Toto cesto sa mi vždy páčilo, dobre sa s ním pracuje a je vhodné na klasické záviny. Presne takýto kakaový závin som mala rada už ako malá. S pohárom mlieka najlepšia svačinka :)
Cesto spracujte v pekárničke, je to jednoduchšie. Ak nemáte, tak ručne, klasicky.

Kakaový závin

Suroviny

 

250

g múka polohrubá

80

ml olej

1

ks vajce

120

ml mlieko

15

g droždie čerstvé

1

PL cukor
štipka soľ
štipka kypriaci prášok

Klasické vykysnuté cesto premiesime, na tenko rozvaľkáme a potrieme olejom (alebo rozpusteným maslom pre lepšiu chuť). Posypeme kakaovou posýpkou. Tá sa robí tak, že v miske zmiešame tri lyžice kakaa, tri lyžice práškového cukru a dve lyžice hladkej múky.

Túto suchú zmes na kakaovom ceste som ešte pokvapkala olejom a zvinula.

Závin natrieme zbytkom vajíčka, popicháme nožíkom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 170 stupňov.

A tu je upečený kakaový závin :)

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil masala
~ 20.05.2013 - 20:41

Odskusany, super. Paci sa mi finta s plnkou. Doteraz som muku do plnky nedavala a vzdy mi vytiekla, ked praskol.

Zobraziť profil renullka
~ 28.08.2013 - 19:17

Taktiež oskúšané......výborné...Doporučujem

Zobraziť profil tahunka01
~ 23.12.2013 - 15:03

Uuasny recept, nato ze nerobim kolace z kysnuteho cesta, si myslim ze sa podaril,

Zobraziť profil tahunka01
~ 23.12.2013 - 15:04

ospravedlnujem sa za otočenu foto, ale neviem prečo mi to takto uložilo :)

Zobraziť profil emko
~ 23.12.2013 - 19:10

opravene ;)

Zobraziť profil Andrea
~ 06.12.2017 - 12:17

Prosím Vás, ako urobím to kysnuté cesto...som začiatočník a kysnuté som nikdz nerobila.A ako dlho asi treba piecť? Ďakujem pekne :-)

Zobraziť profil emko
~ 07.12.2017 - 21:09

Postupne zmiešaš suroviny. Najprv si zohrej mlieko aby bolo vlažné. Pridaj doň droždie a cukor. Zamiešaj a nechaj chvíľku stáť na teplejšom mieste zakryté utierkou. Do 10 minút sa ti musia v kvásku vytvoriť bublinky a celá hmota zhustne. To znamená, že droždie je v poriadku a môžeš pokračovať. V mise si zamiešaš múku so soľou a práškom, do stredu vyhĺb jamku a do nej vlej kvások, pridaj vajce a olej. A už len poriadne cesto vyhneť :)
Aby sa nelepilo, potom ho nechaj na teplejšom mieste kysnúť.
Peč do zlatista a vždy skontroluj pozdvihnutím odspodu nožíkom, či je závin prepečený :)