Čiernohorský rezeň patrí medzi staré dobré retro klasiky, ktoré voľakedy kraľovali jedálnym lístkom v slovenských reštauráciách. Základom je mäso obalené v zemiakovom cestíčku, posypané syrom. Používa sa bravčové, alebo ako v tomto recepte kuracie. Čiernohorské rezne nie sú práve diétnym jedlom, tak je fajn ich trocha odľahčiť a pridať do cestíčka okrem zemiakov aj cuketu. Podávame so zeleninovým šalátom, alebo s kyslou uhorkou a tatarkou.

Ďalšie inšpirácie na výborné rezne nájdete tu.

Kurací čiernohorský rezeň

Suroviny

 

1000

g kuracie prsia

10

g soľ

50

g múka hladká

Cestíčko:

150

ml mlieko

150

g múka hladká

250

g zemiaky

250

g cuketa

10

g soľ

5

g korenie čierne mleté

10

g cesnak

2

ks vajce

Ostatné:

100

g syr tvrdý
olej

Pri príprave čiernohorských rezňov je dôležité cestíčko. Aby nebolo ani husté, ani riedke, aby bolo dobre dochutené, chrumkavé a aby rezne neboli mastné. Preto je treba najskôr spraviť z vajec, mlieka a múky hustejšie cestíčko. Poriadne ho vymiešať, aby neboli hrudky a toto cestíčko ochutiť soľou a prelisovaným cesnakom. Kto má rád majorán, pridá aj ten. Do tohto cestíčka sa nastrúhajú zemiaky a cuketa, z ktorých je ale dobré vytlačiť prebytočnú vodu, aby cesto príliš nenariedili.

Ďalšia dôležitá vec je mäso nakrájať na čo najtenšie plátky. Vtedy ich nemusíme naklepávať. Osolíme a zľahka obalíme v hladkej múke. Cestíčko tak bude na rezňoch lepšie držať.

Rezne obalíme v cestíčku a preložíme na panvicu s dobre rozohriatym olejom. Keď sa rezne začnú pražiť, teplotu oleja treba trocha znížiť, aby sa cestíčko nespálilo a aby sa mäso poriadne vnútri prepieklo. Keď sú rezne z jednej strany zlatisté, obrátime na druhú stranu a dosmažíme.

Vysmažené čiernohorské rezne vyberieme z oleja na papierové obrúsky, aby sme odstránili prebytočný tuk. Hotové podávame posypané strúhaným syrom. Samozrejme pri tomto klasickom jedle by nemala chýbať ani zeleninová obloha a ako príloha sa hodia aj rôzne druhy zemiakov, či ryža.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil remperitka
~ 12.09.2013 - 16:51

Toto by som si dala - ale najlepšie keby mi niekto urobil :)

Zobraziť profil klaura
~ 13.09.2013 - 00:59

fantastický recept ... tieto rezne mám veľmi rada ...

Zobraziť profil orinka
~ 13.09.2013 - 13:06

Pokud to není rychlé kuřecí, tak mám zkušenost, že do takových obalovaných řízků je dobré vepřové maso napřed narychlo opéct a až potom teprve obalovat a smažit. Jistota je jistota! Zvlášť, pokud je to maso s kostí jako krkovička a tak.

Zobraziť profil zutu
~ 13.08.2016 - 23:22

Zemiaky aj cuketu treba nastruhat na jemno alebo mozem aj na hrubo? vdaka

Zobraziť profil emko
~ 14.08.2016 - 10:08

nastrúhaj na jemno ;)