- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Poznáte ten pojem "nebíčko v papuľke"? Zažijete ho vtedy, keď pocítite niečo neskutočne a výnimočne dobré. Vaše chuťové bunky takmer explodujú od radosti a rozkoše! Raviolo je jedlo, ktoré nielenže takto chutí, ale aj prekrásne vyzerá. Ak ho pripravíte svojim hosťom ako predkrm k večeri, alebo svojmu milovanému na raňajky do postele, vyhráte to na celej čiare. Na takéto jedlo sa totiž len tak nezabúda.
Je to vlastne jedna veľká raviola naplnená ricottou, ktorá chráni vaječné žĺtko. To sa pri prvom nakrojení krásne roztečie. Všetko je spolu spojené v jemnej maslovej omáčke s chrumkavou slaninkou. Úprimne, dá sa pri tejto predstave neslintať? :)
Okrem toho sa môžete s týmto receptom pohrať. Do plnky môžete dať akýkoľvek syr, kozí, ovčí, alebo tiež špenát je výborný. Omáčka môže byť rajčinová, hubová, šalviová a podobne.
Pár tipov k úprave:
- Ricottu kúpte kvalitnú, nesmie byť príliš tekutá, prípadne prebytočnú tekutinu sceďte
- Cesto si môžete pripraviť dopredu, potom ho vyvaľkajte najemno, ale nie príliš natenko, musí udržať bohatú plnku
- Ravioli zamiešajte v omáčke a pridajte trochu vody, v ktorej sa varili, prirodzený škrob ju pekne zahustí
- Pripravené raviolo môžete pred varením nechať pár hodín v chladničke, alebo ho aj zamraziť
Rozpis je na 4 porcie.
Cesto si môžeme pripraviť aj deň vopred. V mixéri, alebo klasicky ručne dôkladne spojíme múku (1 hrnček = asi 120g) s vajíčkom, soľou a žĺtkom. Postupne po troškách pridáme len toľko vody, aby vzniklo hladké a elastické cesto. Najlepšie je na to použiť vodu v rozprašovači. Cesto sa nesmie trhať, ale ani lepiť na ruky. Potom ho zabalíme do fólie a necháme aspoň pol hodinu odpočívať.
Plnku si rozdelíme na 4 časti. Ide to jednoduchšie, ak z nej urobíme rukami valček a ten rovnomerne rozdelíme na 4 diely. Každý diel plnky položíme na polovicu jedného vyvaľkaného plátu cesta. Do každej kôpky plnky urobíme miesto pre žĺtok. Bielka, ktoré nám ostali, môžeme zamraziť, alebo urobiť niektorý z týchto receptov
Pláty s plnkou a žĺtkom prikryjeme zvyšnými dvomi plátmi vyvaľkaného cesta. Okolo každej plnky vykrojíme kruh. Dôležité je poriadne pritlačiť miesta pri plnke a tiež okraje, aby sme vytlačili všetok vzduch.Obrezané zvyšky cesta môžeme uvariť tiež a dať si na sladko, alebo nakrájať na rezance a nechať si na zavarenie do polievky.