Čučoriedkové koláče s tvarohom

emko ~ 10. marec 2024 - 11:18

Majolkové koláče - čučoriedkové s tvarohom a drobenkou.

Majolka - majonéza, použitá v kysnutom ceste je super. Už som skúšala viac receptov s majolkou a vždy som bola spokojná. Majolka obsahuje okrem vajec aj olej, preto do cesta už netreba žiaden tuk, je krásne elastické a dobre sa s ním pracuje. Po upečení sú koláče zvrchu krásne chrumkavé, no i na tretí deň sú vnútri mäkké a vláčne... a samozrejme veľmi chutné :)

Z tejto dávky cesta máme asi 16 väčších koláčov.

Suroviny
Cesto:
 
 
200
ml
100
ml
1
štipka
Tvarohová plnka:
 
 
500
g
Drobenka:
 
 
50
g
Ostatné:
 
 
1/2
l
1
ks

Z uvedených surovín spracujeme kysnuté cesto. Kým cesto vykysne, pripravíme si drobenku a dáme ju do chladničky. Tiež pripravíme tvarohovú plnku. Po vykysnutí cesto rozdelíme na 16 častí a narobíme maličké bochníčky. Každú bochník jemne rozvaľkáme a rukami vytiahneme od stredu ku krajom, ako keď robíme langoše. Tým bude okraj vyšší a stred kruhu tenučký.

Takto pripravené cesto na koláče poukladáme na plech s papierom a okraje potrieme rozšľahaným vajcom. Pomocou cukrárskeho vrecúška pod okraje potretého cesta nanesieme tvarohovú plnku a do stredu dáme veľkú lyžicu čerstvých čučoriedok.

Koláče posypeme drobenkou, necháme ešte asi 15 minút podkysnúť a pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov asi 15 minút.

Komentáre

evulka13 ~ 17. november 2023 - 14:12

Dobrý deň!

Prosím Vás, v tej plnke sa iba zmieša tvaroh, Zlatý klas a cukor? Netreba Zlatý klas uvariť s mliekom?

Ďakujem pekne za odpoveď.

0

Katula36 ~ 17. október 2021 - 16:24

Tak tychto koláčov sa nevieme dojest. Piekla som ich už x krát, precestovali kúsok Európy, pretože ich balím synovi na turnusy do zahraničia. Každý, kto ich ochutna, si ich nevie vynachváliť. Keď ich zanesiem svokre, okamžite ich schováva pred ostatnou rodinou, aby boli len pre ňu. Takže za mňa super, super a ešte raz super. Ďakujeme za receptik😀

1

Iwua ~ 11. január 2021 - 2:43

O majolkovych kolacoch som teda este nepocula. Vidím, ze recept je osvedceny, no predsa len sa musim uistit - do cesta ide obycajna majoneza z obchodu, napriklad aj taka Hellmanns, ktora obsahuje aj horcicu a ocot? A to tam nakoniec nie je citit?

0

emko ~ 27. január 2021 - 13:59

In reply to by Iwua

Nie nie, je rozdiel čistá majonéza a tararka.
Čistá majonéza je zo žĺtkov/vajec, oleja/tuku a troška soli a aocta/citrónovej šťavy. Môžeš si urobiť domácu, alebo kúpiť v obchode :)

0

Iwua ~ 27. január 2021 - 2:24

In reply to by emko

Jasne, chapem rozdielu medzi majonezou a tatarkou, ale pozrela som sa na zlozenie Hellmans majonezy (https://potravinydomov.itesco.sk/groceries/sk-SK/products/2002120372407) a ta obsahuje aj horcicu a ocot, tak ma prekvapilo, ze to moze byt aj prisada do kolacov. Ak niekedy budem robit tieto kolace asi rovno skusim aj domacu majonezu, tu som uz dlho chcela skusit

0

emko ~ 27. január 2021 - 2:32

In reply to by Iwua

Horcica je pre prichut, nie je jej vela nemusis sa bat. A ocot ako kyselina byt musi, aby majoneza dosiahla pozadovanu konzistenciu.
Ber to tak, aj do sladkych kolacov ide vzdy stipka soli, niekedy dokonca zazvor a stiplavejsie korenia. Ocot sa dava do chleba, aby mal lepsiu korku. Soda a minerálka do mäsa, aby sa hmota lepšie spojila. A zase kúsok čokolády do chilli con carne :)
Niekedy sú suroviny prekvapivé, ale netreba sa nechať odradiť :)

0

Elebia ~ 18. november 2018 - 13:08

Momentalne som blazon do kysnuteho cesta, takze recept padol vhod. Velka vdaka! Su uzasne...

0

zuzulafazula ~ 10. máj 2017 - 12:32

konečne som ich vyskúšala, a tá vôňa je neuveriteľná. už keď kyslo cesto. čučoriedky som mala zavarené, a nedala som vôbec posýpku, no tie koláče spievajú :)

0

maměnka ~ 6. september 2016 - 10:09

Jako vždy úžasné! Borůvky mám sice už zamražené, ale i tak tento recept zcela určitě vyzkouším.

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj