Francúzske zemiaky sú paradoxne slovenská klasika. A asi len Francúzi nevedia o aké jedlo ide :-)
Najlepšie francúzske zemiaky sú z letných zemiakov. Vtedy ich môžeme pripravovať zo surových a sú oveľa šťavnatejšie. Už len kyslú uhorku k tomu a zasýtení sme až až :)

Francúzske zemiaky

Očistené umyté a osušené nové zemiaky nakrájame na tenké kolieska do misy. Osolíme, posypeme mletým korením a polejeme olejom. Premiešame a polovicu dáme do stredne veľkého hlbšieho plechu, alebo do pekáča. Na zemiaky rozložíme ošúpanú na tenké kolieska nakrájanú slovenskú točenú salámu a na ňu dáme 6 na tvrdo uvarených vajec nakrájaných tiež na kolieska. Posypeme polovicou syra. Môžeme podľa chuti pridať aj slaninu a klobásu.

Druhú polovicu zemiakov poukladáme na vrch. Smotanu rozmiešame s horčicou a 4 vajcami, tým polejeme zemiaky. Poriadne pritlačíme, aby sa dobre spojili, nebudú sa potom pri krájaní rozsýpať. Na vrch nasypeme druhú polovicu syra. Vložíme do rúry a pečieme na 180 stupňov asi hodinu.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Kamča
~ 22.10.2013 - 13:15

Já přidávám i kyselou okurku. Ale na toto jídlo je hodně variací... Mňam!

Zobraziť profil toulouse
~ 22.10.2013 - 13:48

tak to mas pravdu,ze nevedia co to je za jedlo,mam to z vlastnej skusenosti.:-)

Zobraziť profil Táňa
~ 22.10.2013 - 15:53

:-) no hlavne že my to vieme...

Zobraziť profil Rutto
~ 22.10.2013 - 22:35

..takto som ich poznal dlhe roky ale az moja pani mi raz urobila "francuzaky" klasicky po starom bez smotany a u tych som ostal dodnes len som si recept prionacil miesto tocenej restovana cibulka (ked je sezona tak mlada aj s vnatou) s paprikou a nadrobno nasekanou slaninkou a korenie podla nalady
=) šmakes

Zobraziť profil Táňa
~ 23.10.2013 - 16:01

To máš recht Rudy, moje kolegyne ich robia tiež každá ináč, aj podľa nálady, aj podľa sezóny a vždy sú dobré :-)

Zobraziť profil Zuzka 1301
~ 29.05.2014 - 18:49

moja dcerka nikdy nezjedla francuzske zemiaky...dnes som ich urobila podla Vas Tanicka a boli vynikajuce :) dcerka jedla dva krat :)

Zobraziť profil Táňa
~ 29.05.2014 - 19:32

Zuzka ďakujem za krásnu fotku a som veľmi rada, že si recept vyskúšala :-)

Zobraziť profil emko
~ 30.05.2014 - 13:46

wau, vyzeraju nadherne!

Zobraziť profil zutu
~ 29.05.2016 - 15:46

Zemiaky velmi chutili, ake ine masko mozem pridat namiesto tocenej salamy alebo jemnej? Napriklad udene bravcove kare? dakujem

Zobraziť profil emko
~ 30.05.2016 - 09:22

Pridaj podla chuti. Ja davam vzdy co mam po ruke, sunku, debrecinku, udene kare, alebo aj klobasku :)