Pýchou juhočeskej kuchyne je táto voňavá skvelá polievka, pripravená zo zemiakov, smotany, húb, vajec a kôpru. Kulajda je sýta polievka a preto sa často podáva ako samostatný chod s čerstvým chlebíkom. Jednotný recept na prípravu kulajdy neexistuje. Každá rodina, každá dedina má svoju obľúbenú verziu. Umenie uvariť ozaj dobrú kulajdu spočíva hlavne v jej jemnom dochucovaní na záver. Vtedy sa ukáže, kto je aký majster kuchár :)

Kulajda

Sušené huby namočíme do teplej vody aspoň na pol hodinu. Huby potom vyžmýkame a orestujeme v hrnci na rozpálenom tuku. Jemne osolíme, pridáme korenie, bobkový list, rascu, na kocky pokrájané zemiaky a zalejeme vývarom. Povaríme aspoň 15 minút.

Do smotany pridáme múku a v miske poriadne rozmiešame. Takúto zátrepku pomaly prilievame do polievky za stáleho miešania. Polievku prevaríme a pridáme nasekaný čerstvý kôpor. Ak použijeme kôpor sterilizovaný, je dobré ho pridať skôr než pridáme smotanu, aby sa prevaril a aby sa kulajda nezrazila. Polievku vypneme.

Trošku tekutiny odoberieme do hrnčeka a necháme chvíľku vychladnúť. Primiešame ocot a ak máme radi sladkokyslé, tak aj cukor. Až potom vlejeme ochutený obsah hrnčeka do polievky, aby sa nezrazila. Kulajdu podávame s vareným, alebo so strateným vajcom.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil mb
~ 14.01.2014 - 12:01

nadherne, dakujem

Zobraziť profil lyali
~ 22.01.2014 - 10:04

Rada vyskúšam podľa Teba :-)

Zobraziť profil Zuzka 1301
~ 01.11.2014 - 16:12

Vyborna polievka Tanicka, ako vsetky recepty , ktore som od Vas zatial vyskusala :)

Zobraziť profil Táňa
~ 01.11.2014 - 17:07

Ďakujem za fotku, je to super pocit, keď sme spolu v kuchyni :-)

Zobraziť profil Zuzka 1301
~ 01.11.2014 - 17:23

:) to ano, a myslim, ze uz dost casto ste u mna v kuchyni :) zajtra to budu lupacky, ktore spolu budeme piect :)))