Bryndzové halušky v našej rodine všetci milujeme. Tie najlepšie halušky pripravovali kedysi na salaši neďaleko Liptovského Mikuláša. Tam sme na ne často chodili s deťmi, keď som mala v práci voľno. Aj kvôli atmosfére nádhernej prírody s ovečkami, aj kvôli veselému bačovi, ale hlavne vypadnúť von, ďaleko od bežných starostí a stresu.

Žili sme s rodinou dlhé roky v Tatrách, kde som pracovala na veľkom hoteli ako šéfkuchárka a kde mi aj deti vyrástli. Tam som sa aj ja "záhoráčka" naučila bryndzové halušky variť od Jožka, ktorý bol na halušky vysadený. Nikdy nedával do halušiek vajce ani vodu, nikdy žiadnu smotanu, slaninu len obyčajnú údenú a Bryndzové halušky by "nezabil" premývaním vo vode, ale bryndzové halušky riedil "haluškovicou".

Bryndzové halušky

Suroviny

 

1200

g zemiaky

400

g múka polohrubá

podľa potreby

múka hrubá

podľa potreby

soľ

500

g bryndza

300

g slanina údená

Do väčšieho hrnca si dáme variť osolenú vodu a kým nám zovrie, vyškvaríme si obyčajnú údenú voňavú slaninu, ktorú nakrájame na malé kocky a na suchej panvici bez tuku vytopíme maličké škvarky. Slanina si sama pustí tuku dosť. Hotové škvarky vypneme a dáme bokom.

Očistené a umyté zemiaky nastúhame do misky na najjemnejšom strúhadle. Pridáme trocha soli, polohrubú múku a poriadne premiešame. Veľmi záleží od kvality zemiakov. Ak obsahujú veľa vody a cesto sa vám zdá riedke, zahustite ho ešte podľa potreby hrubou múkou do požadovanej konzistencie. Malo by byť hustejšie, ale nie až príliš... tak, aby ani netieklo, ale aby sa ľahko hádzali do vody halušky. Keď voda v hrnci vrie, odoberieme z misky kus cesta, a halušky pretláčame cez sitko do vriacej vody.

Premiešame varechou a keď vyplávajú na povrch, varíme ďalej.

Keď voda začne vrieť, teplotu znížime a ešte krátko halušky povaríme.

Premiešame a dovaríme, aby neboli surové, ale ani aby sa nerozvarili.

Do väčšej hlbšej nádoby si rozdrvíme čerstvú bryndzu a prilejeme k nej troška masti z vyškvarenej slaniny.

Uvarené halušky z hrnca vyberáme sitkom a hádžeme ich rovno do nádoby s pripravenou bryndzou.

Takto obvaríme všetky halušky a premiešame ich s bryndzou.

Ani ja halušky nepreplachujem vodou, ba naopak, pridám do hotových i "haluškovicu" - vodu, v ktorej sa halušky varili, čím sa hotová bryndzová masa stane jemnejšia. Pri servírovaní dáme na tanier bryndzové halušky a polejeme ich slaninkovými škvarkami. Ak nemáte žinčicu, stačí zapíjať pohárom mlieka.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil kika
~ 03.06.2013 - 12:33

na bryndzové halušky mám chuť vždy!!!!

Zobraziť profil Táňa
~ 24.06.2013 - 20:21

Ja mozem bryndzové halušky aj teraz v túto večernú hodinu :-)

Zobraziť profil EviCZka
~ 24.06.2013 - 20:52

Já bych si taky dala :-)

Zobraziť profil Zuzliak
~ 24.06.2013 - 22:24

Bryndzové halušky, och! Preco nie si blizsie, Tani? :D

Zobraziť profil Jullie
~ 27.09.2013 - 17:09

Práve sme dopapali bryndzové halušky podla tohto receptu.........vynikajúce... naozaj ako na nejakom salaši, nevedela som prestať jesť :-)

Zobraziť profil Táňa
~ 28.09.2013 - 08:40

Keby som teraz mala slovenskú bryndzu, tiež by som si dala... halušiek sa neviem dojesť :-)

Zobraziť profil serpico
~ 26.03.2014 - 15:04

...vyzerajú božsky !
ja ich môžem, aj s domácou kýškou, furt...ale i klobásu, či slaninu, aj inšô, nepozerám na čas, ak som hore a makám, aj jem, aby som mal paru

Zobraziť profil honestka
~ 26.03.2014 - 17:00

BenIvko nas mladsi si ich objednava vzdy, ked ma prist co i len na hodinku k nam. Obsypane slaninkou a hlavne aby ostalo zabalit domov na priskvarenie. Boli vcera... Roky sme mixovali vselijake fajnove syry, fetu a kadeco, konecne sme objavili vyrobcu vynikajuceho ovcieho syru /pre nas lepsi ako tunajsie original Bryndza z dovozu/. Jednoducho su fantasticke,
/dnes je z neho aj smirkas/.
/Ayenko, ten je zase na makove sulance/
A nakoniec ani nevesticka nenamieta, hoci inac taketo muky ignoruje.
nuz nasa klasika- AJ preto, ze je!
skvele jedla ponukas Tanicka.

Zobraziť profil serpico
~ 27.03.2014 - 12:35

...dnes idem na ne !
v sobotu mi došla zásielka...priamo do chyže....hurky, krvavničky, pauštik, klobása (pani serpicová vraj "takú som ešte nejedla"...podotkla...aj škvarky, a 11 kg domácej údenej slaninky...aj prerastanej, aj hladkej... (cca 25 kg dokopy vážil tovar...3-kombinácia hurka, krvanica a klobáska bola...nemám slov....a z domáceho chovu...osvedčená mimoriadna kvalita...rokmi odberu overená...a mimoriadne sa teším dnešku...aj žinžicu a kýšku som zadovážil...tak nech ma pretrhne !

Zobraziť profil Táňa
~ 27.03.2014 - 15:00

Toto je čistá provokácia!
Prišla som z práce hladná ako vlk (a to pracujem v kuchyni) ... a ty tu na mňa s takýmito lakocinkami... A vari dačo oslavujete, či to len tak je u vás v chyži bežná záležitosť? :-)

Zobraziť profil serpico
~ 27.03.2014 - 18:33

...zavolá chlapík: "aké výrobky chceš"...dátum hotovosti maškŕt určí a oznámi, kedy dovezie balíčisko...urobím objednávku a tovar až do chyže dovezie...samo, že "pár" balíčkov "serpico trúbeľok a oblátok"...ako x tú okoštovku dostane...a obe strany sú spokojné...a to ešte som večer v sobotu bol pre kačky a káčerov...len tak svietili na žlto...pár kúskov som posunul dobrému kámošovi, ten zas spokojnosťou nie svietil, žiaril, a ako odmenu mi pribalili dobre ťažký balíček diviny.....a polka káčera 5-kilového, aj pečienka, bola v nedeľu na stole..."pižmové kačky"...mäsité...a s určitosťou 1 000 OOO %- nou môžem smelo povedať...lepšiu som ešte nejedol...a takto si tu, na čarokrásnom štiavnicku, v chyži pod horou, my, serpicovci, žijeme !

Zobraziť profil kamilka
~ 28.03.2014 - 03:01

Takuto zasielku by som velmi rada dostala. Tie krvavnicky som uz nejedla roky!

Zobraziť profil kamilka
~ 28.03.2014 - 02:59

Ako Liptacka som velmi rada, ze ste nepridali smotanu. Recept mate perfektny! Mne takisto chyba ta prava Liptovska bryndza a hlavne ta jarna bryndza. Bohuzial kde byvam pouzivam iba feta syr ale ked maminka ma navstivila zo Slovenska povedala, ze je to dobra nahrada. Ale bryndza je len bryndza!

Zobraziť profil Táňa
~ 29.03.2014 - 06:38

Ahoj Kamilka, s tou fetou som to skúšala tiež keď som nemala bryndzu. Máš pravdu že je to podobná chuť, ale bryndza je bryndza :-)

Zobraziť profil Tajkon
~ 13.04.2014 - 20:57

Som už skôr senior, čo stál voľakedy (vraj) na banány, no do revolúcie som sa zasa nemusel nikde registrovať a heslo sme mali iba na vojne v stráži. To len preto, že som chcel reagovať na tie halušky... Bez registrácie a hesla, ani čiarka.
Bol som včera na MTBike na výjazd a dostal sa do bývalého JRD, teraz farmy, kde z eurofondov pristavili skutočne pekný penzion a reštauráciu. Majú stádo oviec, žinčica tam chutí zakaždým inak, teda je bez úprav, proste ako to v daný deň vyjde. Niekedy hustejšia, inokedy redšia, viac či menej vonia dymom. Žije si to. Lenže. Spýtal som sa :"máte demikát?" Pekná blondýnka v akomsi pseudokroji sa usmiala :" ...a to je čo?". Tak nič. Spomenul som si na predošlý bike výjazd na ten istý salaš-penzion s dcérou. Zachcelo sa jej halušiek. Vošiel som teda dnu a za pultom uvidel bývalú kolegyňu z bývalej práce. " Halušky máte?". Usmiala sa. "Máme, práve ráno uvarené". Preglgol som naprázdno, bolo tesne pred obedom, ale jedny som objednal. Zo slušnosti. Tak nás kedysi odchovali... Také halušky "sa" po uvarení prepláchnu vodou, dajú do veľkej misy a zakryjú. Ak si niekto objedná, odoberú do servírovacej misky, pridajú rozrobenú bryndzu asi v mlieku a dajú zohriať do mikrovlnky. Pridajú oškvarky z laloka a... účet. A viete čo je najstrašnejšie? Teda aspoň pre mňa? Že ľudia to vcelku objednávajú, jedia a ešte aj pozitívne zhodnotia, že "dobré boli". Preto som sa chcel vyjadriť, že už si na Slovensku akosi netrúfam hovoriť o klasike, chuti, kvalitných surovinách, klasickej technike a technológii varenia, varení s láskou a pre chuť. Nehovoriac o varení pre predvedenie sa. Aký som majster. Radšej sa predvedieme autom, ktoré navrhli, skonštruovali, odfinancovali výrobu v inej krajine a nie vždy u nás vyrobili. "To kukáte, čo som dokázal? To je auto!". Ale uvariť čerstvé halušky.... čo by ste chceli za 3 - 4 EURá?
Veľa som sa o tie halušky po svojom okolí zaujímal. Ako ich varili starí ľudia. By ste sa divili. Nie len vajíčko do cesta, voda či mlieko, nie len preplachovanie vo vode po uvarení, ale dokonca je u nás oblasť, kde halušky jedia až na druhý deň! (neprihriate v mikrovlnke ;) Varia ich s nastrúhaným údeným syrom namiesto bryndze - neboli zlé, s tvarohom - normálne mi chutili, so syrokrémom - ušli. Ale klasika, čo mi chutila najviac kým babka žila, varila ich kúsok za mestom na salaši pri ceste: zemiaky, múka hladká. Žiadne haluškáre, lopárik. Babka mi dala na porovnanie ochutnať z plechového haluškára a boli skutočne oproti lopáriku tvrdšie z toho istého cesta. Prečo? Netuším. Bryndzu nerozrábanú dala na dno mysky, halušky vybrala sitom, trošku, skutočne málo nechala okvapkať a dala do misky. Oškvarky z málo prerastenej nevarenej a dymom (nie chemickým roztokom) údenej slaninky. Že boli halušky uvarené fortieľne, rutinérsky a asi aj s láskou, bez ohľadu na tržbu netreba hovoriť. Babka chcela byť jednoducho ešte užitočná. Nemala šajnu o ekonomike. Chcela, aby ľuďom skutočne chutilo. Chutilo. Veľmi.

Zobraziť profil xado
~ 14.04.2014 - 07:29

Ja iba poznamku k tej povinnej registrácii. Je tu hlavne z dovodu ochrany pred neziaducim spamom, ktory by sa odstranoval velmi tazko. Ak by tu nebola registracia, bolo by nutne pri pisani kazdeho komentara vyplnat nejaky "captcha" test na odfiltrovanie robotov od ludi. V opacnom pripade by tu v okamihu pribudali reklamne komentare, ktore by vobec nesuviseli s temou. To porovnanie s heslom na vojne na strazi je pritom paradoxne trefne, internet vobec nie je bezpecne miesto ake sa moze na prvy pohlad zdat z pohladu bezneho uzivatela. Dennodenne registrujeme opakovane snahy preniknut na tento web a preto je nutne sa chranit. Aj preto sme zvolili jednoduchy registracny formular, po vyplneni ktoreho ziska uzivatel okrem moznosti komentovat prispevky pristup aj k dalsim funkcionalitam, ktore nevidiet "z vonku". Napr. "oblubene", "kecatko", "vytlacit", "ulozit ako pdf", "notifikacie" a dalsie su uz na ceste... :)

Zobraziť profil Táňa
~ 14.04.2014 - 17:38

Zážitok zo salaša mi je povedomý. Žila som dlho na horách a tiež sme navštevovali príležitostne salaše. Je to smutné, ale je to tak, ako píšeš. Naivne som si myslela, že na salaši mi urobia čerstvé halušky, no dostala som oschnuté z polotovaru a na tom kôpku bryndze zmiešanej s kyslou smotanou a zo tri šušníky slaninky. Radšej si ich uvarím doma a nemusím sa rozčuľovať :-)

Zobraziť profil emko
~ 14.04.2014 - 19:11

jaj mi robite chute tymi komentarmi...idem po bryndzu :)

Zobraziť profil Tajkon
~ 14.04.2014 - 22:21

Nuž ale tá babka, čo som opísal, ako sa aj narobila. Mikrovlnky vtedy ešte neboli. ChvalaBohu ;) Keď bolo teplo, dvere do kuchyne bývali otvorené. Rád som pozeral, ako babka po objednávke jedla vyberie zopár očistených zemiakov z vody a strúha. Potom zamieša rutinérsky cesto, lopárik a šup-šup. Ono sa to nezdá, ale dorábať stále čerstvé dá zabrať. Občas, keď bolo viac hostí, pomáhalo strúhať vari 10-12 ročné dievčatko, alebo jedlo bolo jednoducho o niečo neskôr. Ako stíhala. Ale kto to poznal, rád počkal. Halušky boli skutočne ako domáce.

Zobraziť profil jansam
~ 16.04.2014 - 11:49

Presne takéto robila aj moja maminka a teraz ich robím a ja takisto,sú výborné.

Zobraziť profil Evča
~ 03.01.2015 - 20:15

asi pred 30-timi rokmi som ich jedla u muzovho kamarata v Heľpe...boze to boli bozske halušky, ako tieto tvoje...výýýbornéééé,..dik Tani

Zobraziť profil milanko778
~ 03.06.2015 - 20:32

najlepšie bryndzové halušky som jedol na Liptove v Žiari... varil ich Miško P. s manželkou.... nemali chybu....

Zobraziť profil janka21
~ 25.04.2016 - 13:47

Milá Tánička, už dlhšie vás sledujem , ale nepísala som lebo som nebola prihlásená. Fandím vám a na vašich stránkach sa cítim príjemne. A
už sa teším na další den , aký recept tam nájdem. Zaspomínam na detstvo . Prajem pekný deň Jana