Maďarský guláš

Názov síce pochádza z maďarčiny od slova gulya, ale udomácnil sa ako na Slovensku, tak i v Českej republike. Dôležité je zapamätať si, že maďarský guláš sa nezahusťuje ani múkou, ani zemiakmi či chlebom. Že hustotu docielite použitím hovädzieho predného mäsa, ktoré je vhodné na dusenie, má krátke vlákna a obsahuje veľa "kližky" či "glejovky". Že okrem väčšieho množstva cibule použijete aj zeleninu. Že z korenín sa používa len paprika a paprika a zasa len paprika. A že najdôležitejšie je urobiť poriadny základ, s ktorým sa pohráte. Docielite tak nielen výbornú chuť gulášu, ale aj krásnu farbu.
Ďalšie inšpirácie na vynikajúce variácie gulášu nájdete v našom špeciálnom gulášovom výbere :)
1500 |
g | hovädzie predné |
800 |
g | cibuľa |
5 |
PL | masť bravčová |
2 |
PL | paprika mletá sladká |
1 |
KL | paprika mletá pálivá |
2 |
ks | paprika čerstvá |
1 |
PL | papriková pasta |
4 |
ks | paradajka - rajčina |
1 |
PL | soľ |
Vodou podlievame postupne. Občas premiešame a sledujeme, aby guláš vrel. Dusíme, pokým nie je mäso mäkké. Po asi dvoch hodinách sa prebytočná tekutina odparí, guláš sa sám zahustí a mäso je krehké.
Hotový maďarský guláš by sa mal podávať s haluškami, alebo s bielym maďarským chlebom. Alebo urobíme houskové knedlíky, ako sa u nás často podáva.
Komentáre
lenicka
03.04.2014 - 18:12
svetlany40
26.09.2014 - 15:04
psiara
21.01.2017 - 17:32
emko
18.02.2017 - 20:57
Ajscha
08.01.2021 - 14:17