Kurací čiernohorský rezeň

emko ~ 24. apríl 2020 - 14:06

Čiernohorský rezeň patrí medzi staré dobré retro klasiky, ktoré voľakedy kraľovali jedálnym lístkom v slovenských reštauráciách. Základom je mäso obalené v zemiakovom cestíčku, posypané syrom. Používa sa bravčové, alebo ako v tomto recepte kuracie. Čiernohorské rezne nie sú práve diétnym jedlom, tak je fajn ich trocha odľahčiť a pridať do cestíčka okrem zemiakov aj cuketu. Podávame so zeleninovým šalátom, alebo s kyslou uhorkou a tatarkou.

Ďalšie inšpirácie na výborné rezne nájdete tu.

Suroviny
1000
g
10
g
Cestíčko:
 
 
150
ml
250
g
250
g
10
g
10
g
2
ks
Ostatné:
 
 
100
g
 
 

Pri príprave čiernohorských rezňov je dôležité cestíčko. Aby nebolo ani husté, ani riedke, aby bolo dobre dochutené, chrumkavé a aby rezne neboli mastné. Preto je treba najskôr spraviť z vajec, mlieka a múky hustejšie cestíčko. Poriadne ho vymiešať, aby neboli hrudky a toto cestíčko ochutiť soľou a prelisovaným cesnakom. Kto má rád majorán, pridá aj ten. Do tohto cestíčka sa nastrúhajú zemiaky a cuketa, z ktorých je ale dobré vytlačiť prebytočnú vodu, aby cesto príliš nenariedili.

Ďalšia dôležitá vec je mäso nakrájať na čo najtenšie plátky. Vtedy ich nemusíme naklepávať. Osolíme a zľahka obalíme v hladkej múke. Cestíčko tak bude na rezňoch lepšie držať.

Rezne obalíme v cestíčku a preložíme na panvicu s dobre rozohriatym olejom. Keď sa rezne začnú pražiť, teplotu oleja treba trocha znížiť, aby sa cestíčko nespálilo a aby sa mäso poriadne vnútri prepieklo. Keď sú rezne z jednej strany zlatisté, obrátime na druhú stranu a dosmažíme.

Vysmažené čiernohorské rezne vyberieme z oleja na papierové obrúsky, aby sme odstránili prebytočný tuk. Hotové podávame posypané strúhaným syrom. Samozrejme pri tomto klasickom jedle by nemala chýbať ani zeleninová obloha a ako príloha sa hodia aj rôzne druhy zemiakov, či ryža.

Komentáre

panstefan ~ 4. september 2024 - 10:23

Tak sme si v nedeľu pochutili.

 

Môj "Monte Negro" kurací rezeň bol výborný, hoci ja robím cestíčko opačne (nastrúhaný zemiak, vajcom, mlieko, múka, podľa potreby jemná strúhanka a koreniny, cesnak a štipka sódy bikarbóny)... možno preto nám tak chutil lebo sme ho už dávno nemali, nejak som naňho zabudol....a zabudol som si ho dochutiť aj strúhaným syrom hoci bol predomnou na stole 🙂😋

Pozdravujem, prajem pokojný rozbeh do nového školského roka... nám, naopak teraz začali "prazdniny"🙂

 

0

zutu ~ 13. august 2016 - 13:22

Zemiaky aj cuketu treba nastruhat na jemno alebo mozem aj na hrubo? vdaka

0

orinka ~ 13. september 2013 - 3:06

Pokud to není rychlé kuřecí, tak mám zkušenost, že do takových obalovaných řízků je dobré vepřové maso napřed narychlo opéct a až potom teprve obalovat a smažit. Jistota je jistota! Zvlášť, pokud je to maso s kostí jako krkovička a tak.

0

klaura ~ 13. september 2013 - 14:59

fantastický recept ... tieto rezne mám veľmi rada ...

0

remperitka ~ 12. september 2013 - 6:51

Toto by som si dala - ale najlepšie keby mi niekto urobil :)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj