Koláč z veľmi jemného kysnutého bezvaječného cesta. Vďaka nadýchanej tvarohovej plnke vydrží dlho mäkký a šťavnatý. Tak ak máte radi buchty a ešte radšej veľa dobrej tvarohovej plnky, určite tento koláčik skúste.

Rozpis surovín je na hlbší plech o rozmeroch 28x40 cm.

Kysnutý tvaroháč

Suroviny

 

Cesto:

200

ml mlieko

100

g maslo

1

ks citrón
štipka soľ

80

g cukor mletý (práškový)

40

g puding vanilkový

400

g múka polohrubá

42

g droždie čerstvé

50

ml rum

Plnka:

500

g tvaroh

4

ks vajce

20

g puding vanilkový

1

ks cukor vanilkový

100

g cukor mletý (práškový)
štipka soľ

Posýpka:

100

g maslo

100

g cukor kryštál

150

g múka polohrubá

Cesto pripravíme v pekárničke, alebo zamiesime klasickým spôsobom. Z citrónu použijeme šťavu aj kôru. Cesto necháme ho vykysnúť asi pol hodiny a rozdelíme ho na dve časti. Jednu väčšiu a jednu trocha menšiu - tá pôjde na vrch.

Na tvarohovú plnku oddelíme najprv bielka od žĺtkov. Z bielkov so štipkou soli vyšľaháme sneh. Ostatné suroviny na plnku spojíme. Sneh jemne vmiešame do tvarohovej zmesi.

Plnku rozložíme na väčšiu polovicu cesta na plech. Druhú polovicu cesta tiež rozvaľkáme a položíme na tvarohovú plnku. Nožíkom krížom-krážom ponarezujte, aby mal tvaroh dosť priestoru, keď sa pri pečení bude dvíhať. Koláč tak bude nadýchanejší. Na vrch koláča dáme posýpku - drobenku, ale koláč je výborný aj bez nej.

Necháme ešte asi 15 minút podkysnúť. Koláč vložíme do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme asi 30 až 40 minút. Koláčik nakrájame až po miernom vychladnutí, aby pekne držal tvar.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa