- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Basmati je druh ryže, ktorá patrí medzi tie najkvalitnejšie na svete. Pestuje sa na úpätí Himalají a zavlažuje ju voda plná minerálov z topiacich sa himalájskych ľadovcov. Má nádhernú, špecifickú vôňu, orieškovú chuť, pri varení sa nelepí a je rýchlo a ľahko stráviteľná. Spĺňa aj ďalšie zásady správnej výživy. Má nízky glykemický index a je prirodzene bezlepková. Takže je vhodná pre celiatikov, ľudí čo si chcú udržať štíhlu líniu a dokonca pre pacientov s vysokým krvným tlakom a cholesterolom. Takúto kráľovnu ryže hlavne nezabudnite správne pripraviť. Tu je návod ako na to.
Do misky vsypeme ryžu a začneme ju preplachovať vodou. Pomáhame si rukami a premiešavame dôkladne. Vodu zlejeme a proces opakujeme, kým voda, ktorú zlievame celkom číra.
Premytú ryžu zalejeme znovu čistou vodou, aby bola celkom ponorená a necháme asi 20 až 30 minút odpočivať.
V hrnci si medzitým privedieme k varu 3 hrnčeky osolenej vody. Namočenú ryžu scedíme a pridáme do hrnca s vriacou vodou.
Akonáhle sa ryža začne variť, plameň zmiernime na minimum a pod pokrievkou ryžu varíme 5 minút.
Potom plameň vypneme, ale basmati necháme stále na sporáku pod pokrievkou asi 15 minút. Ryža sa tým pádom stále jemne varí.
Po 15 minútach hrniec otvoríme a skontrolujeme, či je basmati ryža mäkká.
Dáme ju do servírovacej misky, aby sa už ďalej v hrnci nevarila. Je dôležité nezabudnúť ju v hrnci, v ktorom sa varila, inak budete mať namiesto nadýchanej, sypkej ryže basmati nechutnú, rozvarenú kašu.