Makový kvet

emko ~ 22. december 2020 - 6:07

Tento makovník vyzerá pekne, chutí výborne a je celkom jednoduchý.
Nemusíte sa báť, že vám makovník praskne.
Pre zmenu sa pohrajte s iným postupom, než klasicky makovník zavinúť.

Ukážem vám postup, ako ľahko vykúzlite tento makový kvet.

Suroviny
Cesto:
 
 
200
g
50
ml
 
štipka
Plnka:
 
 
200
g
100
ml

A máme pekárničku, využijeme ju. Ak nemáme, dáme do misky múku, urobíme v nej jamku, naleme vlažné mlieko, rozmrvíme droždie, pridáme cukor a posypeme troškou múky z boku misky. Počkáme, až vzíde kvások, pridáme žĺtky, štipku soli a olej. Vymiesime vláčne nelepivé jemné cesto a necháme ho pol hodiny nakysnúť na teplom mieste. Plnku pripravíme sparením maku horúcim mliekom a primiešaním slivkového lekváru. Plnka musí byť rozotierateľná, nie však riedka. Rozdelíme ju na tri časti. Cesto rozdelíme na 4 časti a urobíme 4 bochníčky, ktoré na tenko vyvaľkáme do kruhu veľkosti dna tortovej formy. Na dno formy položíme papier, dáme naň jeden kruh cesta a natrieme plnkou.

Na potreté cesto položíme ďalšie cesto a natrieme plnkou. Položíme tretí kruh cesta a natrieme zvyškom plnky. Na vrch položíme holý kruh cesta. Do stredu dáme pohár a pritlačením označíme stred. Pohár tam pre istotu necháme, aby sme pri krájaní nezarezali príliš ďaleko. Ostrým nožom cesto rozdelíme na 8 častí (len po pohár). Potom každú časť prekrojíme na polovicu, čím vznikne 16 častí v kruhu.

Do každej ruky chytíme priľahlý cíp cesta a vytočíme ho smerom von od seba. Jeden doprava a druhý doľava. Takto otvoríme vždy dvojicu cesta, než dorobíme celý kruh. Čiže to urobíme 8x. Okraje kolom dokola dlaňami uhladíme do kruhu, mierne sa podohnú a zaguľatia. Okolo kvetu pripneme okraj formy a celý kvet natrieme bielkom. Ak nemáte tortovú formu, nič sa nedeje. Nakreslite si na papier kruh, obkreslite plytký tanier a cesto ukladajte naň. Okraje len podohnite kúsok do spodu.

Hotový makový kvet vložíme do vyhriatej rúry a pečieme na 180 stupňov asi pol hodinu. Po upečení odopneme obruč formy. Držím palce :-)

Komentáre

remperitka ~ 28. október 2014 - 9:12

moj muz by len makovniky jedol :) a uz tymto infikoval aj mna :) vacsinou ich kupujem na ranajky s mliekom ale tento kvet vyskusam - krasne !!!! vdaka za tip

0

vanilka111 ~ 20. december 2014 - 7:47

Tak som skúsila a vyšiel mi takýto :-)) Podkysol kým sa rozohriala rúra. Stačilo to. Darovala som ho a ohlas bol veľký. Na chuť aj vzhľad. ĎAKUJEM! :-)

0

Sandy ~ 19. január 2015 - 13:37

Ja som robila teraz cez víkend Nutellovu briošku na ten istý princíp :)

0

Reňa ~ 17. apríl 2015 - 5:02

Tak som sa odhodlala a skúšala som. Makovo-slivkový, orechovo-marhuľový, kokosovo-nutelový. Zasa super receptík!!!!!

0

StankaM ~ 24. apríl 2015 - 8:30

Môj manžel so synom sú makový,tak som upiekla aj niečo pre nich, len som zabudla okraje podhnúť do spodu,tak sú boky rovné....na chuti to však neubralo...ďalší skvelý recept

0

Blanka B ~ 14. máj 2015 - 12:52

tak pripájam aj svoj výtvor, nie je taký pekný ako Tvoj ale chutil, mám menšiu formu a bolo veľa plnky :)

0

vanilka111 ~ 18. október 2015 - 4:16

Pečiem tento úžasný makovník už štvrtý raz. Vždy má veľký úspech. :-) Tento raz som z jednej dávky urobila dva menšie.

0

Doli ~ 21. november 2015 - 9:00

Aj tento vas recept som musela hned vyskusat a mal uspech, dakujem😊

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj