne to trvá oveľa dlhšie, lebo cesto na ťahanú štrúdľu musí byť poriadne vypracované, aby sa dobre ťahalo. Niekedy pridám aj trocha octu, cesto je potom elastickejšie.

Cesto ešte trochu ručne premiesime a dáme do misky. Potrieme troška olejom, ale len málinko. Zakryjeme teplou miskou, ohriatou v mikrovlnke a necháme aspoň 20 minút odpočinúť.

Medzitým si pripravíme suroviny na plnenie. Ja som dnes dala len nakrájané očistené jablká zmiešané s vanilkovým cukrom, veľa škorice a maxi hrozienka. Ale môžete plniť čím chcete. Robievam aj štrúdľu s makom a jablkami či s makom a višňami.

Na stôl dáme starší obrus, položíme naň cesto a vyvaľkáme.

Potom si naolejujem ruky, tie podložíme pod cesto a od stredu k okrajom vyťahujem. Cesto sa netrhá, nelepí, dobre sa s ním pracuje. Ruky len ľahko olejom potrieme. Povyťahujeme ho na všetky strany a potom na tenko vytiahneme aj okraje. Hrubé konce okrajov odrežeme, alebo odstrihneme, necháme len rovnako tenké cesto. Zbytky cesta môžeme využiť na ozdôbky na vrch cesta. Do dvoch tretín rozložíme plnku.

Dvíhaním jednej strany obrusu štrúdľu zavinieme. Ide to akosi samo.

Pregúľame ju na plech, potrieme maslom a popicháme špajdlou. Nech vás nemýlia fotky, ja som dnes robila štrúdle dve :-)

Pečieme na 190 stupňov asi 15 minút a potom znížime teplotu na 170 stupňov a pomaly dopekáme asi 30 minút. Podľa hrúbky plnky. Po upečení ju znovu pomaslujeme.

Cesto po upečení krásne chladnutím zmäkne.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil haluska
~ 22.11.2013 - 08:26

Tak toto je perfektný recept na štrúdľu. Doposiaľ som len vaľkala cesto, ale od teraz to už bude len podľa tvojho receptu originál ťahaná štrúdľa. Neverila som, že to aj ja dokážem a včera som neverila vlastným očiam. Perfektné štrúdľové cesto. Ďakujem

Zobraziť profil Demko
~ 29.05.2018 - 10:30

Včera som robila ťahanú štrúdľu prvýkrát v živote. Cesto je naozaj super. Veľmi dobre sa s ním robilo a krásne sa ťahalo. Vôbec sa netrhalo. Ja som pridala trošku octu. Z tohto množstva mne vyšli dve nohy čerešne+strúhanka, čerešne+mak. Kto váha, či má skúsiť vrelo odporúčam. Nemusíte sa vôbec báť. Naozaj sa dá vytiahnuť tak, že môžete cez neho čítať noviny. Nie je to časovo vôbec nejako náročné. Najviac roboty a najdlhšie trvalo vykôstkovať čerešne :)Na to mám ale tiež zlepšovák z jednej stránky od šikovnej pani. Robím to v drese vo vode a tak v podstate nič nie je ofŕkané :) Ďakujem za super recept.