Linecké koláčiky

emko ~ 5. december 2024 - 12:26

Tieto zlepované vianočné koláčiky sú jedny z najznámejších a väčšinou nechýbajú na žiadnom štedrovečernom stole. Linecké koláčiky bývajú zaradené ako prvé na zozname vianočných receptov, keďže dlhšie vydržia.
Pečú sa v rôznych tvaroch a zlepujú všakovakými marmeládami, aby boli pekné, farebné.

Cesto na linecké koláčiky je jednoduché, základné, v pomere 3:2:1. Pripravujeme ho deň vopred, lepšie sa s ním pracuje. Pred vykrajovaním ho aspoň hodinu predtým vytiahneme z chladničky. Ak je v kuchyni príliš teplo a linecké cesto časom pri vaľkaní príliš mäkne, šupneme ho znovu na chvíľku do chladničky a potom pokračujeme.

Na zlepovanie lineckých koláčikov je dobré vybrať kyslastú marmeládu. Najlepšia je ríbezľová, marhuľová, alebo višňová. A samozrejme cukru na posýpanie dajte podľa seba.

Sezóna

Do misky dáme múku s cukrom, zmäknuté maslo, žĺtky a spracujeme linecké cesto. Keď sa začnú suroviny spájať, cesto dohnetieme na doske, aby bolo lesklé a nelepilo. Vložíme ho do mikroténového vrecúška a dáme na noc do chladničky.

Cesto na linecké koláčiky rozvaľkáme na jemne pomúčenej doske na hrúbku asi 4 milimetre a vykrajujeme rôzne tvary koláčikov. Poukladáme ich na plechy s papierom na pečenie a vkladáme do predohriatej rúry na 180 stupňov piecť asi desať minút. Necháme ich vychladnúť a potom linecké koláčiky už len zlepujeme marmeládou.

Cesto na linecké koláčiky rozvaľkáme na jemne pomúčenej doske na hrúbku asi 4 milimetre a vykrajujeme rôzne tvary koláčikov. Poukladáme ich na plechy s papierom na pečenie a vkladáme do predohriatej rúry na 180 stupňov piecť asi desať minút. Necháme ich vychladnúť a potom linecké koláčiky už len zlepujeme marmeládou.

Komentáre

svetlany40 ~ 24. november 2015 - 6:28

Recept som si vcera odskusala , vysledok snazenia prikladam .
Su velmi chutne . Uz citim vonu Vianoc 🌲🌲🌲

0

Tana ~ 24. november 2015 - 7:36

In reply to by svetlany40

Super Svetlanka, ďakujem za e-mail aj za krásne svadobné fotky. Príjmi srdečnú gratuláciu k sobášu od všetkých Bonvivánov a zachovaj nám svoju priazeň v tom šírom svete. Vydala si sa dobre ako vidím, tak si to užívaj a manželovi chutne var :-)
Keby dačo, som tu - píš :-)

0

svetlany40 ~ 28. november 2015 - 11:34

In reply to by emko

Dakujem za gratulaciu 😊
Vynikajuca slovenska kuchyna chuti aj americanom , to je jasne 😀

0

Trudka4 ~ 10. december 2014 - 10:39

A zároveň s perníčkama jsme dnes upekli i Linecké. Je božské.

0

Trudka4 ~ 9. december 2014 - 9:23

Tak před chvilkou jsem zadělala těsto na tyto super linecké koláčky, zítra budeme s dcerkou péct. Jen nevím jaké budou, koupila jsem totiž vanilkový cukr v Lidlu a jeden sáček váží 12g. A např vanilkový cukr od dr. Oetkera, který většinou používám, váží 20g. Na 2 dávky tohoto lineckého jsem teda dala 3 sáčky toho lidlového vanilkového cukru, tak uvidím. Těší mě, že tento cukr obsahuje pravou Burboun vanilku a je to v těstě krásně vidět i cítit.

0

Tana ~ 9. december 2014 - 10:39

In reply to by Trudka4

Tiež som si dnes cesto spravila... ale neviem kedy stihnem upiecť. S tým vanilkovým cukrom si nelám hlavu, ja dávam aký kedy mám a vždy sú dobré :-)

0

Katarína ~ 23. november 2014 - 8:32

Linecke kolaciky idu u nas doma na dracku. Ani dnes nebolo tomu inak. Akurat ich mam velmi krehke, rozsypaju sa. Poradte, prosim, je to tym ze mam vela muky alebo naopak malo? Ako to napravit? (nemamvahu, takze peciem od oka :-)

0

Tana ~ 23. november 2014 - 13:28

In reply to by Katarína

Zrejme to bude múkou. Mlyny melú nekvalitnú múku a múku treba mať suchú. ja keď kúpim múku, dám ju nad rúru do skrinky, aby sa presušila, častokrát býva z obchodu vlhká a potom zle saje tekutiny. Pre istotu ju ešte treba preosiať, aby sa nakyprila. Recept je v poriadku, len skús vymeniť múku. Linecké cesto musí byť lesklé, treba ho dať stuhnúť do chladničky a potom len jemne rozvaľkať na pomúčenej doske. Keď pečieš bez váhy, musíš sa naučiť improvizovať.

0

Marie ~ 18. december 2013 - 10:48

Je to pravda, že linecké je první v řadě vánočního cukroví. Jako u všech, i u nás nesmí chybět.

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj