České knedlíky alebo slovenské knedle. Dajú sa ľahko kúpiť v obchode, ale taká domáca knedľa ku gulášu stojí za to. Alebo v časoch predvýplatových, knedľa s vajíčkom a kyslou uhorkou tiež dobre padne :)
Knedle môžete pripravovať v hrnci ako sa píše v tomto recepte, alebo použite parný hrniec.

Knedle - knedlíky

Suroviny

 

400

ml mlieko

20

g droždie čerstvé

1

ks vajce

1

KL cukor

500-550

g múka polohrubá

2

KL soľ

2

ks pečivo

Z tmenšej časti mlieka, droždia a cukru vypracujeme kvások, ktorý necháme zakrytý pár minút kysnúť. Potom ho spojíme so všetkými ostatnými surovinami, okrem rožkov.

Vypracujeme cesto. Keď už sa nelepí, primiešame do cesta aj na drobno nakrájané staršie rožky.

Cesto necháme zakryté kysnúť.

Rozdelila ho na dve časti. Z každej spracujeme bochníky a necháme chvíľku postáť.

Vytvarujeme dve knedle, zakryjeme utierkou a necháme chvíľu podkysnúť.

Do veľkého hrnca nalejeme asi 5 cm vody a privedieme k varu. Vložíme vykysnutú knedľu. Je ľahká a na vode pláve, to je znak, že je dobre vykysnutá. Hrniec zakryjeme a na miernom plameni knedľu varíme presne 20 minút. Počas týchto 20 minút v žiadnom prípade pokrievku neodkrývame!!!

Knedľu rýchlo vyberieme, ihneď popicháme drevenou špajdľou a potrieme masťou, aby neoschla.

Necháme trochu vychladnúť a môžeme knedľu porcovať.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil renullka
~ 31.08.2013 - 15:04

Podarili sa perfektne..recept ukladám...:-)

Zobraziť profil Táňa
~ 31.08.2013 - 15:12

Ďakujem za fotku, vidím že ich máš na jednotku :-)

Zobraziť profil renullka
~ 31.08.2013 - 16:29

Robila som ich v parnom hrnci. Tak ako ty pekárničku pomocníčku využívaš vo veľkom ja detto vrátane parného hrnca.

Zobraziť profil emicka1523
~ 28.09.2013 - 13:29

Tani tak tu je knedlik moj podla tvojho receptu a tiez z pekarnicky ale robeny v pare:):)v hrnci..klasika:):)recept vyborny ako vzdy...nemam co dodat:):)

Zobraziť profil Táňa
~ 28.09.2013 - 14:46

ďalšie pekné knedlíky... super, ďakujem :-)

Zobraziť profil Henny
~ 11.01.2014 - 19:03

Táni,dnes som skúsila knedlík podľa tohto receptu a tu je výsledok,je na zajtrajší obed,takže nemám ešte foto v reze,ale verím,že bude chutný :) Robila som ho nad parou v hrnci na ryžu.

Zobraziť profil Táňa
~ 11.01.2014 - 19:07

Ďakujem za fotku a za komentár...knedľa vyzerá veľmi veľmi žravo :-)

Zobraziť profil Macka1980
~ 29.12.2014 - 15:43

Robila som včera ku kačke, bola výborná :D

Zobraziť profil danielka123
~ 19.01.2015 - 11:50

Včera som ich spravila ku sviečkovej, vydarili sa mi, sú ľahučke,nadýchane,konečne sa mi podarilo urobiť super dobre knedle.

Zobraziť profil Evča
~ 24.01.2015 - 22:32

Tak Táni, práve som dovarila Tvoje!!! knedle, no super nápad, že v pekáči, priznám sa, že som mala bobky v čom to uvariť, a toť nápad že v pekáči,..pekárnička vymiesila-vykysla a ja šup s nimi do pekáča, presne ako si pisala, že 5 cm vody, a krásne bambulky sú na svete...dik za recept..budem k nim zajtra robiť výpečky a kapustu..mňam

Zobraziť profil Táňa
~ 25.01.2015 - 07:40

Evča, ja sem dávam len recepty, ktoré mám odskúšané a som si istá, že to funguje. Tak dobrú chuť k dnešnému obedu :-)

Zobraziť profil L-ubka
~ 06.02.2015 - 20:06

Fíha! parádny recept:-) Ďakujem inšpirovala som sa.

Zobraziť profil Táňa
~ 07.02.2015 - 06:28

Nádherné knedle, ďakujem za foto :-)

Zobraziť profil silvuska
~ 01.03.2015 - 19:19

Dalsi vynikajuci recept :) vyborna knedlicka vsetkym chutila :)

Zobraziť profil orinka
~ 20.08.2015 - 16:07

Třikrát sláva!!! Konečně jsem našla recept, kde krom těsta i radí, v čem to dobře uvařit. To byl můj hlavní problém, chtěla jsem mít dlouhé knedlíky, ale v žádném kastrole to nešlo dobře udělat, aby byly rovné. Až teď, s těmi dvěma pekáči. A hlavně se s tím nemusí při varu nic dělat, opravdu je to přesně tak, jak je v receptu uvedené, 20 minut. Jen jsem zmírnila příkon tepla, když jsem slyšela, jak to tam zuřivě vře. Moc děkuju.

Zobraziť profil Táňa
~ 20.08.2015 - 19:16

No hurá! Som rada že som pomohla... :-)

Zobraziť profil Janaja
~ 09.11.2015 - 23:16

Moja knedla ku gulášom a sviečkovej trochu inak :)

Zobraziť profil emko
~ 12.11.2015 - 09:52

wau! to si pripravovala ako?

Zobraziť profil Janaja
~ 13.11.2015 - 20:21

Urobila som 2 cestá: jedno klasické, toho viac a do jedného som pridala ml. č. papriku, po vykysnutí som urobila bochníčky, nechala asi 5 min. podkysnúť a potom som vygúlala svetlý bochník a o niečo menší paprikový bochník, položila na seba a zvinula ako roládu, nechala podkysnút a potom na pare 20 min.- malá ukážka :)

Zobraziť profil emko
~ 13.11.2015 - 23:17

super, vdaka za odpoved! :)

Zobraziť profil aja
~ 31.12.2015 - 20:34

Táni knedlíky jsou luxusní měla jsem strach, když je v polovině neobrátím,že budou rozvařené,ale super posílám hotové knedlíky... už jsem ochutnala ...mńam...

Zobraziť profil Táňa
~ 01.01.2016 - 19:28

Aja ďakujem za foto a prajem všetko dobré :-)