Kysnutý tvaroháč

emko ~ 12. január 2017 - 12:08

Koláč z veľmi jemného kysnutého bezvaječného cesta. Vďaka nadýchanej tvarohovej plnke vydrží dlho mäkký a šťavnatý. Tak ak máte radi buchty a ešte radšej veľa dobrej tvarohovej plnky, určite tento koláčik skúste.

Rozpis surovín je na hlbší plech o rozmeroch 28x40 cm.

Suroviny
Cesto:
 
 
200
ml
100
g
1
ks
 
štipka
50
ml
Plnka:
 
 
500
g
4
ks
 
štipka
Posýpka:
 
 
100
g

Cesto pripravíme v pekárničke, alebo zamiesime klasickým spôsobom. Z citrónu použijeme šťavu aj kôru. Cesto necháme ho vykysnúť asi pol hodiny a rozdelíme ho na dve časti. Jednu väčšiu a jednu trocha menšiu - tá pôjde na vrch.

Na tvarohovú plnku oddelíme najprv bielka od žĺtkov. Z bielkov so štipkou soli vyšľaháme sneh. Ostatné suroviny na plnku spojíme. Sneh jemne vmiešame do tvarohovej zmesi.

Plnku rozložíme na väčšiu polovicu cesta na plech. Druhú polovicu cesta tiež rozvaľkáme a položíme na tvarohovú plnku. Nožíkom krížom-krážom ponarezujte, aby mal tvaroh dosť priestoru, keď sa pri pečení bude dvíhať. Koláč tak bude nadýchanejší. Na vrch koláča dáme posýpku - drobenku, ale koláč je výborný aj bez nej.

Necháme ešte asi 15 minút podkysnúť. Koláč vložíme do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme asi 30 až 40 minút. Koláčik nakrájame až po miernom vychladnutí, aby pekne držal tvar.

Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj