Strapačky (halušky zo zemiakového cesta) s kyslou kapustou a slaninkou, alebo údeným mäsom sú veľmi sýtym, energeticky výdatným slovenským národným jedlom. Zahrejú a zasýtia, s takto dobre plným bruškom je deň hneď krajší :)

Rozpis v recepte je na 4 porcie.

Strapačky s kapustou

Očistené a umyté zemiaky nastrúhame do misky na najjemnejšom strúhadle. Pridáme trocha soli, polohrubú múku a poriadne premiešame. Veľmi záleží od kvality zemiakov. Ak obsahujú veľa vody a cesto sa zdá riedke, zahustíme ho ešte podľa potreby hrubou múkou do požadovanej konzistencie. Malo by byť hustejšie, ale nie až príliš. Tak, aby ani netieklo, ale aby sa strapačky ľahko hádzali do vody. Najlepšie je jeden malý kúsok vždy otestovať, či sa dobre uvarí. Potom môžeme pokračovať a keď voda v hrnci vrie, halušky pretláčame cez sitko do vriacej vody.

Premiešame varechou a keď strapačky vyplávajú na povrch, varíme ďalej. Keď voda začne vrieť, teplotu znížime a ešte krátko halušky povaríme. Premiešame a dovaríme pár minút a potom strapačky scedíme.

Na masti osmažíme nasekanú cibuľu a pridáme nakrájané údené mäso, alebo slaninu. Restujeme do zlatava. Kvasenú kapustu nakrájame na menšie kúsky a pridáme v údenému mäsu. Všetko spolu opekáme za stáleho miešania, kým sa neodparí prebytočná tekutina. Pridáme obvarené strapačky, premiešame a ihneď podávame.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil klaura
~ 21.05.2013 - 08:52

moje obľúbené ... :)

Zobraziť profil hjindriska
~ 13.11.2013 - 12:53

Opravdu jsou skvělé. My je v zimě děláme dost často - jen do nich místo uzeného dáváme škvarky.