- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Francúzske zemiaky sú paradoxne slovenská klasika. A asi len Francúzi nevedia o aké jedlo ide :-)
Najlepšie francúzske zemiaky sú z letných zemiakov. Vtedy ich môžeme pripravovať zo surových a sú oveľa šťavnatejšie. Hodí sa k nim skvele kyslá uhorka, alebo hlávkový šalát na sladko-kyslo.
Očistené umyté a osušené nové zemiaky nakrájame na tenké kolieska do misy. Osolíme, posypeme mletým korením a polejeme olejom. Premiešame a polovicu dáme do stredne veľkého hlbšieho plechu, alebo do pekáča. Na zemiaky rozložíme ošúpanú na tenké kolieska nakrájanú slovenskú točenú salámu a na ňu dáme 6 na tvrdo uvarených vajec nakrájaných tiež na kolieska. Posypeme polovicou syra. Môžeme podľa chuti pridať aj slaninu a klobásu.
Druhú polovicu zemiakov poukladáme na vrch. Smotanu rozmiešame s horčicou a 4 vajcami, tým polejeme zemiaky. Poriadne pritlačíme, aby sa dobre spojili, nebudú sa potom pri krájaní rozsýpať. Na vrch nasypeme druhú polovicu syra. Vložíme do rúry a pečieme na 180 stupňov asi hodinu. Keď sú francúzske zemiaky pekne zapečené do zlatova, sú hotové :)
Komentáre
Cook Homey ~ 27. apríl 2021 - 13:10
Francúzske zemiaky sú naozaj výborné jedlo. Robievam si ich pravidelne a vždy si veľmi pochutnám. A klobása v mojich francúzskych zemiakoch nemôže chýbať. Tá im dodá perfektnú chuť. Najlepšie, ak je klobása aj trochu pikantná! Pozdrav z https://www.cookhomey.com/sk/
zutu ~ 29. máj 2016 - 5:46
Francuzske Zemiaky velmi chutili, ake ine masko mozem pridat namiesto tocenej salamy alebo jemnej? Napriklad udene bravcove kare? dakujem
emko ~ 30. máj 2016 - 11:22
In reply to Zemiaky velmi chutili, ake by zutu
Pridaj podla chuti. Ja davam vzdy co mam po ruke, sunku, debrecinku, udene kare, alebo aj klobasku :)
Zuzka 1301 ~ 29. máj 2014 - 8:49
moja dcerka nikdy nezjedla francuzske zemiaky...dnes som ich urobila podla Vas a boli vynikajuce :) dcerka jedla dva krat :)
emko ~ 30. máj 2014 - 3:46
In reply to moja dcerka nikdy nezjedla by Zuzka 1301
wau, vyzeraju nadherne!
Rutto ~ 22. október 2013 - 12:35
..takto som ich poznal dlhe roky ale az moja pani mi raz urobila "francuzaky" klasicky po starom bez smotany a u tych som ostal dodnes len som si recept prionacil miesto tocenej restovana cibulka (ked je sezona tak mlada aj s vnatou) s paprikou a nadrobno nasekanou slaninkou a korenie podla nalady
=) šmakes
toulouse ~ 22. október 2013 - 3:48
tak to mas pravdu,ze nevedia co su francuzske zemiaky za jedlo,mam to z vlastnej skusenosti.:-)
Kamča ~ 22. október 2013 - 3:15
Já přidávám i kyselou okurku. Ale na toto jídlo je hodně variací... Mňam!