Veľkonočný veniec

emko ~ 10. apríl 2020 - 11:46

Všade dobre, v kuchyni najlepšie! Hlavne keď sa blížia sviatky :)
A k Veľkej noci patrí jednoznačne veľkonočný veniec.
Nielenže na stole krásne vyzerá, ale výborne aj chutí. Kysnuté cesto voní po masle a je plnené hrozienkami a orechami. Niečo ako vianočka :)

Suroviny
Cesto:
 
 
200
ml
100
g
125
g
Ostatné:
 
 
50
g
50
g
1
ks

Ak máme pekárničku, pripravíme v nej cesto a necháme vykysnúť. Ak ju nemáme, najprv urobíme kvások z polovice droždia, 5 lyžíc mlieka a lyžičky cukru. Do misky nasypeme múku, rozpustené maslo, mletý cukor a vanilku. Pridáme žĺtky a prilejeme kvások. Pridáme aj zbytok vlažného mlieka. Samozrejme treba aj štipku soli, tá patrí do každého cesta. Vymiesime jemné cesto a necháme ho na teplom mieste nakysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na tri časti a každú časť rozvaľkáme na dlhý úzky obdĺžnik. Každý plát cesta potrieme rozpusteným maslom a posypeme nasekanými orechami, kôrou a hrozienkami. Opatrne zavinieme dlhé roládky.

Zapletieme obyčajný vrkoč, na veľký plech dáme papier a do stredu pohár z hrubého skla, aby v rúre nepraskol. Môže byť aj pohár na zaváranie. Okolo pohára položíme vrkoč a oba konce spletieme, aby sa nerozliezli. Potrieme zvyškom masla a dáme ešte nakysnúť. Keď veniec podkysne - zväčší objem, potrieme ho rozšľahaným vajcom a vložíme do rozohriatej rúry na 180 stupňov.

Pečieme asi 10 minút, potom teplotu znížime o 20 stupňov a pečieme ešte asi 35 - 40 minút. Upečený veniec necháme vychladnúť. Môžeme ho použiť ako dekoráciu, alebo pokrájať a garantujem vám, že dlho nevydrží :-)

Komentáre

Angie ~ 4. apríl 2015 - 13:05

Máš ho krásny. Ja som ho pred chvilkou vytiahla z rury trošku mi je neforemný a mãm ho aj nižší ako ty ,ale ja som vynechala plnku chcela som vlastne robiť mazanec ale ked som zbadala tento tvoj velkonočný veniec tak som si povedala , že radšej urobím tento veniec. Vďaka za receptík

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj