Názov síce pochádza z maďarčiny od slova gulya, ale udomácnil sa ako na Slovensku, tak i v Českej republike. Dôležité je zapamätať si, že maďarský guláš sa nezahusťuje ani múkou, ani zemiakmi či chlebom. Že hustotu docielite použitím hovädzieho predného mäsa, ktoré je vhodné na dusenie, má krátke vlákna a obsahuje veľa "kližky" či "glejovky". Že okrem väčšieho množstva cibule použijete aj zeleninu. Že z korenín sa používa len paprika a paprika a zasa len paprika. A že najdôležitejšie je urobiť poriadny základ, s ktorým sa pohráte. Docielite tak nielen výbornú chuť gulášu, ale aj krásnu farbu.

Ďalšie inšpirácie na vynikajúce variácie gulášu nájdete v našom špeciálnom gulášovom výbere :)

Maďarský guláš

Vraví sa, že do gulášu ide toľko cibule, koľko mäsa. Ale objemovo, nie na váhu! Guláš by bol z veľkého množstva cibule príliš sladký a z mála cibule zasa planý. Takže si nakrájame do misky mäso a do rovnakej misky nasekáme v rovnakom množstve cibuľu.

Cibuľu potom osmažíme na masti na strednom plameni dokým nezozlátne a trochu neskaramelizuje. Vtedy je to ono.

Ďalej pridáme pokrájané čerstvé paradajky. Dobré sú paradajky z plechovky - lúpané a krájané, ktoré sú dobre zrelé a chutné. Paradajky podusíme na cibuli, aby vznikla červená hustá kaša. Je potrebné nechať skoro všetku tekutinu odpariť.

Do tohto cibuľovo-paradajkového základu prisypeme sladkú aj štipľavú mletú papriku a pre farbu a výraznejšiu chuť pridáme aspoň lyžicu maďarskej paprikovej pasty. Paprikovú pastu predávajú v potravinách pod názvami "Eros Pista" alebo "Paprika krém".

Ďalej pridáme do základu mäso nakrájané na väčšie kocky a za stáleho miešania restujeme. Pridáme soľ a miešame ďalej, kým sa mäso nezatiahne.

Pridáme nakrájané svetlozelené papriky - slovenské alebo maďarské, ktoré zvýraznia vôňu gulášu. Ak chceme guláš pikantnejší, pridáme teraz nasekané feferónky alebo chilli papričku. Podlejeme trochou vody, premiešame a kastról zakryjeme, aby sa guláš dusil na miernom ohni.

Vodou podlievame postupne. Občas premiešame a sledujeme, aby guláš vrel. Dusíme, pokým nie je mäso mäkké. Po asi dvoch hodinách sa prebytočná tekutina odparí, guláš sa sám zahustí a mäso je krehké.
Hotový maďarský guláš by sa mal podávať s haluškami, alebo s bielym maďarským chlebom. Alebo urobíme houskové knedlíky, ako sa u nás často podáva.

Hodnotenie

Kategórie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil lenicka
~ 03.04.2014 - 18:12

Guláš "sa" práve dovaril a je mňamiky mňam. Vďaka za recept.lenka

Zobraziť profil svetlany40
~ 26.09.2014 - 15:04

Vcera som tento gulasik varila priatelom v Bostone, tu nedostat nikde v restauracii nase knedle, gulasik to uz ano, lebo su tu madarske restauracie, no klasicke knedle k nemu nepodavaju... Ku gulasu pani Tani maju vsak daleko. Navarila som malo, nic nezostalo...

Zobraziť profil psiara
~ 21.01.2017 - 17:32

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jakým druhem se dá nahradit maďarská anebo slovenská paprika v zahraničí? Paprikovou maďarskou pastu u nás koupím, sladkou, pikantní, dokonce i gulášovou, ale čerstvá světlezelená paprika (u které si člověk nikdy nebyl jistý, zda je sladká anebo pálivá)se tady neprodává, pouze kapie (sladká).

Zobraziť profil emko
~ 18.02.2017 - 20:57

Ahoj, no nebude to úplne ono, ak pridáš kapiu, ale zase nič hrozné sa nestane :) Tá paprika je tam ozaj, len pre sviežosť a nejde jej až tak veľa. Tak skús nahradiť tou, akú zoženieš. Držím palce :)