Myslím, že toto štrúdľové cesto je najlepšie, aké som kedy robila, lebo vždy sa každému vydarí. Je to veľmi starý recept, tak skúste :)

Makovo - višňová štrúdľa

Suroviny

 

Cesto:

250

g múka hladká

1

ks vajce

150

ml jogurt biely

1/2

KL soľ

1

PL olej

Plnka:

150

g mak mletý

150

g cukor kryštál

600

g višne zavárané

100

g maslo

Rozpis je na jednu veľkú štrúdľu, alebo dve menšie. Z uvedených surovín spracujeme cesto tak, že ho dlho hnetieme rukou, aby bolo elastické a nelepilo. Cesto necháme aspoň pol hodiny odpočívať. Ak by sa lepilo, podsýpajte múkou.

Na stôl rozprestrieme plátený obrus, posypeme ho trošku múkou a cesto rozvaľkáme od stredu smerom ku krajom. Cesto občas obrátime a vaľkáme ďalej do tenka. Potom ho pomúčenými rukami povyťahujeme koľko sa dá, aby bolo čo najtenšie. Ak sa vám spraví dierka, nič sa nedeje, preložte ju kúskom cesta z okraja a valčekom ju zlepíte.

Na rozvaľkané a vytiahnuté cesto nasypeme pomletý mak, nie až ku kraju a hlavne hore si necháme aspoň 15 cm suché cesto. Na mak nasypeme cukor, na cukor nakrájame maslo. Posypeme odkôstkovanými višňami z kompótu, poriadne stečenými od šťavy (ak máte čerstvé, alebo mrazené, môžete použiť tiež, čistej váhy asi 400 g).

Okraje zboku troška preložíme, aby sa plnka pri zamotávaní nevysypala. Pomaly podvíhame obrus, čím začneme štrúdľu rolovať. Zo začiatku si pomôžeme rukami a cesto troška pritlačíme. Potom to už pôjde samo.

Pred koncom pod suché cesto podložíme papier na pečenie a zamotávanie dokončíme tak, že štrúdľu máme na papieri. S tým už môžeme ľahšie manipulovať a štrúdľu prenesieme aj s papierom na suchý plech.

Potrieme ju rozpusteným maslom a vložíme do vyhriatej rúry piecť na 160 stupňov asi 45 minút.

Po upečení štrúdľu vyberieme a ešte horúcu znovu potrieme zbytkom masla. Necháme celkom vychladnúť a až potom krájame, inak nám môže plnka vypadávať.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil renullka
~ 28.08.2013 - 19:15
Vyskúšala som už tri krát....super....tento víkend skúsim s červeným hroznom...
Zobraziť profil Zuzka 1301
~ 14.07.2014 - 20:46
podarila sa skvele a ta chut :)