Ragú je pokrm zo šťavnatého mäsa, ktoré sa veľmi pomaly a dlho dusí so zeleninou a bylinkami, čím dosiahneme úžasnú, intenzívnu omáčku.

Výhoda ragú je v tom, že po krátkom čase prípravy sa jedlo vlastne robí samo. Hovädzie mäso môžeme použiť zadné, predné alebo krk. Ragú podávame s cestovinami, ryžou, alebo zemiakmi.

Ragú vydrží pár dní v chladničke, alebo ho môžeme zamraziť do zásoby. Tiež sa dá zbytok ragú rozmixovať a máme výbornú mäsovú pašteku.

Hovädzie ragú

Mäso nakrájame na kúsky 1x1 až 1x2 cm a osušíme, aby sa nám dobre orestovalo.

Pripravíme si základ. Očistíme a nakrájame na drobné kúsky cibuľu, mrkvu, zeler, petržlen a cesnak. Zeleninu orestujeme na 1 lyžici masti na rozpálenej pánvičke.

K zelenine pridáme korenia a bylinky. Jemne osolíme, koreníme čiernym korením a zarestujeme spolu s paradajkovým pretlakom. Ďalej restujeme za občasného miešania na strednom plameni, kým základ nadobudne zlatavú až hnedastú farbu.

Orestovany základ preložíme do vačšieho pekáča s pokrievkou. Na panvici, kde sa restovala zelenina, rozpustíme ďaľšiu lyžicu masti a panvicu rozpálime na maximum. Vložíme dobre osušené kúsky mäsa, tak, aby každý kúsok mal svoj priestor. Necháme opiecť z každej strany do hneda. Mäso sa tak zatiahne a bude šťavnaté.

Zalejeme vínom a vyškrábeme zo dna panvice všetky pripečeniny, tie dajú omáčke skvelú chuť. Necháme chvíľu prevariť a všetko preložíme do pekáča k už pripravenej zelenine. Premiešame a podlejeme vývarom, tak aby sa nám mäso dusilo. Nesmie teda byť príliš veľa tekutiny a kúsky mäsa by mali vykukovať z omáčky. Ochutnáme a osolíme, okoreníme podľa chuti. Zakryjeme pokrievkou a necháme dusiť buď na jemnom plameni na sporáku, alebo v rúre na asi 150 stupňov. Občas kontrolujeme, premiešame, prípadne podlejeme. Dusíme pokiaľ je mäso mäkké, približne 2 hodiny.

Ragú podávame s cestovinami, ryžou alebo zemiakmi. Dobrú chuť :)

Hodnotenie

Kategórie

Zdieľaj



Pridaj sa