Domáce ravioli

emko ~ 11. september 2024 - 11:52

Ravioli sú talianske plnené cestoviny, veľmi známe, a urobiť ich doma podľa svojej chuti nie je až taký problém. V tomto recepte sú ravioli plnené špenátovou plnkou a keďže je sezóna, tak sú doplnené o omáčku z čerstvých paradajok a bazalky.

A ak máte chuť sa zahrať na ozajstného bonvivána, tak skúste Raviolo plnené ricottou, parmezánom a vaječným žĺtkom :)

 

Suroviny
Cesto:
 
 
2
ks
Plnka:
 
 
5
g
Omáčka:
 
 
50
g
50
ml
 
 
 
 
 
 

Cesto pripravíme tak, že do misky dáme vajíčka, olej a môžeme pridať štipku soli. Vidličkou všetko prešľaháme a postupne primiešavame múku. Nie však celú, niečo necháme na podsýpanie, preto ju treba dávať po troškách, a tiež aby nebolo cesto tvrdé. Vypracujeme mäkké a pružné cesto.

Druhá možnosť je cesto pripraviť jednoduchšie. Do kútera v mixéri dáme vajcia s olejom, zapneme na slabé otáčky a vrchom prisýpame múku. Keď sa hmota spojí, vyklopíme ju na dosku a premiesime. Celé je to otázka pár minút. Cesto zabalíme do sáčka, aby neobschlo a necháme ho bokom odložené oddýchnuť voľne na kredenci.

Medzitým sparíme špenát a nasekáme ho na jemno. Orestujeme na maličké kocky nakrájanú prerastenú slaninu. Nastrúhame parmezán, alebo iný syr a všetko po vychladnutí spolu zmiešame.

Cesto rozdelíme na dve časti a každé rozvaľkáme na tenko do rovnakej veľkosti. Na jedno cesto porobíme z plnky kôpky, ďalej od seba a voľné miesta medzi plnkou potrieme štetcom vajcom, ale stačí aj voda - na zlepenie. Kôpky plny sa snažíme dávať vždy pod seba, s rovnakými medzerami.

Na takto pripravené spodné cesto položíme druhé cesto, hranou dlane vždy medzi plnkou popriltáčame a potom rádielkom pokrájame. Prstami ešte pre istotu pritláčíme. Takto naplnené ravioli necháme voľne trochu zaschnúť. Až teraz postavíme variť vodu so soľou. Než zovrie, uvaríme omáčku.

Na oleji orestujeme na jemno nasekanú cibuľu, pridáme olúpané jadier zbavené na kocky pokrájané paradajky a jemne ich osolíme. Môžete použiť aj z konzervy. Restujeme dovtedy, kým sa odparí prebytočná tekutina a omáčka sa pekne zahustí sama. Pridáme nasekanú čerstvú bazalku, podľa chuti prisolíme, ochutíme octom a cukrom.

No a už nám ostáva len uvariť cestoviny. Ravioli varíme asi 8 minút. Po uvarení ich vyberieme sitkom, trochu pomastíme a ihneď podávame poliate omáčkou.

Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj