Tieto zlepované vianočné koláčiky sú jedny z najznámejších a väčšinou nechýbajú na žiadnom štedrovečernom stole. Linecké koláčiky bývajú zaradené ako prvé na zozname vianočných receptov, keďže dlhšie vydržia.
Pečú sa v rôznych tvaroch a zlepujú všakovakými marmeládami, aby boli pekné, farebné.

Cesto na linecké koláčiky je jednoduché, základné, v pomere 3:2:1. Pripravujeme ho deň vopred, lepšie sa s ním pracuje. Pred vykrajovaním ho aspoň hodinu predtým vytiahneme z chladničky. Ak je v kuchyni príliš teplo a linecké cesto časom pri vaľkaní príliš mäkne, šupneme ho znovu na chvíľku do chladničky a potom pokračujeme.

Na zlepovanie lineckých koláčikov je dobré vybrať kyslastú marmeládu. Najlepšia je ríbezľová, marhuľová, alebo višňová. A samozrejme cukru na posýpanie dajte podľa seba.

Linecké koláčiky

Do misky dáme múku s cukrom, zmäknuté maslo, žĺtky a spracujeme linecké cesto. Keď sa začnú suroviny spájať, cesto dohnetieme na doske, aby bolo lesklé a nelepilo. Vložíme ho do mikroténového vrecúška a dáme na noc do chladničky.

Cesto na linecké koláčiky rozvaľkáme na jemne pomúčenej doske na hrúbku asi 4 milimetre a vykrajujeme rôzne tvary koláčikov. Poukladáme ich na plechy s papierom na pečenie a vkladáme do predohriatej rúry na 180 stupňov piecť asi desať minút. Necháme ich vychladnúť a potom linecké koláčiky už len zlepujeme marmeládou.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Marie
~ 18.12.2013 - 21:48

Je to pravda, že linecké je první v řadě vánočního cukroví. Jako u všech, i u nás nesmí chybět.

Zobraziť profil Táňa
~ 19.12.2013 - 14:59

Maruško ty tiež vypekáš tuším pre celú dedinu :-)

Zobraziť profil Katarína
~ 23.11.2014 - 07:32

Linecke kolaciky idu u nas doma na dracku. Ani dnes nebolo tomu inak. Akurat ich mam velmi krehke, rozsypaju sa. Poradte, prosim, je to tym ze mam vela muky alebo naopak malo? Ako to napravit? (nemamvahu, takze peciem od oka :-)

Zobraziť profil Táňa
~ 23.11.2014 - 12:28

Zrejme to bude múkou. Mlyny melú nekvalitnú múku a múku treba mať suchú. ja keď kúpim múku, dám ju nad rúru do skrinky, aby sa presušila, častokrát býva z obchodu vlhká a potom zle saje tekutiny. Pre istotu ju ešte treba preosiať, aby sa nakyprila. Recept je v poriadku, len skús vymeniť múku. Linecké cesto musí byť lesklé, treba ho dať stuhnúť do chladničky a potom len jemne rozvaľkať na pomúčenej doske. Keď pečieš bez váhy, musíš sa naučiť improvizovať.

Zobraziť profil Katarína
~ 29.11.2014 - 21:10

Ďakujem za cenné rady. Dnes som presťahovala múku k rúre, tak hurá do ďalšieho vianočného pečenia.

Zobraziť profil Trudka4
~ 09.12.2014 - 20:23

Tak před chvilkou jsem zadělala těsto na tyto super linecké koláčky, zítra budeme s dcerkou péct. Jen nevím jaké budou, koupila jsem totiž vanilkový cukr v Lidlu a jeden sáček váží 12g. A např vanilkový cukr od dr. Oetkera, který většinou používám, váží 20g. Na 2 dávky tohoto lineckého jsem teda dala 3 sáčky toho lidlového vanilkového cukru, tak uvidím. Těší mě, že tento cukr obsahuje pravou Burboun vanilku a je to v těstě krásně vidět i cítit.

Zobraziť profil Táňa
~ 09.12.2014 - 21:39

Tiež som si dnes cesto spravila... ale neviem kedy stihnem upiecť. S tým vanilkovým cukrom si nelám hlavu, ja dávam aký kedy mám a vždy sú dobré :-)

Zobraziť profil Trudka4
~ 10.12.2014 - 21:39

A zároveň s perníčkama jsme dnes upekli i Linecké. Je božské.

Zobraziť profil Táňa
~ 11.12.2014 - 15:10

Krásne ich máš, ako pre rotu vojakov :-)

Zobraziť profil svetlany40
~ 24.11.2015 - 17:28

Recept som si vcera odskusala , vysledok snazenia prikladam .
Su velmi chutne . Uz citim vonu Vianoc 🌲🌲🌲

Zobraziť profil Táňa
~ 24.11.2015 - 18:36

Super Svetlanka, ďakujem za e-mail aj za krásne svadobné fotky. Príjmi srdečnú gratuláciu k sobášu od všetkých Bonvivánov a zachovaj nám svoju priazeň v tom šírom svete. Vydala si sa dobre ako vidím, tak si to užívaj a manželovi chutne var :-)
Keby dačo, som tu - píš :-)

Zobraziť profil emko
~ 27.11.2015 - 15:54

nadherne!
a gratulujem aj ja, nech sa dari :)

Zobraziť profil svetlany40
~ 28.11.2015 - 22:34

Dakujem za gratulaciu 😊
Vynikajuca slovenska kuchyna chuti aj americanom , to je jasne 😀