Rožky a žemle

emko ~ 10. november 2017 - 4:45

Naše klasické rožky a žemle poznáme z obchodov každý už od útleho detstva. Ako batoľatá sme si na nich brúsili prvé zúbky a do školy nám ich maminky plnili na desiatu.
Mať recept na toto zdanlivo "obyčajné" pečivko určite príde vhod. Pretože rozvoňať doma kuchyňu domácimi, poctivými rožkami a žemličkami, sa dá ľahko a rýchlo :)

Suroviny
1000
g
300
ml
300
ml
100
ml
1
PL
1
KL
Na potretie:
 
 
1
ks
Sezóna

Najprv si pripravíme kvások. Vymiešame droždie s cukrom na kašičku a necháme na teplom mieste asi 10 minút vykysnúť (napríklad v rúre vyhriatej na 35 stupňov).

V mise zmiešame múku so soľou, do ktorej pridáme kvások, olej a vlažné mlieko s vodou. Vypracujeme cesto, ktoré necháme zakryté asi hodinu kysnúť.

Cesto rozdelíme na 32 častí, ktoré spracujeme na guľky. Tie necháme ešte asi 20 minút podkysnúť.

Polovicu guliek necháme ďalej kysnúť, to budú žemle. Druhú polovicu spracujeme na rožky. Vyvaľkáme guľku do dvoch tretín, aby koniec ostal tučnejší. Cesto zavinieme do tvaru rožka a dlaňou ešte rozvaľkáme, aby rožok držal tvar.

Rožky aj žemle poukladáme na plech a necháme ešte 15 až 30 minút kysnúť. Zatiaľ si rozohrejeme rúru na 220 stupňov.

Pred vložením do rúry potrieme každý kúsok rozšľahaným vajíčkom. Môžeme posypať semienkami, alebo rascou. Pečiem na 220 stupňov asi 15 minút.

Komentáre

masala ~ 8. jún 2013 - 6:17

Recept mam niekolkokrat overeny. Vyborne pecivo.

0

maťa ~ 16. jún 2013 - 9:43

tie sú nádherné...:-)vyksúšam tento receptík

0

koudelinka ~ 19. september 2013 - 4:43

Jako vždy výborný recept.Zkouška z poloviční dávky a jen se po rohlíčkách a žemlích zaprášilo.Dnes musím udělat nové.

0

Palusova.Ivana ~ 14. október 2013 - 6:12

Ahoj,dnes som prvý krát robila rožky,podľa Vášho receptu sa pekne vydarili,ďakujem za výborný recept :-)

0

Žirafka ~ 30. január 2014 - 12:25

Rohlíčky jsou krásnější a 100% chutnější,než z obchodu :-) :-) Moc se Vám povedly :-)

0

kupecova ~ 17. jún 2014 - 8:35

Ahoj,Tani ,mohla by si mi poradit,ako pridat na tvoj blog fotky,co urobim z Tvojich receptov?????Moje deti nikdy nemaju cas,tak sa pytam ci mas s tym neake skusenosti,ak nie,nevadi....dnes peciem zase rozky podla Tvojho receptu a chcela by som sa ti pochvalit.....

0

kupecova ~ 18. jún 2014 - 5:41

In reply to by Tana

ano,presne som tak postupovala,uz aj vnuka som zavolala,preco mi to nechce ulozit z pocitaca,teda odoslat na tvoj blog....fotka sa mi tu ukaze vsetko a ked dam odoslat,tak ukaze sa taky dlhy ramcek,ze nahrava a po stvrtinke mi to zmizne a neulozi tu fotku....Takze vnuk mi slubil,ze sa na to este zajtra pozrie a skusi mi to odoslat.....u nas sa uz stalo pecenie tych rozkov tradicia,kazdy den musim piect pre moje vnucata,tak sa drz Tanicka a este raz dakujem.Pekny podvecer......

0

xado ~ 18. jún 2014 - 7:06

In reply to by kupecova

Pravdepodobne skusate nahravat fotku vacsiu ako 2MB - tak je nastaveny horny limit pre velkost nahravanej fotky. Bude teda potrebne najprv fotku zmensit u seba v pocitaci a az nasledne skusit nahrat. Uznavam ze by bolo krajsie, ak by sa zobrazilo spravne upozornenie. Ak bude chvilku cas tak to zapracujem :)

0

bika79 ~ 22. august 2014 - 6:25

dakujem za recept, skusala som ich piect uz dvakrat a su vynikajuce, kedze zijem v USA nieco take tu tazko najdem, tak si musim piect lebo mi pripominaju domov.

0

bika79 ~ 23. august 2014 - 3:17

In reply to by Tana

dakujem, snazila som sa, kedze detickam chutili, mozem piect dalej, mam aj pekarnicku-pomocnicku, takze nie je to take narocne ;-)
Pekny vikend zelam a tesim sa na nove receptiky...

0

svetlany40 ~ 30. september 2014 - 14:43

In reply to by bika79

presne viem , o com hovoris...ja zijem v USA chvilu a zohnat ,,normalne,, pecivko je problem , preto tu bruzdam a hladam recept , zajtra idem na to , juuuuj uz sa tesim. Tebe sa vydarili nadherne , mas ich ako podla sablony .....

0

tiana ~ 11. september 2014 - 4:10

ahojte,som tu nova,kedze nemam pekarnicku,mozem cesto zamiesit aj rucne?

0

Tana ~ 11. september 2014 - 5:04

In reply to by tiana

Ahoj Tiana a vitaj medzi nami. Samozrejme že môžeš, postupuj klasicky ako pri inom kysnutom ceste, alebo použi mixér s hákmi, aj tak sa dá. Držím palce :-)

0

jankazj ~ 11. január 2015 - 7:02

caute dievcence,tak aj ja som skusala tento recept a podaril sa,rozky su super,len som dala trosku viac vody do cesta,zdalo sa mi cesto trosku tuhsie,ale to len moj nazor,inak super.,dakejem za tento receptik

0

Tana ~ 11. január 2015 - 8:59

In reply to by jankazj

Ahoj Janka, ďakujem za fotku a za vyskúšanie receptu. S tými múkami je to niekedy na šľaktrafenie. Skutočne si treba pred pečením múku nechať poriadne vysušiť, lebo sa mi stáva, že ju kúpim vlhkú a potom musím improvizovať. Dobre že si sa vynašla.

0

silvuska ~ 28. január 2015 - 10:00

Tanicka, super receptik. Prave som dopiekla, su uzasne. Syn vravi ze lepsie ako z Jednoty :)

0

Blanka B ~ 18. máj 2015 - 5:09

dnes som vyskúšala recept aj na tieto domáce rožky, musím povedať že recept je opäť úžasný, ďakujem, a takto sa to podarilo

0

Motycenka ~ 19. máj 2015 - 5:04

Až na základe Vášho receptu som našla odvahu a piekla rožky a žemle, doteraz som skúšala len chlieb aj to nie vždy úspešne. Mužovi aj synčekovi chutili, tak ich "musím" robiť teraz častejšie :-). Všetky Vaše recepty vyzerajú úžasne, ďakujem za inšpirácie :-)

0

CÁCORkA ~ 22. október 2015 - 13:52

U nás už dlouho vedou Vaše rohlíky a bulky na hambáče :-)
Jsou naprosto luxusní a když jsem před rodinou na grilování domácích hamburgrů vytáhla ještě domácí čerstvě upečený bulky, tak jsem výrazně stoupla v ceně :-D
Moc děkuji za všechny Vaše úžasné recepty. J.

0

CÁCORkA ~ 23. október 2015 - 10:18

In reply to by Tana

Je to jen modelka :-) Naše Káča hambáče nejí, ta likviduje jen bulky. Včera jsem udělala další dávku a už není ani jeden, skoro jsem je musela bránit vlastním tělem, aby nám zbylo něco málo na večeři :-)

0

Blanka B ~ 12. február 2016 - 9:04

Tánička chcela by som sa spýtať či nemáš skúsenosti s pečením týchto rožkov z kvásku ? Kváskový chlieb robím, rožky som ešte neskúšala ale rada by som, ďakujem a podravujem

0

vanilka111 ~ 18. marec 2017 - 8:35

Ahoj,dneska skúsim upiecť tieto rožky (alebo žemle).Droždie nahradím pšeničným kváskom.Už som skúšala s ražným kváskom,ale nebolo to nič moc.Chutili trochu chlebovo.Tak som vypestovala kvások pšeničný.Som veľmi zvedavá,či sa podaria.Suroviny som nezamieňala,len som večer rozkvasila pšeničný kvások a ráno o pol ôsmej domiesim cesto a idem do práce. Nechám v mise pod igelitom do druhej .Držte palce!!

0

emko ~ 18. marec 2017 - 9:59

In reply to by vanilka111

No som zvedavá! Daj potom vedieť ako to dopadlo :)
Ja som piekla chlebík z ražného kvásku a keď som ho nepoužila veľa a pridala len hladkú múku, tak efekt nebol chlebový. Až som bola prekvapená. Som zmiešala 150 gramov ražného rozkvasu a 400 gramov hladkej múky a bol z toho nádherný chrumkavý nadýchaný chlebík. Až sa mi slinky zbiehajú keď o ňom píšem, asi zarobím zase na cesto :)

0

vanilka111 ~ 18. marec 2017 - 7:15

Takto sa mi podarili kváskové rožteky z pšeničného kvásku. Vo vnútri hebké a zvonka chrumkavé ešte aj po troch hodinách. Chuť je výborná. Takže dajú sa aj rožky bez droždia. Ak to niekoho zaujíma, tak pred polnocou som dala rozkvasiť pšeničný kvások a ráno o štvrť na osem som dala na pätnásť minút vymiesiť cesto do robota. Nechala som pod igelitom do pol druhej. Zdvojnásobilo objem. Vytvarovala som rožteky a nechala na plechu v zaparenej rúre hodinu a pol. Potrela osoleným rozšľahaným vajíčkom a upiekla na 230' 12 minút do zlata.

0

vanilka111 ~ 21. marec 2017 - 8:49

In reply to by emko

No, sú trochu ťažšie na váhu ako obyčajné, ale sú jemné a pórovité. Voňajú akoby som ich posypala syrom pred pečením a trochu tak aj chutia. Odporúčam vyskúšať. ALe určite cesto po zamiesení treba nechať šesť hodín. Vytvarovať pekné rožteky a nechať v zaparenej rúre hodinu a pol.Vykysne krásne a je ľahké ako vata a dobre sa s ním robí. Len pšeničný kvások som pestovala dlhšie ako ražný a aj inak vonia. V podstate začne voňať až tak po týždni.A po rozkvasení je redší,ale to sa múkou napraví.

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj