Skočiť na hlavný obsah
Bonviváni
Toggle navigation
Domov
Recepty
Články
Suroviny
Kniha
User account menu
Registrácia
Prihlásenie
Vyhľadávanie
Vyhľadávanie
Články
Vianočné pečenie
Vianočné pečenie si musíme dobre naplánovať. Rozvrhnúť prípravu jednotlivých ciest. V akom poradí budeme vianočné koláčiky piecť. Vybrať…
Čím sladiť? Ktoré sladidlo je najlepšie z hľadiska výživy a zdravia?
Sladkosti, dezerty, koláčiky, bonbóniky... Sladká chuť je niečo, čo si väčšina z nás zamilovala už od detstva. No správny výber sladidla v…
Romantická večera: Ako sa na ňu pripraviť?
Plánujete romantickú večeru a chcete, aby všetko prebehlo dokonale? Či už je to váš prvý spoločný večer alebo oslavujete výročie, správna…
Prečo sú vystresované maminy často štíhle?
Všimli ste si niekedy, že niektorí ľudia pod vplyvom chronického stresu, napríklad zaneprázdnené maminy, bývajú štíhli? Sama som to zažila…
Keramika v kuchyni
Som zástankyňou toho, že kuchyňa by nemala byť preplnená vecami, ktoré slúžia len ako pracholapky. Keď už niečo kupovať, tak nech je to…
Ako detská trauma a dlhodobý emocionálny stres ovplyvňujú naše telo
Keď zažijeme ťažké obdobie, často si povieme: „To prejde, nechám to všetko za sebou.“ Ale nie vždy to tak funguje. Niekedy sa tie veci,…
Kedy je najlepší čas na rannú rozcvičku vzhľadom na biohacking?
Poznáte ten moment, keď si poviete: „A dosť! Idem do seba a odteraz začnem každé ráno cvičiť!" No potom prichádza tá známa klasika –…
Zaváranie, zavareniny - najlepšie recepty
Voľakedy zaváral snáď úplne každý. Prišlo leto a vedľa klasickej otázky "Nechceš cuketu?", sa ľudia bavili, čo zavarili a čo nezavarili.. …
Tajné prísady do grilovaného mletého mäsa
Všetci milujeme šťavnaté pljeskavice, čevapčiči alebo fašírky, ktoré sú plné chuti a majú perfektnú textúru. Ale čo robí tieto grilované…
Drobenka
Drobenka je neodmysliteľným prvok pre chrumkavé koláče a buchty. Drobenka, často nazývaná aj posýpka, je jednoduchá, no mimoriadne dôležitá…
Kuracie prsia ako ich nepoznáte: Vyskúšajte toto lahodné soté
Sú rýchle na prípravu a ešte k tomu nutrične bohaté. Aj preto sa kuracie prsia tak často a s obľubou používajú na prípravu hlavných jedál.…
Kypriaci prášok vs. sóda bikarbóna: Aký je rozdiel a ako fungujú?
Pokiaľ milujete pečenie alebo s ním len začínate, pravdepodobne ste sa stretli s dvoma bežnými ingredienciami: kypriacim práškom do pečenia…
Šikana
Keď sa rodič dozvie, že šikanujú jeho dieťa, je to šok. Ovládne vás vlna emócií. Strach, ľútosť, hnev a beznádej, že mu nemôžete pomôcť. …
Prečo Milujeme Trojobal: Veda a Pôžitok za Chrumkavým Tajomstvom
Trojobal, známy aj ako obalová technika na vyprážanie, je nesmrteľným kráľom kuchyne. Táto jednoduchá kombinácia múky, vajíčka a strúhanky…
Oblečenie a jedlo - štyri najobľúbenejšie kombinácie
Návšteva reštaurácie nie je len kulinárskym zážitkom. Ako sa vraví – jeme tiež očami. Naše oči vnímajú estetiku servírovaných jedál a…
Tatami Nitra
Reštauráciu Tatami v Nitre som objavila na internete a ihneď ma upútala. Fotky jedál, aj ich veľmi príjemná a sympatická prezentácia ma…
Chlebíčky, kanapky a chuťovky
Fotky chlebíčkov, chuťoviek a kanapiek, aby ste mali inšpiráciu. Kto by takýmto odolal? :) Malá inšpirácia z kuchyne mojej maminky :)
Majte účty za energie pod kontrolou! Toto je 5 tipov, ako ušetriť v kuchyni
Účty za energiu, ktorú spotrebujú (nielen) kuchynské spotrebiče, môžu poriadne zaťažiť váš rozpočet. Mnohé z nich sú v nepretržitej…
Drezová batéria s výsuvnou spŕškou. Oplatí sa ju kúpiť?
Drezových batérií je na výber nepreberné množstvo. Tisíce rôznych modelov. Môžete zaobstarať batériu za 30 EUR aj za 3000 EUR. A vy sa…
Ovsená kaša 3krát inak, vyskúšajte ich všetky
Považujete ovsenú kašu za tak trochu nudné a vlastne nie príliš chutné jedlo? Dnes vás vyvedieme z omylu, ovsenú kašu môžete pripraviť na…
Veľkonočné recepty
Na Veľkonočné sviatky sa tešia hádam všetci. Teda dievčatá možno ani až tak nie, ale Bonviváni ako my určite. Pretože po dlhom 40 dňovom…
Pánske módné trendy pre zimu 2023/2024
Zima nie je len obdobím sychravého a chladného počasia, ale aj príležitosťou prezentovať svoj jedinečný štýl. V nadchádzajúcej sezóne 2023/…
Ako vybrať kvalitný a pevný jedálenský stôl, ktorý s vami vydrží po generácie
Jedálenský stôl patrí k najdôležitejším častiam zariadenia kuchyne. Stretáva sa pri ňom celá rodina. Je svedkom najdôležitejších rodinných…
Kačacie hody u vás doma: Vyskúšajte tieto 4 lahôdky
Kačacie a husacie hody neodmysliteľne patria k jeseni. Pripravili sme pre vás recepty na 4 lahodné kačacie špeciality, ktoré si hravo…
Sú barové stoličky dobrou voľbou? Barové stoličky v byte
Vysoké stoličky sú charakteristickým prvkom nábytku v baroch a pohostinstvách. Moderné barové stoličky však nie sú nábytkom určeným len do…
Jesenné recepty - Polievky
Zjesenieva sa nám :) Je to vždy taký trošku blbý, až dojemný pocit. Prázdniny skončili, koniec letným dobrodružstvám a šup hneď rovno do…
Potrebujete povzbudenie do jesenných dní? Vyskúšajte kávové smoothie
Ranné vstávanie do často sychravého počasia je náročné. Doprajte si preto energiu v podobe kávového smoothie. Skvelo vás naštartuje do…
Ušetrite čas a námahu: Zavárajte v umývačke riadu!
Nemusíte zavárať stále tradičným spôsobom na sporáku, zaváranie v umývačke riadu vám ušetrí veľa času a práce. Táto metóda je naozaj…
Čerešne
Čerešne patria do skupiny "Superovocie". Majú unikátne zloženie antioxidantov. Zaujímavé je, že posledné výskumy ukazujú na výborne účinky…
Pákový alebo plnoautomatický kávovar? Pripravte si osviežujúce nápoje.
Ak vlastníte plnoautomatický kávovar, máte dôvod na radosť. Vďaka kávovaru si môžete pripraviť niekoľko osviežujúcich nápojov. Poradíme vám…
Bryndza a recepty z bryndze
Bryndza je náš slovenský národný poklad. O tom snáď nie je pochýb. Je neuveriteľne zdravá a má pre naše telo mnoho benefitov. Je ľahko…
Viete, aký druh panvice kedy použiť?
Viete si predstaviť, že by vo vašej kuchynskej výbave chýbala kvalitná panvica? A naozaj stačí len jedna? Veď v ponuke je také široké…
Ako jednoducho pripraviť rýchle a svieže smoothie
Len máločo padne lepšie ako osviežujúce smoothie, ktoré je chutné, zdravé a plné vitamínov. Navyše rýchle na prípravu. Objavte zopár tipov…
Princíp zdravého varenia v domácom prostredí bez straty času a veľkých obetí
Zdravé jedlá, ktoré sú zároveň aj chutné si dokážete pripraviť aj doma. Nemusíte sa báť, že príprava vyváženej stravy je časovo náročná…
Vyberte si najlepší kuchynský robot na trhu.
Prečítajte si cenné rady, ako si vybrať najlepší kuchynský robot na trhu. Kuchynský robot patrí medzi veľmi obľúbené kuchynské spotrebiče.…
Art deco: konzervatívny luxus sa vracia späť do interiérov
Art deco je štýl, ktorý bol na vrchole svojej popularity pred 100 rokmi. A teraz sa znova vracia. Znamená doslova „dekoratívne umenie“ (z…
Rady a tipy, ako si zariadiť jedálenský kút aj v malom byte
Z čím ďalej tým viac bytov sa vytrácajú jedálne a s nimi aj tradičné rodinné stolovanie. Príde vám to škoda? Poradíme vám, ako si aj v…
Ako na výhodné online nakupovanie?
Väčšina ľudí si myslí, že sa im darí nakupovať výhodne online. Často však nevedia, že môžu ušetriť ešte viac. Ako? Je to mimoriadne…
Online letáky bezplatne s Kaufino
Vždy ste túžili po možnosti prehliadnuť si všetky letáky pohromade na jednom mieste a zistiť ako môžete ušetriť pred každým nákupom? S…
Zostaňte aktívni aj v lete, hýbte sa
Pre väčšinu z nás môže letné slnko a horúčava predstavovať významnú prekážku pri cvičení. Letné teploty môžu znemožniť aj zdanlivo…
Bryndza - Poklad pre zdravie a inšpirácia do kuchyne
Bryndza patrí medzi naše národné potravinové poklady. Má nezameniteľnú chuť a bohatý výživový profil. Aj napriek tomu, že ju pozná zrejme…
Umývačka riadu: Čo do nej nepatrí a ako sa o ňu starať?
Umývačky riadu nás odbremeňujú od jednej z najmenej obľúbených domácich prác. Avšak, nedokážu čarovať. Stále existujú predmety a materiály…
Naštartujte svoj deň skvelými a rýchlymi raňajkami
Hovorí sa, že raňajky sú základom úspešného dňa. Aké raňajky si ale vybrať , keď sa vám nechce pri ich príprave tráviť dlhé hodiny? Máme…
Kysnuté cesto - základné suroviny
V prvom článku o kysnutom ceste sme si vysvetlili, ako z múky a droždia pripravíme kvások. Teraz prejdeme k ďaľším surovinám. Aký je…
Kysnuté cesto - ako pripraviť kvások
Kysnuté cesto je pre mnohých strašiakom. Sama som ho bála a po pár prvých neúspešných pokusoch, som si dala radšej “pauzu”. Prišli ale deti…
Na čo si dať pozor pri výbere masla?
Niet nad vianočku s poriadnym pravým maslom. Vláčnym, lahodným a… veľakrát nie je také, za aké sa vydáva. Konkurenčný boj má istotne aj…
Ako správne pripraviť zázvorový čaj a na čo je dobrý?
Zázvorový čaj môžete piť nielen potom, čo u vás prepukne prechladnutie, ale aj ako prevenciu. Pozrite sa, ako zázvorový čaj pripraviť, aby…
Ako nahradiť našu múku v zahraničí?
Dnes ráno som otvorila mail a povedala WAU! Už dlho som chcela napísať článok s odpoveďou na vašu častú otázku, a to: "Ako nahradiť našu…
Na ceste za kváskovým chlebom (3) - Kysnutie chleba
V tejto časti sa budem venovať hlavne kysnutiu cesta. Je to kritická fáza, ktorá zásadne ovplyvní budúci výsledok nášho snaženia. Bez…
Na ceste za kváskovým chlebom (2) - Starostlivosť o kvások
V prvej časti som vysvetlila, ako založiť štartér. Dostávame sa teda do bodu, kedy môžeme pripraviť kvások a začať piecť. Predchádzajúci…
Na ceste za kváskovým chlebom (1) - Ako získať kvások
Hovoriť o výnimočnosti domáceho kváskového chleba nie je ľahké. Najlepšie je ho ochutnať, pretože kto ochutná, ten hneď pochopí :) V…
Ako sa starať o liatinový riad?
Každý, kto rád varí, sa určite zamýšľal nad otázkou, ktorý riad je najlepší. Svetoví šéfkuchári odporúčajú liatinový. Tiež som ho vyskúšala…
Obilniny, orechy, semená - namáčať alebo nenamáčať?
V mnohých receptoch sa uvádza, že obilniny, strukoviny, orechy a semená je dobré pred prípravou namočiť. Viete prečo? Čo sa vlastne pri…
Univerzálna zdravá diéta neexistuje
Každý sme individuálny. Inak vyzeráme, inak sa správame a aj náš metabolizmus nefunguje rovnako. Všetky tieto odlišnosti sú zapísané v…
Ako zachrániť príliš ostré jedlo?
Pálivé jedlá majú svoje čaro. Kto má štipľavé rád, vie o čom hovorím. Každopádne, čili papričky vedia byť zrádne. Niekedy neodhadneme ich…
Kde sa berie chuť, vôňa a farba pečených pokrmov?
Ako vzniká lahodné a krásne do hneda sfarbené jedlo? Šťavnaté steaky s krustou na povrchu, chrumkavá fritovaná cibuľka, opečené toasty a…
Čo sa deje pri pečení sušienok?
Sušienky (alebo cookies) sú všeobecne obľúbené koláčiky. Niekto má rád chrumkavé, niekto zase mäkké a šťavnaté, niekto čokoládové a iný…
Studené misy
Len malá inšpirácia z kuchyne mojej maminky :)
Kakaové maslo
Dlho ma lákalo ochutnať a skúsiť v kuchyni kakaové maslo. Až prišiel ten deň a ja som si ho hneď zamilovala.
Slad, sladovit, sladenka
V mnohých receptoch používame tento druh sladidla namiesto cukru. Aký to má význam a v čom sú sladenky iné, prípadne lepšie než cukor?
Jedlo na dobrú náladu
Kamarátka sa ma spýtala: "Máš nejaké návrhy na potraviny, ktoré je dobré jesť radšej večer, lebo sa po nich dobre zaspáva? A ktoré radšej…
Vitamíny a čo sa s nimi deje pri kuchárskych úpravách
Každý vie, že vitamíny sú pre správne fungovanie nášho tela esenciálne. A každý vie, že ak chceme byť zdraví, treba dbať na to, aby sme ich…
Mandle
Mandle predstavujú výbornú pochutinu, ale obohatia aj zložitejšie jedlá. Dajú sa použit naslano aj nasladko. A sú mimoriadne zdravé.
Hrášok
Hrášok sa nezdá. Pre niekoho celkom obyčajná nudná zelenina, ale pravda je taká, že obsahuje veľké množstvo minerálov, vitamínov, vlákniny…