Valašský frgál sa na Morave pečie už skoro 200 rokov. Recepty sa dedia z generácie na generáciu. Najčastejšie používaná plnka je hrušková, tvarohová a potom ľudovo povedané "čo dom dal".

Frgál, teda jeho názov, bol pôvodne v reči moravských gazdiniek nepodarený koláč. Ale postupom času sa tento valašský výraz vžil pre koláč, ktorý má tradične priemer 30 cm, váži 600g a je naplnenený rôznymi plnkami.

Pravý frgál má mať v reze vyššiu vrstvu náplne, než cesta. Každá rodina na Valašsku má svoj vlastný a "najlepší" recept na frgál, takže sa výsledok podľa tohoto receptu môže odlišovať od frgálu, ktorý ste už niekedy chutnali.

Valašský frgál

Suroviny

 

Cesto:

120

g múka polohrubá

120

g múka hladká

150

ml mlieko

2

ks vaječný žĺtok

30

g maslo

2

PL olej

20

g droždie čerstvé
štipka soľ

1

ks kôra citrónová

Rozpis v recepte je na dva valašské frgály. Najskôr je treba pripraviť si kysnuté cesto tak, že žĺtky, soľ, maslo, vanilka a citrónová kôra sa v miske vymiešajú do peny. Do väčšej misky treba nasypať preosiate múky, priliať vlažné mlieko a rozmrviť droždie. Tento kvások necháme podkysnúť pod čistou utierkou. Po vykysnutí tam pridáme žĺtkovú hmotu z druhej misky a poriadne rukou spracujeme husté cesto, ktoré necháme hodinu až dve kysnúť na teplom mieste.

Medzitým, než nám cesto vykysne si spravíme plnky. Prvú hruškovú urobíme tak, že na suchú panvicu dáme ohriať očistené pokrájané čerstvé hrušky posypané kryštálovým cukrom a za stáleho miešania povaríme. Hrušky pustia vlastnú šťavu a s cukrom skaramelizujú. Pred dokončením primiešame lyžicu ovocnej marmelády, prevaríme a necháme vychladnúť. Môžu sa použiť aj hrušky sušené, ktoré sa ale musia povariť a potom pomlieť na mäsovom mlynčeku. Druhú plnku tvarohovú spravíme tak, že vymiešame tvaroh so žĺtkom, vanilkovým cukrom a prisypeme polovicu prášku vanilkového pudingu. Makovú plnku spravíme tak, že zmiešame mak so slivkovým lekvárom a rozriedime rumom podľa potreby.

Po vykysnutí cesto rozdelíme na dve časti a spravíme si dva bochníky a necháme ich znova troška podkysnúť. Každý bochník rozvaľkáme do tvaru kolesa a preložíme na pečiaci papier. Cesto netreba ani podsýpať, nelepí sa a dobre sa s ním pracuje. Od stredu kolesá cesta troška vytiahneme do strán, aby boli okraje vyššie a stred celkom tenký.

Začneme plniť plnkami. Po okrajoch dookola rozotrieme tvarohovú, potom makovo-lekvárovú a do stredu spravíme kruh z hruškovej plnky. Na tvarohovú plnku nasypeme hrozienka a celý frgál posypeme drobenkou a strúhaným perníkom. Necháme znova podkysnúť a za ten čas rozohrejeme rúru.

Do vyhriatej trúby na 180 stupňov vložíme plech s frgálom a pečieme dokiaľ okraje a spodok nie sú zlatisté, asi 20-25 min. Po vytiahnutí z rúry okraje potrieme rozpusteným kúskom masla zamiešaným s pár kvapkami rumu.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil danielka123
~ 19.01.2015 - 11:46
Piekla som ho v sobotu, veeeeeeeeeeľmi dobrý,neostala ani smietka po ňom.