Karfiol je výborná zelenina plná vitamínov a minerálov a dá sa zapekať na mnoho spôsobov. Zapekaný karfiol ochutený rôznymi bylinkami a koreninami, zapekaný karfiol v bešameli, vynikajúci je aj zapekaný karfiol v jogurte.

Ja mám rada túto klasickú verziu zapekaného karfiolu so syrom. Skvelé jedlo, ktoré pohladí dušu aj bruško a privolá spomienky na detstvo.

Použite dobrý syr, najlepšie čedar, alebo goudu. V tomto recepte nie je žiadna múka, tak sa hodí aj pri bezlepkovej diéte. Zapekaný karfiol bude nadýchaný a úžasne šťavnatý.

Podávame s varenými zemiakmi, posypanými petržlenovou vňaťkou a k tomu kyslú uhorku či uhorkový šalát.

Zapekaný karfiol

Karfiol uvarime do skoro mäkka. Potom ho scedíme, vidličkou potlačíme, ale nie až úplne na hladkú kašu. Necháme vychladnúť.

Zatiaľ si trochou masla vymastíme zapekaciu misu, nastrúhame syr a oddelíme žĺtka od bielkov. K vychladnutému karfiolu pridáme maslo, kyslú smotanu, syr a žĺtka. Osolíme, okoreníme a nastrúhame štipku muškátového oriešku.

Nakoniec jemne vmiešame vyšľahaný sneh.

Dáme zapekať do vyhriatej rúry na 180 stupňov asi na 50 minút až hodinu do zlatista.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Jancika82
~ 02.02.2018 - 10:04

Výbornééééé .... šťavnaté, chutnéééé a pritom jednoduché na prípravu :)