Helenské kokosové rohlíčky

emko ~ 10. november 2019 - 12:30

Helenské rohlíčky sú tradičné koláčiky.

Cesto je bezvaječné, kysnuté, mäkké, dobre sa s ním pracuje, vôbec nelepí. Helenské rohlíčky sa najčastejšie plnia kokosom, alebo kakaom. Nepotierajú sa plnkou, ale sa posýpajú. Upečené helenské rohlíčky sa horúce potierajú cukrovým rozvarom.

Z tejto dávky sa pripraví 32 kusov (na dva plechy).

Suroviny
Cesto:
 
 
80
g
200
ml
 
štipka
Na potretie:
 
 
1
ks
Na plnenie:
 
 
Rozvar:
 
 
100
ml

Cesto môžeme pripraviť v pekárničke, alebo klasicky. Do misky dáme múku, soľ a premiešame. Urobíme v strede jamku, nasypeme cukor, rozmrvíme droždie a zalejeme vlažným mliekom. Zakryjeme utierkou a počkáme chvíľku, kým sa urobí v múke kvások. Potom pridáme rozpustené maslo, bravčovú mať (tá tomu cestu dá tú správnu chuť) a nastrúhame kôru z polovice citróna. Vymiesime jemné cesto a necháme ho asi 20 minút podkysnúť. (Podľa potreby pridajte mlieko, alebo múku tak, aby nebolo cesto príliš tuhé.)

Cesto rozdelíme na 32 kúskov tak, že bochník rozkrojíme na dve polovice, každú na polovicu. Tú zase na polovicu a takto ho porozdeľujeme na 32. Kúsky cesta vygúľame do veľkosti ping-pongovej loptičky.

Kokos premiešame s mletým cukrom. Ak chcete robiť kakaové, dajte klasické kakao zmiešané s cukrom - 4 lyžice cukru a 2 lyžice kakaa. Guľky cesta rozvaľkáme na tenký pás a posypeme kokosom. Nie však celkom k okrajom a len do dvoch tretín. Nesnažte sa sypať príliš, zle by sa vám rohlíčky zakrúcali. Stačí necelá jedna lyžica kokosu na jeden rohlíček. Rohlíčky zavinieme. Robíme to obomi rukami, pričom stočené okraje odťahujeme od seba.

Rohlíčky poukladáme na plechy, potrieme ich rozšľahaným vajcom a necháme ešte podkysnúť. Vyhrejeme rúru na 200 stupňov a pečieme asi 20 minút.

Než sa rohlíčky upečú v malom hrnčeku rozvaríme vodu s cukrom. Varíme asi 5 minút, kým nevznikne hustý sirup - rozvar.

Upečené rohlíčky vyberieme z rúry a horúce ich natrieme rozvarom.

Verím, že si tento recept obľúbite tak, ako ja :-)

Komentáre

Reňa ~ 18. február 2016 - 12:14

Vynikajúce rožteky, tento týždeň som piekla už dvakrát. Polovicu som spravila kokosových a polovicu kakaových, vynikajúce boli aj na druhý deň. S cestom sa robí výborne, netreba ho ani podsýpať. Odporúčam vyskúšať!!!!!

0

IvaF ~ 12. apríl 2020 - 4:47

Sú úplne úžasné, tak ako každý váš recept, ktorý som skúsila :)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj