Zapletená vianočka z 9 prameňov. Cesto je fantastické, voňavé, maslové s hrozienkami.
Vianočka patrí tradične v sviatkom vianočným, kedy v domovoch zavládne pohoda. Toto je starý rodinný recept, tak určite vyskúšajte :)

Vianočka z 9 prameňov

Suroviny

 

Cesto:

600

g múka hladká

250

ml mlieko

120

g maslo

3

ks vaječný žĺtok

80

g cukor kryštál
štipka soľ

1

ks citrón

2

ks cukor vanilkový

30

g droždie čerstvé

80

g hrozienka

50

ml rum
štipka orech muškátový

Na potretie:

1

ks vaječný žĺtok

2

PL mlieko

V miske vymiešame maslo s cukrom do peny, pridáme soľ, žĺtky, nastrúhanú citrónovú kôru, nastrúhaný kúsok muškátového oriešku, dva vanilkové cukre a utrieme spolu do hustej peny.

Do väčšej misy dáme preosiatu múku a urobíme v nej jamku. V mištičke utrieme droždie s kávovou lyžicou kryštálového cukru na kašičku a nalejeme do jamky v múke. Misku vypláchneme vlažným mliekom a tiež prilejeme do jamky. Prilejeme aj zbytok mlieka. Všetko spolu vymiešame, aby sa suroviny spojili, zakryjeme a necháme 15 minút postáť na teplom mieste.

Po 15 minútach už krásne vypracujeme cesto. Rukou, hákmi v mixéri alebo môžeme použiť robot či pekárničku. Do vypracovaného cesta na záver pridáme hrozienka, ktoré sme mali poctivo namočené v rume a ešte premiesime. Cesto necháme kysnúť asi hodinu. Malo by byť tuhšie ako na buchty.

Cesto po vykysnutí zdvojnásobí objem. Ešte raz ho premiesime a vyformujeme valec, ktorý rozdelíme na 9 rovnako veľkých častí. Jednotlivé časti cesta dlaňami na doske vyvaľkáme na dlhé pramene, z ktorých budeme vianočku zapletať.

Vezmeme 4 pramene, koniec poriadne stisneme a zapletieme vrkoč. Dva pramene dáme doľava, dva doprava.

Prvý zprava preložíme cez druhý. Tretí zprava preložíme cez štvrtý a štvrtý preložíme nazad cez druhý. Toto opakujeme stále až do konca cesta. Vrkoč má tendenciu točiť sa doľava, preto ho vždy podvihneme a dáme nazad. Čiže počas celého zapletania máme vždy dva pramene vľavo a dva vpravo.

Keď máme spodok vianočky zapletený, preložíme ho na papier na plech, kde budeme vianočku piecť. Spojíme si dlane a po celej dĺžke sa snažíme vianočku roztiahnuť v strede do bokov. Vytvoríme jamku, do ktorej položíme klasický vrkoč z troch prameňov. Tento vrkoč už len hranou jednej dlane po dĺžke pritlačíme, aby sme znovu vytvorili jamku a konce vrkoča podložíme dospodu pod vrkoč zo 4 prameňov. Vrkoče pri zapletaní neuťahujeme, skôr len jemne, aby sa vianočka neklátila, lebo cesto by sa stiahlo naspäť.

Posledné dva pramene len spolu zakrútime a položíme do jamky na vrkoč z troch prameňov. Konce tiež podložíme celkom na spodok vianočky.

Vianočku pre istou zabezpečíme špajdľami, ktoré zapichneme až po plech, zakryjeme utierkou a necháme poriadne nakysnúť na teplom mieste.

Z vianočky po vykysnutí vytiahneme špajdle a celú ju potrieme žĺtkom rozšľahaným s mliekom. Ak by ste dali len žĺtok, vianočka by bola po upečení príliš tmavá.

Vianočku vložíme do vopred vyhriatej rúry na 230 stupňov a pečieme asi 5 minút. Potom teplotu znížime a pomaly dopekáme na 160-170 stupňov necelú hodinu.

Upečenú vianočku preložíme na mriežku a necháme celkom vychladnúť. Vianočku krájame na plátky a môžeme konzumovať len tak samotnú, alebo natretú maslom, džemom, medom... kto ako má rád :-)

Želám vám pokojné sviatky a nezabúdajme na tradície :-)

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil kamilka
~ 15.11.2014 - 13:53

prekrasna

Zobraziť profil Aska
~ 17.11.2014 - 22:08

Pripajam aj obrazok mojej prvej vianocky :)

Zobraziť profil Katarína Jurčová
~ 04.12.2014 - 13:55

Nádherná vianočka, pokúsim sa ju teraz upiecť, aby som do Vianoc vychytala chyby. Ďakujem za recept

Zobraziť profil Hortenzia9
~ 20.03.2018 - 17:34

Moja prvá vianočka je na svete :) ďakujem za recept, so zapletaním som síce postupovala podľa iného návodu :) hrozienka som nemala, tak som ich nahradila brusnicami

Zobraziť profil emko
~ 22.03.2018 - 20:21

Nádhera! :) Ja som tieto vianoce robila vianočku z kvásku a tiež super :)