- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Myslím, že toto štrúdľové cesto je najlepšie, aké som kedy robila, lebo vždy sa každému vydarí. Je to veľmi starý recept, tak skúste :)
Rozpis je na jednu veľkú štrúdľu, alebo dve menšie. Z uvedených surovín spracujeme cesto tak, že ho dlho hnetieme rukou, aby bolo elastické a nelepilo. Cesto necháme aspoň pol hodiny odpočívať. Ak by sa lepilo, podsýpajte múkou.
Na stôl rozprestrieme plátený obrus, posypeme ho trošku múkou a cesto rozvaľkáme od stredu smerom ku krajom. Cesto občas obrátime a vaľkáme ďalej do tenka. Potom ho pomúčenými rukami povyťahujeme koľko sa dá, aby bolo čo najtenšie. Ak sa vám spraví dierka, nič sa nedeje, preložte ju kúskom cesta z okraja a valčekom ju zlepíte.
Na rozvaľkané a vytiahnuté cesto nasypeme pomletý mak, nie až ku kraju a hlavne hore si necháme aspoň 15 cm suché cesto. Na mak nasypeme cukor, na cukor nakrájame maslo. Posypeme odkôstkovanými višňami z kompótu, poriadne stečenými od šťavy (ak máte čerstvé, alebo mrazené, môžete použiť tiež, čistej váhy asi 400 g).
Komentáre
Chcipak ~ 1. október 2020 - 14:30
Otázka amatéra:
prosím vás, aký je rozdiel medzi cestom v tejto štrudli a cestom v ťahanej štrudle? Nemám kuchynského robota, doporučili by ste mi skorej toto? Je konzistenciou podobné ako to ťahané cesto?
S pozdravom,
Michal Mizerák
emko ~ 6. október 2020 - 12:11
In reply to Otázka amatéra: by Chcipak
Ahoj, je to veľmi podobné. Jogurt dodá cestu na krehkosti :)
Chcipak ~ 6. október 2020 - 12:21
In reply to Ahoj, je to veľmi podobné. by emko
Ďakujem pekne.
Cez víkend som spravil z tohto množstva dve menšie s makovo-višňovou a jablkovo-orechovou náplňou, dopadli dosť dobre.
emko ~ 9. október 2020 - 7:48
In reply to Ďakujem pekne. by Chcipak
Keď dopadli dosť dobre, tak od chcípaka je to kompliment :)
Zuzka 1301 ~ 14. júl 2014 - 10:46
podarila sa skvele a ta chut :)
renullka ~ 28. august 2013 - 9:15
Vyskúšala som už tri krát....super....tento víkend skúsim s červeným hroznom...