Perky lekvárové

emko ~ 24. september 2013 - 4:20

....alebo slovenské ravioli :-)

Vždy som robievala lekvárové perky zo zemiakového cesta, ale v starej kuchárskej knižke som našla recept na perky z cesta, kde bol použitý biely chlieb. Recept som si trocha prispôsobila a vyskúšala a stálo to za to! Perky sú krásne mäkkučké a sú nielen jednoduchšie, ale aj lacnejšie, pretože využijem staré pečivo...

Suroviny
5
ks
500
ml
500
g

Do misky nakrájame na tenšie kolieska rohlíky z minulého dňa. (Môžete použiť akékoľvek biele staršie pečivo, napr.žemle, sendvič...) Zalejeme ich mliekom tak, aby boli poriadne nasiaknuté a dostatočne vlhké.

Asi po 15 minútach rukou mliekové rohlíky popučíme a pridáme hrubú múku.

Ručným hnetením spracujte múku do rohlíkov na tuhšie tvarovateľné nelepivé cesto. Múku kľudne pridajte, ak sa vám zdá cesto riedke...

Hotové cesto rozdelíme na dve časti, aby sa nám s ním lepšie robilo, jednu časť odložíme a druhú dáme na pomúčenú dosku (dala som polohrubú múku) a rozvaľkáme na tenké cesto, ako na rezance. Popri vaľkaní podsýpame múkou, ale cesto sa vôbec nelepí a je krásne elastické. Na jednu polovicu cesta dáme pomovou dvoch malých lyžičiek malé kôpky lekváru, asi 4 cm vzdialené od seba. Snažíme sa lekvár dávať pravideľne do radov zvislých aj pozdĺžnych, aby sa nám ďalej lepšie pracovalo...

Druhú polovicu cesta preložíme na prvú s kôpkami lekváru a poriadne prstami popritláčame. Zbytky cesta z krajov odrežeme...

Rádielkom pripravené cesto nakrájame na tých miestach, kde sme cesto postláčali a takto narežeme perky...

Do väčšieho kastróla dáme variť vodu. Keď vrie, osolíme ju a nahádžeme do nej variť perky. Keď vyplávajú na povrch, ešte minútu ich povaríme.

Uvarené perky vyberieme dierovaným sítkom z vody a prepláchneme. Dáme ich do čistej nádoby a pomastíme aby sa nezlepili...( kto ako má rád )

Takto isto spracujete aj druhú polovicu cesta....Z tejto dávky mi vyšlo asi 80 ks a ešte z okrajkov som spravila šúľance :-))) My máme radi perky lekvárové s makom.....ale sú výborné i s opečenou strúhankou, s dusenou opraženou krupicou, s mletými orechami, alebo hoci čím, čo máte radi....

Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj