Poznáte ten pojem "nebíčko v papuľke"? Zažijete ho vtedy, keď pocítite niečo neskutočne a výnimočne dobré. Vaše chuťové bunky takmer explodujú od radosti a rozkoše! Raviolo je jedlo, ktoré nielenže takto chutí, ale aj prekrásne vyzerá. Ak ho pripravíte svojim hosťom ako predkrm k večeri, alebo svojmu milovanému na raňajky do postele, vyhráte to na celej čiare. Na takéto jedlo sa totiž len tak nezabúda.

Je to vlastne jedna veľká raviola naplnená ricottou, ktorá chráni vaječné žĺtko. To sa pri prvom nakrojení krásne roztečie. Všetko je spolu spojené v jemnej maslovej omáčke s chrumkavou slaninkou. Úprimne, dá sa pri tejto predstave neslintať? :)

Okrem toho sa môžete s týmto receptom pohrať. Do plnky môžete dať akýkoľvek syr, kozí, ovčí, alebo tiež špenát je výborný. Omáčka môže byť rajčinová, hubová, šalviová a podobne.

Pár tipov k úprave:

  • Ricottu kúpte kvalitnú, nesmie byť príliš tekutá, prípadne prebytočnú tekutinu sceďte
  • Cesto si môžete pripraviť dopredu, potom ho vyvaľkajte najemno, ale nie príliš natenko, musí udržať bohatú plnku
  • Ravioli zamiešajte v omáčke a pridajte trochu vody, v ktorej sa varili, prirodzený škrob ju pekne zahustí
  • Pripravené raviolo môžete pred varením nechať pár hodín v chladničke, alebo ho aj zamraziť
  • Rozpis je na 4 porcie.

    Raviolo

    Cesto si môžeme pripraviť aj deň vopred. V mixéri, alebo klasicky ručne dôkladne spojíme múku (1 hrnček = asi 120g) s vajíčkom, soľou a žĺtkom. Postupne po troškách pridáme len toľko vody, aby vzniklo hladké a elastické cesto. Najlepšie je na to použiť vodu v rozprašovači. Cesto sa nesmie trhať, ale ani lepiť na ruky. Potom ho zabalíme do fólie a necháme aspoň pol hodinu odpočívať.

    Teraz si pripravíme plnku. Citrón dôkladne umyjeme. K ricotte nastrúhame parmezán, citrónovú kôru a muškátový oriešok. Všetko miešaním spojíme, ochutnáme a pridáme citrónovú šťavu, soľ a korenie podľa chuti.

    Omáčka je jednoduchá. Najprv na dvoch lyžiciach vody orestujeme jemne nakrájanú slaninku (voda zabezpečí, že slanina bude rovnomerne orestovaná, chrumkavá a nepripáli sa). Potom pridáme maslo, korenie a pažítku.

    Cesto rozdelíme na 4 časti. Každú vyvaľkáme na tenko (do tvaru asi 30x10 cm). Podsypávame pritom múkou.

    Plnku si rozdelíme na 4 časti. Ide to jednoduchšie, ak z nej urobíme rukami valček a ten rovnomerne rozdelíme na 4 diely. Každý diel plnky položíme na polovicu jedného vyvaľkaného plátu cesta. Do každej kôpky plnky urobíme miesto pre žĺtok. Bielka, ktoré nám ostali, môžeme zamraziť, alebo urobiť niektorý z týchto receptov

    Bielok, ktorý nám ostal z vajíčok,¨ použijeme ako "lepidlo" na spojenie. Natrieme ho okolo plnky.

    Pláty s plnkou a žĺtkom prikryjeme zvyšnými dvomi plátmi vyvaľkaného cesta. Okolo každej plnky vykrojíme kruh. Dôležité je poriadne pritlačiť miesta pri plnke a tiež okraje, aby sme vytlačili všetok vzduch.Obrezané zvyšky cesta môžeme uvariť tiež a dať si na sladko, alebo nakrájať na rezance a nechať si na zavarenie do polievky.

    Ravioli opatrne vložíme do vriacej osolenej vody a varíme asi 4-5 minút. Voda musí vrieť, ale nie príliš, aby žĺtko ostalo kompaktné. Ravioli varíme postupne, nie všetky naraz, aby voda nestratila var. Použijeme široký a plytkejší hrniec.

    Ravioli preložíme k omáčke naberačkou. Do omáčky sa tak dostane aj voda v ktorej sa varili.

    Hotovo, už len posypať pažítkou a môžeme podávať :)

    Hodnotenie

    Zdieľaj



    Pridaj sa