Tá chuť a vôňa vás dostane! Na domácej čokoládovo-orieškovej nátierke nie je nič tažké a je rýchlo hotová. Je jemne chrumkavá, nepresladená a poctivo čokoládová. Dá sa použiť ako nátierka na palacinky, na domáce rožky, alebo do tôrt, koláčov či zákuskov. Vďaka kakaovému maslu dlho vydrží a vynikajúca lahôdka je tak vždy po ruke.
Ja som hlavne štastná ako blcha, že môj malý syn, ktorý okúsil čaro sladkostí, má konečne domácu poctivú čokoládku a nie nejaké kupované umeliny. Skúste :)

Domáca nutela

Suroviny

 

300

g orechy lieskové

1/2

hrnčeka prášok kakaový

1

hrnček cukor trstinový

1

ks lusk vanilkový

2

PL maslo kakaové

10

PL voda

štipka

soľ

Orechy dáme piecť na 180 stupňov asi 10 minút. Posledné minúty treba dávať pozor, aby nesčernali! Potom necháme vychladnúť.

Orechy preložíme do uzatvárateľnej nádoby a poriadne nimi potrasieme. V dlaniach premelieme a vyberieme kúsky zbavené šupiek. Postup ešte párkrát opakujeme. Nemusí to byť dokonalé. Ak niektoré kúsky nejdú ošúpať, jednoducho ich zjedzte :) Mne takto ostalo asi 260 gramov pekne olúpaných orechov.

V mixéri poriadne pomixujeme orechy spolu s kakaom, cukrom, maslom, zrniečkami vanilky, štipkou soli a horúcou vodou. Ak nemáte kakaové maslo, použite prepustené maslo alebo olej z orechov Ja mám obyčajný lacný mixér a bez problémov vydržal, aj keď verím, ze s lepším mixérom by bola hmota hladkejšia...

Hmotu uzavrieme do skleničiek a môžeme uložiť do zásoby. Vyšlo mi dva a pol dvojdecových poharov. Trvanlivosť je mesiac, ak dovtedy nezjete.. :) Môžete experimentovať, pridať namiesto vanilky škoricu, kardamón, chilli, levanduľu a podobne

Zdieľaj



Pridaj sa





Komentáre

Zobraziť profil mb
~ 28.10.2013 - 17:59

kakaove maslo, da sa nahradit? priznam sa, ze som ho este v nasich koncinach nevidel.

Zobraziť profil emko
~ 28.10.2013 - 18:15

nahradit mozes kokosovym olejom, olejom mandlovym, z lieskovcov alebo z vlasskych orechov..
alebo prepustenym maslo, ale urcite nie maslom obycajnym, ak chces, aby ti natierka dlhsie vydrzala..

kakaove maslo som prave preto pouzila, ze ma vybornu trvanlivost, bez nejakeho zltnutia..ako pisem tu:
http://bonvivani.sk/clanky/kakaove-maslo

Zobraziť profil Kamča
~ 28.10.2013 - 20:57

Nevím jak dnes, ale kdysi se kakaové máslo bezpečně prodávalo v lékarně. :-D Mamka ho kupovala vždycky, když jsme jeli k moři a mazala mě tím. Nikdy jsem ho nezkoušela jíst, ale vonělo FANTASTICKY!!!! Úplně jsem se vrátila do dětství...

Zobraziť profil emko
~ 28.10.2013 - 21:45

Ja mam teraz v tehotenstve hrozne suchu pokozku, tak si ho tiez dopriavam na plet a brusko :)

Zobraziť profil EviCZka
~ 28.10.2013 - 18:11

mňam mňam

Zobraziť profil Kamča
~ 28.10.2013 - 20:55

Díky, Emi!!! Úžasný recept...

Zobraziť profil Táňa
~ 29.10.2013 - 07:34

Krásny recept gratulujem :-) ... a rada by som kúsok ochutnala :-)

Zobraziť profil emko
~ 29.10.2013 - 07:44

donesiem ti ;)

Zobraziť profil Táňa
~ 29.10.2013 - 17:31

Ochutnala som a musím povedať že je to fantázia! Recept doporučujem :-)

Zobraziť profil hauskobold
~ 28.11.2013 - 21:30

Ja by som sa este opytala,kde mozno zohoat kakaove maslo?v lekarni sme ho pouzivali ako zaklad na vyrobu globul.bezvadne a xutne to vonalo,ze to mal clovek c.hut pojest.len newiem ci je to mozne pouzit dopokrmov.

Zobraziť profil emko
~ 03.12.2013 - 19:24

ja som kupila na trhu, ale tobola nahodka..
teraz skor skusim eshop, tych je pomerne dost ;)