- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Premýšľate, aký druh prípravy jedla si vybrať? Nie ste si istí, ktorý spôsob prípravy jedla je najlepší? Už nemusíte byť zmätení. Dnes sa pozrieme na najobľúbenejšie spôsoby prípravy potravín a povieme si o ich možných rizikách.
/PR článok/
Varenie jedla v pare
Varenie v pare je najzdravší a najšetrnejší spôsob prípravy potravín. Ak je vaším cieľom zdravé varenie a zároveň zachovanie väčšiny vitamínov a minerálov v potravinách, vyberte si tento spôsob.
Ďalšou výhodou je, že jedlo pripravené v pare si zachováva svoju prirodzenú chuť aj farbu. V súčasnosti je na trhu mnoho rôznych typov parných varičov, ktoré výrazne uľahčujú a urýchľujú prípravu jedla.
Samozrejme, jedlo môžete variť v pare aj bez špeciálneho hrnca, napríklad pomocou naparovacieho sitka, ale ak použijete špeciálny parný hrniec, môžete pripravovať niekoľko jedál naraz a ich chute a vône sa nebudú miešať. Pomocou varenia v pare môžete pripraviť jedlo úplne bez tuku, jedlo sa nepripáli a príprava je veľmi rýchla a jednoduchá.
Varenie jedla vo vákuu
Varenie Sous-vide je moderný, veľmi zdravý a šetrný spôsob prípravy potravín. Podobne ako pri varení v pare si potraviny zachovávajú svoju prirodzenú farbu, chuť a živiny. Varenie prebieha v špeciálnom vákuovom vrecku vo vodnom kúpeli pri teplote približne 60 °C. Môžete použiť buď špeciálny hrniec s vodným kúpeľom, alebo bežný hrniec a teplomer. Vďaka nízkej teplote sa jedlo varí dlho, a preto patrí medzi zdravé spôsoby pomalého varenia.
Varenie v pomalom hrnci
Ak vám pomalé varenie vyhovuje, môžete použiť aj pomalý hrniec. Jedlo sa v ňom varí pri teplote 95 °C. Pomalý hrniec funguje na princípe pomalého varenia, pri ktorom sa neodparujú tekutiny a podobne ako pri varení v pare a vo vákuu zostávajú všetky vitamíny a minerály vo vnútri potravín.
Najlepšie na pomalom hrnci je, že pri varení nemusíte byť prítomní. Umyjete, očistíte a vložíte všetky prísady do vyberateľnej keramickej nádoby, prikryjete pokrievkou, zapnete hrniec a o ďalšie varenie sa už nemusíte starať.
Varenie vo vode
Klasický proces varenia, pri ktorom vložíte jedlo do studenej alebo vriacej vody a chvíľu ho varíte. Tento spôsob prípravy jedla je zároveň jedným z najzdravších, ale je potrebné mať na pamäti niekoľko zásad.
Ak čokoľvek varíte vo vode, živiny a minerály z daného jedla sa z veľkej časti vyvaria do vody. Preto je dobré vodu, v ktorej ste varili napríklad zeleninu alebo mäso, uchovať a použiť ju na základ polievky.
Ak varíte jedlá, ako je ryža, obilniny alebo spomínaná polievka, teda všeobecne jedlá, pri ktorých voda zostáva súčasťou pokrmu, je vhodné na ich prípravu použiť filtrovanú vodu. Môžete použiť buď dojčenskú vodu kúpenú v obchode, čo však z dlhodobého hľadiska nie je veľmi ekonomické, alebo môžete upraviť vodu z vodovodu, napríklad pomocou filtračnej kanvice alebo vodovodného filtra.
Pri varení a vyprážaní nezabúdajte na dobré vetranie kuchyne a investujte do kvalitného odsávača pár, ktorý odvedie paru a pachy z varenia. Vetranie kuchyne pomocou odsávača pár nad sporákom je oveľa účinnejšie a rýchlejšie odstraňuje vlhký a znečistený vzduch z kuchyne ako otvorený „ventilátor“ v okne.
Dusenie jedla
Príprava jedla dusením sa tiež môže zaradiť medzi zdravšie metódy. Dusenie možno v mnohých ohľadoch prirovnať k vareniu, rozdiel však spočíva v množstve použitej vody a potrebe uzavretej nádoby. Na rozdiel od varenia vo vode sa väčšina živín zachová v potravinách. Pri použití menšieho množstva vody musíte jedlo viac sledovať, t. j. miešať a dusiť. Snažte sa vybrať riad s nepriľnavým povrchom.
Pečenie
Pečenie je jedným z najstarších, najjednoduchších a stále veľmi obľúbených spôsobov prípravy jedla. Na rozdiel od vyprážania pri pečení vzniká menej karcinogénnych látok (napr. akrylamidu), ale aj tak je dobré mať to na pamäti a jesť vyprážané a pečené jedlá menej často.
Existuje nepreberné množstvo rôznych pekáčov, odporúča sa vyberať tie s nepriľnavým povrchom, v ktorých môžete piecť s minimom tuku.
Pokiaľ ide o rúry, vo všeobecnosti sa nedá povedať, ktorý typ je najlepší, niektorí ľudia uprednostňujú teplovzdušnú alebo multifunkčnú rúru, kombinované rúry a v súčasnosti sú k dispozícii aj obľúbené parné rúry.
Smaženie
Vyprážané jedlá patria medzi najmenej zdravé. Pri vyprážaní pri vysokej teplote vznikajú karcinogény, ako sú polyaromatické uhľovodíky, akrylamid a heterocyklické amíny. Pri vyprážaní sa tiež používa veľa tuku a takto pripravené potraviny ho veľa absorbujú. Snažte sa preto nejesť vyprážané jedlá príliš často.
Otázkou tiež je, na čom vyprážať? Niektorí ľudia sa domnievajú, že ak na tento nezdravý spôsob použijú „zdravý“ olej, vyváži to negatíva vyprážania. Nie je to tak. Olivový olej ako taký je na vyprážanie vhodný, pretože sa nepripaľuje tak rýchlo ako napríklad maslo alebo slnečnicový olej, ale používajte obyčajný olivový olej a extra panenský si nechajte na šalátovú zálievku.
Všeobecne platí, že ideálna teplota oleja na vyprážanie je približne 180 °C, takže na vyprážanie je najlepší olivový alebo repkový olej a bravčová masť. Tieto druhy tukov majú totiž vyššiu teplotnú hranicu, do ktorej sú schopné odolať prepáleniu (a teda vylučovaniu škodlivých látok).
Najmenej vhodné je maslo (jeho teplotný limit je len 110 °C), takže ak chcete mať rezne s vôňou masla, zmiešajte ho s iným tukom, aby sa tak rýchlo nepripálilo. Prípadne obmedzte používanie tuku pri vyprážaní a namiesto neho používajte do šalátu kvalitný olej.
Fritovanie
Fritovanie je z hľadiska škodlivosti ešte horšie ako vyprážanie. Potraviny sú úplne ponorené do horúceho oleja, a preto ho absorbujú viac, najmä pri nižších teplotách. Na druhej strane, vďaka úplnému ponoreniu potravín do oleja je príprava rýchlejšia a rovnomernejšia.
Grilovanie
Grilovanie môže byť zdravým spôsobom prípravy jedál, ak sa vykonáva správne a s ohľadom na určité zásady. Jeho výhodou je, že jedlá sa pripravujú bez potreby veľkého množstva tuku, čo znižuje ich kalorickú hodnotu v porovnaní s vyprážaním. Grilovaná zelenina a mäso si často zachovávajú viac živín, pretože sa rýchlo tepelne spracujú, čo minimalizuje ich straty.Na druhej strane, pri grilovaní sa môžu tvoriť potenciálne škodlivé látky, ako sú polycyklické aromatické uhľovodíky (PAU) a heterocyklické amíny (HCA).
Záver
Každý spôsob prípravy jedla – varenie, pečenie či vyprážanie – má svoje výhody aj nevýhody. Kým varenie zachováva v jedle viac živín a je vhodné pre zdravší životný štýl, pečenie prináša možnosti na tvorbu jedál s bohatšou chuťou a chrumkavou textúrou. Vyprážanie, hoci menej zdravé, patrí k obľúbeným spôsobom prípravy rýchlych a chutných pokrmov.
Ak sledujete presnú hmotnosť potravín počas ich prípravy, je užitočné použiť váženie pred a po príprave. Varením potravín sa vo všeobecnosti stráca predovšetkým voda, čím sa výrazne mení ich hmotnosť. Straty sa však líšia v závislosti od spôsobu úpravy a druhu potraviny. Napríklad pri pečení a grilovaní dochádza k väčším stratá
Výber správnej techniky závisí od vašich preferencií, zdravotných cieľov a času, ktorý chcete vareniu venovať. Ak budete dbať na kvalitu surovín, správne postupy a primeranú mieru tukov či soli, každá z týchto metód vám môže priniesť výborný kulinársky zážitok. Bon appétit!
Zdroj obrázkov: unsplash.com