Jeseň je spojená s bohatou úrodou jabĺk a obdobie, kedy štrúdľujeme. Jednu verziu ťahaného štrúdľového cesta vám ponúkam v tomto recepte.
Rozpis je na dve veľké štrúdle.

Jesenná štrúdľa

Suroviny

Teplú vodu, lyžicu masti a vajíčko dáme do pekárničky. Ďalej prisypeme obe múky a soľ. Zamiesime na nelepivé cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme aspoň dve hodiny odpočívať. Medzitým si pripravíme ľubovoľnú, nie príliš mokrú plnku. Na stôl si prestrieme čistý obrus a posypeme ho hladkou múkou. Cesto položíme do stredu.

Cesto jemne valčekom rozvaľkáme a chrbtom rúk ho pekne vyťahujeme do všetkých strán. Dobré je ruky si trocha potrieť olejom. Hrubé konce cesta by sa mali odrezať, ale ja to nerobím, nevadí mi to. Cesto natrieme rozpusteným maslom, navrstvíme plnku, ale len tak do dvoch tretín, nie na celé cesto. Zrolujeme pomocou obrusu, konce zlepíme a odrežeme hrubú časť. Preložíme na plech na papier a potrieme rozšľahaným vajcom.

Upečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 30 minút. Upečenú opäť potrieme maslom. V prípade, že štrúdľu v ten deň neskonzumujete, odporúčam ju uchovať v plastovej nádobe v chladničke. Nestvrdne a vydrží pár dní.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil 5nana
~ 16.09.2013 - 07:28

Bože , tá vyzerá perfektne. To cesto sa pri tom naťahovaní netrhá ?