Ťahaná štrúdľa

Ťahanú štrúdľu podľa tohto jednoduchého receptu robievam veľmi rada. Kedysi som si myslela, že to nikdy nezvládnem, že to je ťažké, že ťahanie štrúdle zvládnu len skúsené gazdinky. Skúšala som rôzne cestá, ale vždy som sa vrátila k tomuto osvedčenému starému dobrému lacnému receptu.
Dávam sem recept na cesto, plnku použite svoju obľúbenú.
Cesto: |
||
250 |
g | múka hladká |
štipka |
soľ | |
50 |
ml | olej |
125 |
ml | voda |
Hladkú múku treba použiť čo najjemnejšiu, tá obsahuje lepok a cesto sa netrhá. Takže som zvolila špeciálku, alebo ako ju voláme dvojnulku. Vodu na cesto treba mať vlažnú, ale nie horúcu. Cesto robievam v robote, ide to rýchlo a nemusím pol hodiny hniesť. Do robota nasypeme múku so soľou, prilejeme pol deci oleja, zapneme ho a prilievame vlažnú vodu.
Je to raz-dva hotové. Ručne to trvá oveľa dlhšie, lebo cesto na ťahanú štrúdľu musí byť poriadne vypracované, aby sa dobre ťahalo. Niekedy pridám aj trocha octu, cesto je potom elastickejšie.
Cesto ešte trochu ručne premiesime a dáme do misky. Potrieme troška olejom, ale len málinko. Zakryjeme teplou miskou, ohriatou v mikrovlnke a necháme aspoň 20 minút odpočinúť.
Medzitým si pripravíme suroviny na plnenie. Ja som dnes dala len nakrájané očistené jablká zmiešané s vanilkovým cukrom, veľa škorice a maxi hrozienka. Ale môžete plniť čím chcete. Robievam aj štrúdľu s makom a jablkami či s makom a višňami.
Potom si naolejujem ruky, tie podložíme pod cesto a od stredu k okrajom vyťahujem. Cesto sa netrhá, nelepí, dobre sa s ním pracuje. Ruky len ľahko olejom potrieme. Povyťahujeme ho na všetky strany a potom na tenko vytiahneme aj okraje. Hrubé konce okrajov odrežeme, alebo odstrihneme, necháme len rovnako tenké cesto. Zbytky cesta môžeme využiť na ozdôbky na vrch cesta. Do dvoch tretín rozložíme plnku.
Komentáre
haluska
22.11.2013 - 08:26
Demko
29.05.2018 - 10:30