Kurací kebab v pita placke

Keď zavonia niekde na ulici zo stánku kebab v pita placke, tak je to vždy veľké lákadlo :)
Tak prečo ho neskúsiť urobiť doma? Nie je to žiadna veľká námaha, nebojte :)
Pita: |
||
500 |
g | múka hladká |
300 |
ml | voda |
1 |
KL | soľ |
2 |
PL | olej |
1 |
KL | cukor |
20 |
g | droždie čerstvé |
Kebab: |
||
1000 |
g | kuracie mäso |
5 |
g | čubrica |
20 |
g | korenie na gyros |
2 |
PL | olej |
2 |
strúčiky | cesnak |
Z uvedených surovín vypracujeme kysnuté cesto tak, že do misky dáme múku, vlažnú vodu, rozmrvíme droždie a pridáme ostatné suroviny. Pomocou mixéra s hákmi vymiesime cesto. Použiť môžeme samozrejme aj pekárničku. Po vykysnutí cesto rozdelíme na 8-10 ks, vypracujeme bochníčky a necháme ešte krátko podkysnúť. Bochníčky potom dlaňou sploštíme a na pomúčenej doske vyvaľáme placky.
Rúru rozohrejeme na najvyššiu teplotu, vložíme do nej suchý plech a keď je horúci, opatrne ho chňapkami vyberieme, hodíme naň placky a ihneď vložíme nazad do rúry. Nikam neodchádzame, pretože je to raz-dva. Cez okienko rúry sledujeme, ako sa placky nafúknu, rúru nachytro otvoríme, kliešťami placky otočíme odspodu nahor a dopečieme. Takto upečieme všetky placky. Dá sa použiť aj panvica, ale musí byť kvalitná, ťažká, napríklad liatina. Po upečení ich ešte teplé pozdĺžne rozkrojíme. Vyfučí prebytočný vzduch, vznikne nám kapsa, pripravená na plnenie. Pita chleby poukladáme na seba, zabalíme do plátenej utierky a tú vložíme do sáčku. Placky vydržia takto mäkké aj týždeň. Pri ohrievaní je dobré ich jemne pokropiť teplou vodou.
Na kebab sa hodia vykostené kuracie stehná bez kože. Mäso premiešame s olejom, ochutíme korením na gyros, ktoré je už slané, preto soľ nedávame. Pridáme ešte čubricu a troška cesnaku. Premiešame, málinko podlejeme vodou a na 180 stupňov upečieme odokryté do chrumkava. Po upečení mäso nakrájame na tenké kebabovské plátky.
Pita placky naplníme mäsom, pridáme čerstvú zeleninu a môžeme preliať dresingom. Výborný je cesnakový z kyslej smotany s majonézou. Alebo môžeme kebab podávať s Coleslaw šalátom.
Komentáre
remperitka
26.08.2014 - 15:44
Táňa
26.08.2014 - 15:56
Janaja
27.08.2014 - 22:13
Alča
03.08.2016 - 11:39
Nelisa
19.03.2017 - 15:23
alex2201
22.03.2017 - 15:35