- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Majolkové koláče - čučoriedkové s tvarohom a drobenkou.
Majolka - majonéza, použitá v kysnutom ceste je super. Už som skúšala viac receptov s majolkou a vždy som bola spokojná. Majolka obsahuje okrem vajec aj olej, preto do cesta už netreba žiaden tuk, je krásne elastické a dobre sa s ním pracuje. Po upečení sú koláče zvrchu krásne chrumkavé, no i na tretí deň sú vnútri mäkké a vláčne... a samozrejme veľmi chutné :)
Z tejto dávky cesta máme asi 16 väčších koláčov.
Z uvedených surovín spracujeme kysnuté cesto. Kým cesto vykysne, pripravíme si drobenku a dáme ju do chladničky. Tiež pripravíme tvarohovú plnku. Po vykysnutí cesto rozdelíme na 16 častí a narobíme maličké bochníčky. Každú bochník jemne rozvaľkáme a rukami vytiahneme od stredu ku krajom, ako keď robíme langoše. Tým bude okraj vyšší a stred kruhu tenučký.
Komentáre
evulka13 ~ 17. november 2023 - 14:12
Dobrý deň!
Prosím Vás, v tej plnke sa iba zmieša tvaroh, Zlatý klas a cukor? Netreba Zlatý klas uvariť s mliekom?
Ďakujem pekne za odpoveď.
Katula36 ~ 17. október 2021 - 16:24
Tak tychto koláčov sa nevieme dojest. Piekla som ich už x krát, precestovali kúsok Európy, pretože ich balím synovi na turnusy do zahraničia. Každý, kto ich ochutna, si ich nevie vynachváliť. Keď ich zanesiem svokre, okamžite ich schováva pred ostatnou rodinou, aby boli len pre ňu. Takže za mňa super, super a ešte raz super. Ďakujeme za receptik😀
emko ~ 17. október 2021 - 17:25
In reply to Tak tychto koláčov sa… by Katula36
To mám obrovskú radosť a ďakujem moc! :)
Iwua ~ 11. január 2021 - 2:43
O majolkovych kolacoch som teda este nepocula. Vidím, ze recept je osvedceny, no predsa len sa musim uistit - do cesta ide obycajna majoneza z obchodu, napriklad aj taka Hellmanns, ktora obsahuje aj horcicu a ocot? A to tam nakoniec nie je citit?
emko ~ 27. január 2021 - 13:59
In reply to O majolkovych kolacoch som by Iwua
Nie nie, je rozdiel čistá majonéza a tararka.
Čistá majonéza je zo žĺtkov/vajec, oleja/tuku a troška soli a aocta/citrónovej šťavy. Môžeš si urobiť domácu, alebo kúpiť v obchode :)
Iwua ~ 27. január 2021 - 2:24
In reply to Nie nie, je rozdiel čistá by emko
Jasne, chapem rozdielu medzi majonezou a tatarkou, ale pozrela som sa na zlozenie Hellmans majonezy (https://potravinydomov.itesco.sk/groceries/sk-SK/products/2002120372407) a ta obsahuje aj horcicu a ocot, tak ma prekvapilo, ze to moze byt aj prisada do kolacov. Ak niekedy budem robit tieto kolace asi rovno skusim aj domacu majonezu, tu som uz dlho chcela skusit
emko ~ 27. január 2021 - 2:32
In reply to Jasne, chapem rozdielu medzi by Iwua
Horcica je pre prichut, nie je jej vela nemusis sa bat. A ocot ako kyselina byt musi, aby majoneza dosiahla pozadovanu konzistenciu.
Ber to tak, aj do sladkych kolacov ide vzdy stipka soli, niekedy dokonca zazvor a stiplavejsie korenia. Ocot sa dava do chleba, aby mal lepsiu korku. Soda a minerálka do mäsa, aby sa hmota lepšie spojila. A zase kúsok čokolády do chilli con carne :)
Niekedy sú suroviny prekvapivé, ale netreba sa nechať odradiť :)
Elebia ~ 18. november 2018 - 13:08
Momentalne som blazon do kysnuteho cesta, takze recept padol vhod. Velka vdaka! Su uzasne...
emko ~ 3. január 2019 - 10:39
In reply to Momentalne som blazon do by Elebia
Kysnuté cesto rules :)
zuzulafazula ~ 10. máj 2017 - 12:32
konečne som ich vyskúšala, a tá vôňa je neuveriteľná. už keď kyslo cesto. čučoriedky som mala zavarené, a nedala som vôbec posýpku, no tie koláče spievajú :)
emko ~ 11. máj 2017 - 9:28
In reply to konečne som ich vyskúšala, a by zuzulafazula
No to je aj vidno na fotke, krásna, ďakujem:)
maměnka ~ 6. september 2016 - 10:09
Jako vždy úžasné! Borůvky mám sice už zamražené, ale i tak tento recept zcela určitě vyzkouším.