Všade dobre, v kuchyni najlepšie! Hlavne keď sa blížia sviatky :)
A k Veľkej noci patrí jednoznačne veľkonočný veniec.

Veľkonočný veniec

Suroviny

 

Cesto:

200

ml mlieko

100

g cukor

125

g maslo

500

g múka polohrubá

20

g droždie čerstvé

2

ks vaječný žĺtok

1

ks cukor vanilkový

Ostatné:

50

g maslo

50

g hrozienka

50

g orechy vlašské

100

g kôra kandizovaná

1

ks vajce

Ak máme pekárničku, pripravíme v nej cesto a necháme vykysnúť. Ak ju nemáme, najprv urobíme kvások z polovice droždia, 5 lyžíc mlieka a lyžičky cukru. Do misky nasypeme múku, rozpustené maslo, mletý cukor a vanilku. Pridáme žĺtky a prilejeme kvások. Pridáme aj zbytok vlažného mlieka. Samozrejme treba aj štipku soli, tá patrí do každého cesta. Vymiesime jemné cesto a necháme ho na teplom mieste nakysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na tri časti a každú časť rozvaľkáme na dlhý úzky obdĺžnik. Každý plát cesta potrieme rozpusteným maslom a posypeme nasekanými orechami, kôrou a hrozienkami. Opatrne zavinieme dlhé roládky.

Zapletieme obyčajný vrkoč, na veľký plech dáme papier a do stredu pohár z hrubého skla, aby v rúre nepraskol. Môže byť aj pohár na zaváranie. Okolo pohára položíme vrkoč a oba konce spletieme, aby sa nerozliezli. Potrieme zvyškom masla a dáme ešte nakysnúť. Keď veniec podkysne - zväčší objem, potrieme ho rozšľahaným vajcom a vložíme do rozohriatej rúry na 180 stupňov.

Pečieme asi 10 minút, potom teplotu znížime o 20 stupňov a pečieme ešte asi 35 - 40 minút. Upečený veniec necháme vychladnúť. Môžeme ho použiť ako dekoráciu, alebo pokrájať a garantujem vám, že dlho nevydrží :-)

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Angie
~ 04.04.2015 - 23:05

Máš ho krásny. Ja som ho pred chvilkou vytiahla z rury trošku mi je neforemný a mãm ho aj nižší ako ty ,ale ja som vynechala plnku chcela som vlastne robiť mazanec ale ked som zbadala tento tvoj velkonočný veniec tak som si povedala , že radšej urobím tento veniec. Vďaka za receptík

Zobraziť profil Eva222
~ 09.04.2015 - 19:10

Je pekný :-)