Vianočné pečenie

emko ~ 14. november 2023 - 18:20

Vianočné pečenie si musíme dobre naplánovať. Rozvrhnúť prípravu jednotlivých ciest. V akom poradí budeme vianočné koláčiky piecť. Vybrať tie najlepšie druhy. Pripraviť si nákupný zoznam, nezabudnúť na veci ako papier na pečenie a podobne a môžeme začať. 

V tomto článku vám predstavím tie najobľúbenejšie bonvivánske vianočné recepty. Tiež rady a tipy, ako vianočné koláčiky skladovať a podobne. 

 

 

Kedy začať s pečením?

Väčšinou sa s pečením vianočných koláčikov začína koncom novembra, začiatkom decembra. Môžeme sa držať adventných víkendov, kedy máme na pečenie najviac času. Čas nám ušetrí príprava viacerých ciest naraz. Niektoré si totiž potrebujú určitú dobu oddýchnuť v chladničke. Ďalší fajn trik je urobiť univerzálne cesto a z neho povykrajovať rôzne tvary. Pohrať sa s plnkami a zdobením.

Najprv pripravujeme koláče, ktoré potrebujú dlhšiu dobu na to, aby sa odležali a zmäkli. Suché koláče bez krému a náplne. Sú to zázvorníky, medovníčky, orechové podkovičky, alebo jemné žĺtkové krehuľky

Po suchých koláčoch začneme piecť koláčiky na plnenie. Ale ešte ich neplníme! Krémy a plnky pridáme až pred štedrým dňom. Klasikou sú linecké koláčiky, plnené orechy, škoricové koláčiky, alebo zdravšie mrkvové koláčiky

Týždeň pre Vianocami už pripravujeme pečivo z bielkového cesta, z krehkého cesta a nepečené koláčiky. Tiež sa chystajú polevy a náplne, maslové a pudingové krémy, ktorými zdobíme pečivo.

A tesne pred Štedrým večerom pečieme vianočku, rolády a záviny. Tiež makovníky a orechovníky. 

Ako uskladňovať vianočné pečivo?

V niektorých rodinách je toto najväčší problém. Asi každý vieme :) Pečivo by sme mali uskladniť v chlade, ideálna je chladná špajza alebo balkón. Nesmie tam byť ani mráz, ani teplo. 
 
Napečené druhy musíme udržiavať v suchu a v chladnom prostredí. V uzatvárateľných nádobách oddelene od ostatných potravín.  Krabičky môžu byť papierové, plechové, plastové. Je dobré jednotlivé druhy vianočného pečiva v nádobách oddeliť alobalom, alebo papierom na pečenie. Pozor na krehké druhy ako sú krehuľky, laskonky, alebo kokosky. 
 

Nezabudni sa s článkom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Ďalšie články
Reštauráciu Tatami v Nitre som objavila na internete a ihneď ma upútala. Fotky jedál, aj ich veľmi príjemná a sympatická prezentácia ma…
Keď sa rodič dozvie, že šikanujú jeho dieťa, je to šok. Ovládne vás vlna emócií. Strach, ľútosť, hnev a beznádej, že mu nemôžete pomôcť. …

Zdielaj