Francúzske zemiaky

Francúzske zemiaky sú paradoxne slovenská klasika. A asi len Francúzi nevedia o aké jedlo ide :-)
Najlepšie francúzske zemiaky sú z letných zemiakov. Vtedy ich môžeme pripravovať zo surových a sú oveľa šťavnatejšie. Už len kyslú uhorku k tomu a zasýtení sme až až :)
2000 |
g | zemiaky |
2 |
KL | soľ |
1/2 |
KL | korenie čierne mleté |
100 |
ml | olej |
500 |
g | saláma mäkká |
10 |
ks | vajce |
200 |
g | syr tvrdý |
250 |
ml | smotana kyslá |
1 |
PL | horčica plnotučná |
slanina oravská (prerastená) | ||
klobáska údená |
Očistené umyté a osušené nové zemiaky nakrájame na tenké kolieska do misy. Osolíme, posypeme mletým korením a polejeme olejom. Premiešame a polovicu dáme do stredne veľkého hlbšieho plechu, alebo do pekáča. Na zemiaky rozložíme ošúpanú na tenké kolieska nakrájanú slovenskú točenú salámu a na ňu dáme 6 na tvrdo uvarených vajec nakrájaných tiež na kolieska. Posypeme polovicou syra. Môžeme podľa chuti pridať aj slaninu a klobásu.
Druhú polovicu zemiakov poukladáme na vrch. Smotanu rozmiešame s horčicou a 4 vajcami, tým polejeme zemiaky. Poriadne pritlačíme, aby sa dobre spojili, nebudú sa potom pri krájaní rozsýpať. Na vrch nasypeme druhú polovicu syra. Vložíme do rúry a pečieme na 180 stupňov asi hodinu. Keď sú francúzske zemiaky pekne zapečené do zlatova, sú hotové :)
Komentáre
Kamča
22.10.2013 - 13:15
toulouse
22.10.2013 - 13:48
Rutto
22.10.2013 - 22:35
Zuzka 1301
29.05.2014 - 18:49
emko
30.05.2014 - 13:46
zutu
29.05.2016 - 15:46
emko
30.05.2016 - 09:22