Metrový koláč

V mnohých rodinách tradičný veľkonočný koláč. Žltý a kakaový korpus, výborný maslový krém, vôňa rumu a chrumkavá čokoládová poleva. Klasika je klasika a metrový koláč zvlášť. V našej rodine sa tento recept poctivo dedí a som rada, že sa s ním môžem podeliť aj tu.
Cesto: |
||
8 |
ks | vajce |
520 |
g | cukor mletý (práškový) |
200 |
ml | olej |
200 |
ml | voda |
520 |
g | múka polohrubá |
1 |
ks | kypriaci prášok |
2 |
PL | prášok kakaový |
+ |
štipka | sóda jedlá |
Krém: |
||
800 |
ml | mlieko |
2 |
ks | zlatý klas |
200 |
g | cukor mletý (práškový) |
500 |
g | maslo |
Ostatné: |
||
150 |
ml | rum |
200 |
g | čokoláda |
50 |
g | stužený pokrmový tuk |
Najskôr pripravíme dve formy, ktoré vymastíme a vysypeme múkou. Cesto pripravíme tak, že vyšľaháme najskôr bielky so štipkou soli a v druhej miske vyšľaháme do peny žĺtky s cukrom, prišľaháme vlažnú vodu a olej. Do tejto hmoty striedavo primiešavame preosiatu múku zamiešanú s jedným kypriacim práškom a tuhý sneh.
Komentáre
Babetta
19.04.2014 - 21:49
Eevapa
12.12.2014 - 11:17
Zuzi
25.03.2015 - 10:20