Zapletená vianočka z 9 prameňov. Cesto je fantastické, voňavé, maslové s hrozienkami.
Vianočka patrí tradične v sviatkom vianočným, kedy v domovoch zavládne pohoda. Toto je starý rodinný recept, tak určite vyskúšajte :)

Vianočka z 9 prameňov

Suroviny

 

Cesto:

600

g múka hladká

250

ml mlieko

120

g maslo

3

ks vaječný žĺtok

80

g cukor kryštál
štipka soľ

1

ks citrón

2

ks cukor vanilkový

30

g droždie čerstvé

80

g hrozienka

50

ml rum
štipka orech muškátový

Na potretie:

1

ks vaječný žĺtok

2

PL mlieko

V miske vymiešame maslo s cukrom do peny, pridáme soľ, žĺtky, nastrúhanú citrónovú kôru, nastrúhaný kúsok muškátového oriešku, dva vanilkové cukre a utrieme spolu do hustej peny.

Do väčšej misy dáme preosiatu múku a urobíme v nej jamku. V mištičke utrieme droždie s kávovou lyžicou kryštálového cukru na kašičku a nalejeme do jamky v múke. Misku vypláchneme vlažným mliekom a tiež prilejeme do jamky. Prilejeme aj zbytok mlieka. Všetko spolu vymiešame, aby sa suroviny spojili, zakryjeme a necháme 15 minút postáť na teplom mieste.

Po 15 minútach už krásne vypracujeme cesto. Rukou, hákmi v mixéri alebo môžeme použiť robot či pekárničku. Do vypracovaného cesta na záver pridáme hrozienka, ktoré sme mali poctivo namočené v rume a ešte premiesime. Cesto necháme kysnúť asi hodinu. Malo by byť tuhšie ako na buchty.

Cesto po vykysnutí zdvojnásobí objem. Ešte raz ho premiesime a vyformujeme valec, ktorý rozdelíme na 9 rovnako veľkých častí. Jednotlivé časti cesta dlaňami na doske vyvaľkáme na dlhé pramene, z ktorých budeme vianočku zapletať.

Vezmeme 4 pramene, koniec poriadne stisneme a zapletieme vrkoč. Dva pramene dáme doľava, dva doprava.

Prvý zprava preložíme cez druhý. Tretí zprava preložíme cez štvrtý a štvrtý preložíme nazad cez druhý. Toto opakujeme stále až do konca cesta. Vrkoč má tendenciu točiť sa doľava, preto ho vždy podvihneme a dáme nazad. Čiže počas celého zapletania máme vždy dva pramene vľavo a dva vpravo.

Keď máme spodok vianočky zapletený, preložíme ho na papier na plech, kde budeme vianočku piecť. Spojíme si dlane a po celej dĺžke sa snažíme vianočku roztiahnuť v strede do bokov. Vytvoríme jamku, do ktorej položíme klasický vrkoč z troch prameňov. Tento vrkoč už len hranou jednej dlane po dĺžke pritlačíme, aby sme znovu vytvorili jamku a konce vrkoča podložíme dospodu pod vrkoč zo 4 prameňov. Vrkoče pri zapletaní neuťahujeme, skôr len jemne, aby sa vianočka neklátila, lebo cesto by sa stiahlo naspäť.

Posledné dva pramene len spolu zakrútime a položíme do jamky na vrkoč z troch prameňov. Konce tiež podložíme celkom na spodok vianočky.

Vianočku pre istou zabezpečíme špajdľami, ktoré zapichneme až po plech, zakryjeme utierkou a necháme poriadne nakysnúť na teplom mieste.

Z vianočky po vykysnutí vytiahneme špajdle a celú ju potrieme žĺtkom rozšľahaným s mliekom. Ak by ste dali len žĺtok, vianočka by bola po upečení príliš tmavá.

Vianočku vložíme do vopred vyhriatej rúry na 230 stupňov a pečieme asi 5 minút. Potom teplotu znížime a pomaly dopekáme na 160-170 stupňov necelú hodinu.

Upečenú vianočku preložíme na mriežku a necháme celkom vychladnúť. Vianočku krájame na plátky a môžeme konzumovať len tak samotnú, alebo natretú maslom, džemom, medom... kto ako má rád :-)

Želám vám pokojné sviatky a nezabúdajme na tradície :-)

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil kamilka
~ 15.11.2014 - 13:53
prekrasna
Zobraziť profil Aska
~ 17.11.2014 - 22:08
Pripajam aj obrazok mojej prvej vianocky :)
Zobraziť profil Katarína Jurčová
~ 04.12.2014 - 13:55
Nádherná vianočka, pokúsim sa ju teraz upiecť, aby som do Vianoc vychytala chyby. Ďakujem za recept
Zobraziť profil Hortenzia9
~ 20.03.2018 - 17:34
Moja prvá vianočka je na svete :) ďakujem za recept, so zapletaním som síce postupovala podľa iného návodu :) hrozienka som nemala, tak som ich nahradila brusnicami
Zobraziť profil emko
~ 22.03.2018 - 20:21
Nádhera! :) Ja som tieto vianoce robila vianočku z kvásku a tiež super :)
Zobraziť profil Hortenzia9
~ 16.05.2020 - 19:17
Chcela by som sa spýtať, že z akej múky odporúčate piecť vianočku... z hladkej 00 Extra a alebo špeciálnu na kysnuté cesto?
Zobraziť profil emko
~ 23.05.2020 - 10:56
Podľa mňa, ak ju necháš správne nakysnúť, tak je to v podstate jedno, alebo sú tam len malé rozdiely. Možno radšej super jemnú múku a ak máš k dispozícii info o bielkovinách, tak čo najviac percent. Teraz používam napr múku čo má myslím 13 percent
Zobraziť profil Hortenzia9
~ 23.05.2020 - 11:07
Chápem, táto múka má vyše 12g bielkovín. Použila som babičkinu voľbu na kysnuté cesto. Len predchádzajúce vianočky som piekla z hladkej múky 00 Extra Špeciál a držali pokope, i keď to cesto bolo také tuhšie. Pri poslednej vianočke, ktorú som robila z múky na kysnuté cesto, bola chuť oveľa lepšia, ale zase sa trochu roztiekla. Ako na tvare mi moc nezáleží, podstatná je chuť, len som chcela vedieť, či to môže byť múkou.
Zobraziť profil emko
~ 23.05.2020 - 12:48
Jasné...no asi takto. Môžeš kúpiť obyč lacnú hladkú múku, ktorá ale bude správne skladovaná a čerstvá, lebo ide na odbyt a každý ju kupuje. Potom kúpiš vedľa v regále drahú múku super špeci, ktorú ale málokto kúpi, bohvie koľko tam už leží a koľkokrát zvlhla a podobne. Asi vieš kam mierim. Možno malá rada... pomáha keď už múku kúpiš, tak ju skladuj niekde vyššie v poličke, na suchom mieste, kde nie je príliš zima. Potom preosiať a aj s lacnou by to malo ísť ok :)