Zapekaný karfiol

emko ~ 21. február 2017 - 3:47

Karfiol je výborná zelenina plná vitamínov a minerálov a dá sa zapekať na mnoho spôsobov. Zapekaný karfiol ochutený rôznymi bylinkami a koreninami, zapekaný karfiol v bešameli, vynikajúci je aj zapekaný karfiol v jogurte.

Ja mám rada túto klasickú verziu zapekaného karfiolu so syrom. Skvelé jedlo, ktoré pohladí dušu aj bruško a privolá spomienky na detstvo.

Použite dobrý syr, najlepšie čedar, alebo goudu. V tomto recepte nie je žiadna múka, tak sa hodí aj pri bezlepkovej diéte. Zapekaný karfiol bude nadýchaný a úžasne šťavnatý.

Podávame s varenými zemiakmi, posypanými petržlenovou vňaťkou a k tomu kyslú uhorku či uhorkový šalát.

Suroviny
1
ks
4
ks
60
g
200
g
štipka
 
 
 

Karfiol uvarime do skoro mäkka. Potom ho scedíme, vidličkou potlačíme, ale nie až úplne na hladkú kašu. Necháme vychladnúť.

Zatiaľ si trochou masla vymastíme zapekaciu misu, nastrúhame syr a oddelíme žĺtka od bielkov. K vychladnutému karfiolu pridáme maslo, kyslú smotanu, syr a žĺtka. Osolíme, okoreníme a nastrúhame štipku muškátového oriešku.

Nakoniec jemne vmiešame vyšľahaný sneh.

Dáme zapekať do vyhriatej rúry na 180 stupňov asi na 50 minút až hodinu do zlatista.

Komentáre

Jancika82 ~ 2. február 2018 - 11:04

Výbornééééé .... šťavnaté, chutnéééé a pritom jednoduché na prípravu :)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj