Tento makovník vyzerá pekne, chutí výborne a je celkom jednoduchý.
Nemusíte sa báť, že vám makovník praskne.
Pre zmenu sa pohrajte s iným postupom, než klasicky makovník zavinúť.

Ukážem vám postup, ako ľahko vykúzlite tento makový kvet.

Makový kvet

Suroviny

 

Cesto:

450

g múka polohrubá

200

g mlieko

40

g droždie čerstvé

4

PL cukor mletý (práškový)

50

ml olej

2

ks vaječný žĺtok
štipka soľ

Plnka:

200

g mak mletý

100

ml mlieko

100

g lekvár slivkový

A máme pekárničku, využijeme ju. Ak nemáme, dáme do misky múku, urobíme v nej jamku, naleme vlažné mlieko, rozmrvíme droždie, pridáme cukor a posypeme troškou múky z boku misky. Počkáme, až vzíde kvások, pridáme žĺtky, štipku soli a olej. Vymiesime vláčne nelepivé jemné cesto a necháme ho pol hodiny nakysnúť na teplom mieste. Plnku pripravíme sparením maku horúcim mliekom a primiešaním slivkového lekváru. Plnka musí byť rozotierateľná, nie však riedka. Rozdelíme ju na tri časti. Cesto rozdelíme na 4 časti a urobíme 4 bochníčky, ktoré na tenko vyvaľkáme do kruhu veľkosti dna tortovej formy. Na dno formy položíme papier, dáme naň jeden kruh cesta a natrieme plnkou.

Na potreté cesto položíme ďalšie cesto a natrieme plnkou. Položíme tretí kruh cesta a natrieme zvyškom plnky. Na vrch položíme holý kruh cesta. Do stredu dáme pohár a pritlačením označíme stred. Pohár tam pre istotu necháme, aby sme pri krájaní nezarezali príliš ďaleko. Ostrým nožom cesto rozdelíme na 8 častí (len po pohár). Potom každú časť prekrojíme na polovicu, čím vznikne 16 častí v kruhu.

Do každej ruky chytíme priľahlý cíp cesta a vytočíme ho smerom von od seba. Jeden doprava a druhý doľava. Takto otvoríme vždy dvojicu cesta, než dorobíme celý kruh. Čiže to urobíme 8x. Okraje kolom dokola dlaňami uhladíme do kruhu, mierne sa podohnú a zaguľatia. Okolo kvetu pripneme okraj formy a celý kvet natrieme bielkom. Ak nemáte tortovú formu, nič sa nedeje. Nakreslite si na papier kruh, obkreslite plytký tanier a cesto ukladajte naň. Okraje len podohnite kúsok do spodu.

Hotový makový kvet vložíme do vyhriatej rúry a pečieme na 180 stupňov asi pol hodinu. Po upečení odopneme obruč formy. Držím palce :-)

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Nelisa
~ 28.10.2014 - 14:39
robievam podobný, lenže lekvárový.
Zobraziť profil remperitka
~ 28.10.2014 - 20:12
moj muz by len makovniky jedol :) a uz tymto infikoval aj mna :) vacsinou ich kupujem na ranajky s mliekom ale tento kvet vyskusam - krasne !!!! vdaka za tip
Zobraziť profil vanilka111
~ 20.12.2014 - 18:47
Tak som skúsila a vyšiel mi takýto :-)) Podkysol kým sa rozohriala rúra. Stačilo to. Darovala som ho a ohlas bol veľký. Na chuť aj vzhľad. ĎAKUJEM! :-)
Zobraziť profil Sandy
~ 19.01.2015 - 12:37
Ja som robila teraz cez víkend Nutellovu briošku na ten istý princíp :)
Zobraziť profil Rena
~ 17.04.2015 - 15:02
Tak som sa odhodlala a skúšala som. Makovo-slivkový, orechovo-marhuľový, kokosovo-nutelový. Zasa super receptík!!!!!
Zobraziť profil StankaM
~ 24.04.2015 - 18:30
Môj manžel so synom sú makový,tak som upiekla aj niečo pre nich, len som zabudla okraje podhnúť do spodu,tak sú boky rovné....na chuti to však neubralo...ďalší skvelý recept
Zobraziť profil Blanka B
~ 14.05.2015 - 22:52
tak pripájam aj svoj výtvor, nie je taký pekný ako Tvoj ale chutil, mám menšiu formu a bolo veľa plnky :)
Zobraziť profil vanilka111
~ 18.10.2015 - 14:16
Pečiem tento úžasný makovník už štvrtý raz. Vždy má veľký úspech. :-) Tento raz som z jednej dávky urobila dva menšie.
Zobraziť profil Doli
~ 21.11.2015 - 08:00
Aj tento vas recept som musela hned vyskusat a mal uspech, dakujem😊