Hovädzí vývar s pertžlenovými haluškami

emko ~ 8. máj 2015 - 13:14

Polievka je základ domáceho varenia. Zvlášť nedeľná polievka by mala byť silná a trochu sviatočná.

Na chuť a vôňu dobrého vývaru, ktorú máme v pamäti zafixovanú z detstva sa nezabúda. Vraví sa, že najlepší vývar je vždy od babičky. Ale je to osobná česť každého nadšeného kuchára, vedieť pripraviť ozajstný a poctivý domáci vývar.

Suroviny
2500
ml
200
g
100
g
100
g
50
g
15
g
Halušky:
 
 
2
ks
25
g
200
ml
 
štipka

Ak chceme silný vývar, vždy vkladáme mäso do studenej vody a pomalým tiahnutím varíme do mäkka. Koreňovú zeleninu očistíme, asi jednu tretinu nastrúhame (odložíme) a zbytok vložíme do hrnca k mäsu variť. Hrniec zakryjeme, ale nie celkom, aby mala kadiaľ odchádzať para. Pomalým varením docielime, aby nebol vývar zakalený, ale aby bol číry.

Keď polievka zovrie, začnú sa zrážať bielkoviny a tie sitkom vyberieme preč. Keď už je vývar čistý, pridáme koreniny, soľ a pomaly varíme asi dve a pol až tri hodiny, dokým nie je mäso mäkké. Zeleniny tiež netreba dávať veľa, vývar by bol príliš sladký.

Uvarený vývar precedíme cez husté sitko a znovu ho dáme variť. Podľa chuti dosolíme. Pridáme na panvici orestovanú zeleninu a nasekaný pór. Uvarené mäso pokrájame na kocky a vložíme nazad do polievky. Zeleninu povaríme len chvíľku. Medzitým pripravíme halušky.

Listovú petržlenovú vňať nasekáme a vložíme k osoleným vajíčkam do úzkej vyššej nádoby. Ponorným mixérom rozmixujeme zelenú vaječnú hmotu. Do hrnčeka dáme variť mlieko s maslom a soľou. Prisypeme krupicu a miešame, dokiaľ sa hmota prestane lepiť na okraje hrnčeka. Do vychladnutej hmoty vmiešame petržlenovú vaječnú zmes. Cesto by nemalo byť riedke. Podľa potreby dohustíme preosiatou strúhankou. Cez haluškové sitko pretrieme do vriaceho vývaru halušky. Keď vyplávajú na povrch, asi tri minúty povaríme a vypneme. Polievka je hotová.

Komentáre

Silvia Sisa ~ 9. máj 2015 - 5:44

dnes som ju varila,vnúčatko sa taaaak napratalo až som mala obavy aby jej nebolo zle :-) veľmi jej chutilo....čo som hlavne ocenila, boli tie halušky, nikdy predtým som ich takto nerobila

0

orinka ~ 10. máj 2015 - 11:28

Takovou jsem dostala chuť na pořádnou hovězí polévku, že jsem se do ní ve sváteční neděli pustila! Dělám ji trochu jinak, ovšem protože jsem ji leta vařívala pořád stejně a bezmyšlenkovitě, jsem vděčná za popis. Budou v ní sice domácí nudle, ale i tak si píšu za uši petrželové halušky, protože je to zas něco nového. A řídím se zdejším receptem, zeleninu mám bokem a pak polévku orestovanou zeleninkou vylepším. Moc ráda se učím něčemu novému, a tady se můžu spolehnout. Krásnou májovou neděli přeju všem:)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj