Hovädzí vývar s pertžlenovými haluškami

Polievka je základ domáceho varenia. Zvlášť nedeľná polievka by mala byť silná a trochu sviatočná.
Na chuť a vôňu dobrého vývaru, ktorú máme v pamäti zafixovanú z detstva sa nezabúda. Vraví sa, že najlepší vývar je vždy od babičky. Ale je to osobná česť každého nadšeného kuchára, vedieť pripraviť ozajstný a poctivý domáci vývar.
2500 |
ml | voda |
500 |
g | rebro hovädzie s kosťou |
200 |
g | mrkva |
100 |
g | petržlen |
100 |
g | zeler |
2 |
g | korenie nové celé |
2 |
g | korenie čierne celé |
50 |
g | pór |
15 |
g | soľ |
Halušky: |
||
2 |
ks | vajce |
25 |
g | maslo |
1 |
hrsť | vňať petržlenová čerstvá |
200 |
ml | mlieko |
100 |
g | krupica hrubá |
štipka | soľ |
Ak chceme silný vývar, vždy vkladáme mäso do studenej vody a pomalým tiahnutím varíme do mäkka. Koreňovú zeleninu očistíme, asi jednu tretinu nastrúhame (odložíme) a zbytok vložíme do hrnca k mäsu variť. Hrniec zakryjeme, ale nie celkom, aby mala kadiaľ odchádzať para. Pomalým varením docielime, aby nebol vývar zakalený, ale aby bol číry.
Keď polievka zovrie, začnú sa zrážať bielkoviny a tie sitkom vyberieme preč. Keď už je vývar čistý, pridáme koreniny, soľ a pomaly varíme asi dve a pol až tri hodiny, dokým nie je mäso mäkké. Zeleniny tiež netreba dávať veľa, vývar by bol príliš sladký.
Uvarený vývar precedíme cez husté sitko a znovu ho dáme variť. Podľa chuti dosolíme. Pridáme na panvici orestovanú zeleninu a nasekaný pór. Uvarené mäso pokrájame na kocky a vložíme nazad do polievky. Zeleninu povaríme len chvíľku. Medzitým pripravíme halušky.
Listovú petržlenovú vňať nasekáme a vložíme k osoleným vajíčkam do úzkej vyššej nádoby. Ponorným mixérom rozmixujeme zelenú vaječnú hmotu. Do hrnčeka dáme variť mlieko s maslom a soľou. Prisypeme krupicu a miešame, dokiaľ sa hmota prestane lepiť na okraje hrnčeka. Do vychladnutej hmoty vmiešame petržlenovú vaječnú zmes. Cesto by nemalo byť riedke. Podľa potreby dohustíme preosiatou strúhankou. Cez haluškové sitko pretrieme do vriaceho vývaru halušky. Keď vyplávajú na povrch, asi tri minúty povaríme a vypneme. Polievka je hotová.
Komentáre
Silvia Sisa
09.05.2015 - 15:44
orinka
10.05.2015 - 09:28